Mazanec podle Majkla
Mazanec z kynutého těsta s čokoládovými pecičkami je jemný a nadýchaný, proto jej při pečení pojistěte dortovou formou či okraji z alobalu. Odměnou vám bude luxusní a voňavý moučník plný mandlí a rozinek.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 332 kJ / 7 250 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 128,44 g |
Tuky | 404,46 g |
Vláknina | 46,36 g |
Cholesterol | 1,50 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 8,60 g |
Sacharidy | 750,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme v míse, zasypeme 2 lžícemi cukru krystal (odebrané z daného množství v receptu) a zalijeme teplým mlékem. Rozmícháme metličkou, aby se droždí rozpustilo a ještě vmícháme 2 lžíce hladké mouky (odebrané z daného množství v receptu) a promícháme znovu. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 2: Máslo rozpustíme buď na plotně nebo v mikrovlnce, aby bylo vlažné, ale ne horké (popř. necháme trochu zchladnout). Do másla zamícháme mascarpone a snažíme se tuto směs dobře rozmíchat, aby v ní nebyly hrudky. Přidáme 1 vejce a 2 žloutky a promícháme.
Krok 3: Máslovo-mascarponovou směs přidáme k vzešlému kvásku a přidáváme zbytek surovin z receptu, kromě věcí na potření a čokoládových peciček (ty dáváme až po nakynutí, aby se v těstě nerozpustily). Do těsta přidáme i polovinu mandlí (druhá polovina přijde nahoru jako ozdoba).
Krok 4: Vypracujeme hladké těsto (můžeme použít robota, domácí pekárnu na program Těsto nebo vypracovat rukama). Vypracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě kynout.
Krok 5: Nakynuté těsto vybalíme z folie, opatrně zapracujeme čokoládové kousky a vytvarujeme kulatý bochánek, popř. můžeme uplést věnec ze 3 copů. Přemístíme do kulaté formy (dortové), či na plech, ale je vhodné udělat z alobalu okraje, neboť těsto je jemné a když ho necháme jen tak, na plechu trochu se rozteče do stran. Proto je vhodné zvolit dortovou formu, která jej udrží. Pokud volíme tvar věnce, je vhodné dát doprostřed vyhovující menší formu, aby i střed držel tvar.
Krok 6: Necháme ještě 15 minut nakynout. Poté potřeme směsí z vajíčka, mléka a cukru a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C.
Krok 7: Pečeme asi 30 minut. Kontrolujeme špejlí, zda-li je propečený střed. Popřípadě necháme péci déle. Věnec se peče kratší dobu, na kulatý mazanec je potřeba více času.
Zveřejněno 16. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle Majkla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VzXO
Moje poznámka
Mazanec podle Majkla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VzXO
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 13 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 6 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 6 hodinami
Krenex
dragomirac před 7 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 8 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 8 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 8 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 9 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 9 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 9 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 10 hodinami
Tématické fráze:
mazanec z mascarpone,
velikonoční mazanec s čokoládou,
mazanec s mascarpone,
recepty od majkla,
chleba podle majkla,
mazanec s maskarpone,
kuchař majkl recept na kváskový chléb,
pečení podle majkla,
velikonoční mazanec s mascarpone,
kynutý mazanec s maskarpone,
nejlepší recept na velikonoční mazanec od majkla,
jak velké množství mascarpone,
recepty majkla,
recepty podle majkla,
aby bochánek aby při pečení držel tvar,
čokoládový dort od majkla,
kuchar majkl,
peceni chleba dle majkla,
vanočka od majkla
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr krystal,
mléko,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
máslo,
mascarpone,
vejce,
žloutek,
sůl,
extrakt vanilkový,
rozinky,
lupínky mandlové,
vejce,
mléko,
cukr moučkový
Komentáře (1)