Mazanec podle Majkla
Mazanec z kynutého těsta s čokoládovými pecičkami je jemný a nadýchaný, proto jej při pečení pojistěte dortovou formou či okraji z alobalu. Odměnou vám bude luxusní a voňavý moučník plný mandlí a rozinek.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 30 332 kJ / 7 250 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 128,44 g | 
| Tuky | 404,46 g | 
| Vláknina | 46,36 g | 
| Cholesterol | 1,50 g | 
| Sodík | 3,64 g | 
| Sůl | 8,60 g | 
| Sacharidy | 750,75 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Droždí rozdrobíme v míse, zasypeme 2 lžícemi cukru krystal (odebrané z daného množství v receptu) a zalijeme teplým mlékem. Rozmícháme metličkou, aby se droždí rozpustilo a ještě vmícháme 2 lžíce hladké mouky (odebrané z daného množství v receptu) a promícháme znovu. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
	Krok 2: Máslo rozpustíme buď na plotně nebo v mikrovlnce, aby bylo vlažné, ale ne horké (popř. necháme trochu zchladnout). Do másla zamícháme mascarpone a snažíme se tuto směs dobře rozmíchat, aby v ní nebyly hrudky. Přidáme 1 vejce a 2 žloutky a promícháme.
	Krok 3: Máslovo-mascarponovou směs přidáme k vzešlému kvásku a přidáváme zbytek surovin z receptu, kromě věcí na potření a čokoládových peciček (ty dáváme až po nakynutí, aby se v těstě nerozpustily). Do těsta přidáme i polovinu mandlí (druhá polovina přijde nahoru jako ozdoba).
	Krok 4: Vypracujeme hladké těsto (můžeme použít robota, domácí pekárnu na program Těsto nebo vypracovat rukama).  Vypracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě kynout.
	Krok 5: Nakynuté těsto vybalíme z folie, opatrně zapracujeme čokoládové kousky a vytvarujeme kulatý bochánek, popř. můžeme uplést věnec ze 3 copů. Přemístíme do kulaté formy (dortové), či na plech, ale je vhodné udělat z alobalu okraje, neboť těsto je jemné a když ho necháme jen tak, na plechu trochu se rozteče do stran. Proto je vhodné zvolit dortovou formu, která jej udrží. Pokud volíme tvar věnce, je vhodné dát doprostřed vyhovující menší formu, aby i střed držel tvar.
	Krok 6: Necháme ještě 15 minut nakynout. Poté potřeme  směsí z vajíčka, mléka a cukru a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C.
	Krok 7: Pečeme asi 30 minut. Kontrolujeme špejlí, zda-li je propečený střed. Popřípadě necháme péci déle. Věnec se peče kratší dobu, na kulatý mazanec je potřeba více času.
Zveřejněno 16. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Mazanec podle Majkla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VzXO
Moje poznámka
					
				
Mazanec podle Majkla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VzXO
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 25 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 26 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 30 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 4 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							mazanec z mascarpone, 
						
						
							velikonoční mazanec s čokoládou, 
						
						
							mazanec s mascarpone, 
						
						
							recepty od majkla, 
						
						
							chleba podle majkla, 
						
						
							mazanec s maskarpone, 
						
						
							kuchař majkl recept na kváskový chléb, 
						
						
							pečení podle majkla, 
						
						
							velikonoční mazanec s mascarpone, 
						
						
							kynutý mazanec s maskarpone, 
						
						
							nejlepší recept na velikonoční mazanec od majkla, 
						
						
							jak velké množství mascarpone, 
						
						
							recepty majkla, 
						
						
							recepty podle majkla, 
						
						
							aby bochánek aby při pečení držel tvar, 
						
						
							čokoládový dort od majkla, 
						
						
							kuchar majkl, 
						
						
							peceni chleba dle majkla, 
						
						
							vanočka od majkla
						
					
						Suroviny:
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							mléko, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							máslo, 
						
						
							mascarpone, 
						
						
							vejce, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							sůl, 
						
						
							extrakt vanilkový, 
						
						
							rozinky, 
						
						
							lupínky mandlové, 
						
						
							vejce, 
						
						
							mléko, 
						
						
							cukr moučkový
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (1)