Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: do 30 minut 3 porce Bezmasá jídla 5 názorů

Suroviny

1 hrnek ječných zabíjačkových krup (předem vařených)
1 konzerva 400 g cizrny
1 konzerva 400 g krájených rajčat
1 kostka zeleninového vývaru Natur (nemusí být)
1 čerstvá červená paprika
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
3 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
sůl
pepř
hladkolistá petrželka
pár lístků čerstvé máty - podle chuti, nemusí být
podle chuti můžeme přidat chilli papričku
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, na větší kousky nakrájenou papriku a za občasného míchání smažíme cca 8 minut. Dáme rozmačkaný česnek, podrcený kmín a protlak a krátce za stálého míchání osmažíme.

  2. Potom přidáme konzervu rajčat, cizrnu, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Vývar nebyl potřeba, ale pokud by bylo nutné podlít, svaříme 1/2 kostky Natur bez konzervantů a 1/2 hrnku vody. Teplotu snížíme a vaříme 5 minut, pak přidáme kroupy, sůl a pepř a chilli dle chuti a za stálého míchání ještě cca 2-3 minuty povaříme.

  3. Pokud je protlak moc kyselý, maličko přisladíme špetkou stévie (kdo může, tak troškou cukru).
    Přidáme nasekanou petrželku (kdo má rád i mátu), promícháme a podáváme.

Poznámka

Jak uvařit kroupy:

1 hrnek ječných krup, 2 hrnky vody, špetka soli, lžička olivového oleje.

Ječné kroupy omyjeme pod kohoutkem teplou vodu a vložíme je do hrnce.

Přidáme 2 hrníčky horké vodu, špetku soli a pár kapek oleje.

Přivedeme k varu a snížíme na nejmenší plamen, vaříme zakryté asi 20 minut.

Pak hrnec s kroupami odstavíme a necháme dojít přikryté, až se vypaří voda, tím jsou ječné kroupy připravené pro další zpracování.

Ječné kroupy jsou zdrojem vitamínu E a kyseliny listové. Kromě toho v nich ještě najdeme množství vitamínů B1, B6 a B3 (PP).

Z minerálů za zmínku určitě stojí železo, draslík, hořčík a zinek. Je v nich přibližně šest procent vlákniny. Pravidelná konzumace ječných krup pomáhá zlepšit činnost oběhové soustavy, má blahodárný účinek na srdce, zvyšuje naši schopnost zvládat stres, zlepšuje kvalitu nehtů i vlasů, urychluje metabolismus a také výrazně prospívá správnému fungování trávicí soustavy. Kroupy mají také mírně močopudné účinky

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

  • Hanis: Děkuji mám radost, u nás tak chutnalo, že si všichni přidali tak snad i Vám bude chutnat. :-K Hezký zbytek dne

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Tak to je recept pro mně - všechny ingredience mám ráda :-). Jednoduché, zdravé a ještě si pochutnám...díky za recept!

    Odpovědět

  • magdalenka: jééé už to vidím, dík za upozornění - šotek přehodil řádek,:-K hezký den

    Odpovědět

  • magdalenka: Děkuji moc, byla jsem pochválená, že to bylo moc dobré - kategorii nechápu poradíš co myslíš ?:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Robím cícer s paradajkami, mám to rada. S krúpami to bude výborné a sýtejšie. Tvoj recept sa mi páči, len zmeň prosím, kategóriu...

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo