Pečené, marinované vykostěné koleno a máslové kapustičky

medanek Kuchařka: medanek

Vepřové maso 11 názorů

Suroviny

800 g vykostěného kolena
4 stroužky česneku
olivový olej
2 velké cibule
1 lžička červené papriky
50 g uzené slaniny
sůl
pepř
300 g kapustiček
máslo na dva prsty
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso musíme naložit den, či dva i více dní dopředu do marinády.

  2. Olivový olej (asi 5 lžic, množství je jen orientační) smícháme s utřeným česnekem, červenou paprikou, trochou soli a nalijeme na maso. Dobře promícháme, uzavřeme a dáme do lednice, kde necháme 24-48 hodin marinovat.

  3. Kapustičky zbavíme vrchních listů a dáme povařit do osolené vody cca 5 minut.
    Potom přendáme na chvíli do studené vody, aby si uchovaly barvu, studené scedíme a necháme zatím bokem odkapat.

  4. Dno pekáčku vytřeme olejem, poklademe cibulí pokrájenou na kolečka, plátky uzené slaniny a přidáme marinované maso (i se zbytky marinády), které jsme ještě opepřili.
    Podlijeme trochou vody, přikryjeme a dáme péct 20 minut na 200°C a pak další 1,5 hodiny na 100°C.

  5. Během pečení kontrolujeme a přelíváme výpekem. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě dosolíme a opepříme. Posledních 20 minut pečeme již odkryté na barvu.

  6. Na pánev dáme rozpustit máslo s pár kapkami oleje, přidáme překrojené kapustičky řeznou plochou dolů, osolíme, opepříme a opékáme, až mají zlatou barvu.

  7. Hotové maso přelité výpekem servírujeme s kapustičkami a jako příloha jsou skvělé brambory v jakékoliv úpravě.
    Já volila bramborovou kaši.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 565 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené, marinované vykostěné koleno a máslové kapustičky

  • medanek medanek(autor receptu)

    Eja57: Měla jsem kamaráda, co také dělal, či vařil:-D tyto hadice božsky ;-) Aspoň to všichni, co ochutnali tvrdili. :-) Já bohužel ne. Je to už ve mně. :-Q:-Q Školní jídelnu mám vypálenou v žaludku navždy.....:-D:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    medanek: "hadice na paprice" málem jsem smíchy spadla pod stůl:-D Ale moje prateta dělala pajšl naprosto luxusní, kam se hrabe svíčková - ale ona měla na úpravu všech vnitřností nějaký dar od pánaboha...žaludky, srdíčka drůbeží, mana nebeská...

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    MamlajdaD: Děkuji moc :-K:-K:-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

  • magdalenka magdalenka

    Holky, nechcem, aby to vyznelo ako vnucovanie...u mňa vedú tieto"kapustičkové recepty". Hlavne, ten so syrom je super...
    https://www.toprecepty.cz/recept/41970-pecena-ruzi...
    https://www.toprecepty.cz/recept/16404-kapusticky-...

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    Eja57: Já miluji kapustičky, třeba jen tak opečené, osolené a opepřené na másle, nebo vlastně v jakékoliv upravě. :-8:-8 Na smetaně, smažené atd. V tomto se na mne školní kuchyně nepodepsala:-D:-D jako třeba na jídle mnou nenáviděném...... hadice na paprice ( pajšl ):-D:-D:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    medanek: taky jsem se chtěla zeptat, ale Hosta byla ráno rychlejší:yes:
    Úprava trochu připomíná pro mne top úpravu těch kulatých zelených mrňousků - Cuketkovy kapustičky na zádíčka. Kdo nezná....Kapustičky v co nejlepší kondici očistíme od vnějších lístečků, rozkrojíme napůl, vykrojíme košťálek, řeznou stranu osolíme a vložíme do pánve se štědrým množstvím másla řeznou stranou dolů. Přiklopíme a necháme pár minutek až bude řezná plocha zlatavá, otočíme " na zádíčka", vypneme plamen a necháme přikryté cca 5 minut dojít. Skvělé i jen tak, možno posypat třeba sekanými ořechy, výborné jako přílohové, protože řezná strana nasaje chuť sosu třeba z pečeného masa....
    Ale i ty Tvoje bych si hned dala:-K
    Kapustičky mají asi u mnoha lidí takové to stigma závodních a jiných jídelen - šedivé rozblemcané převařené brrr...ale při dobré úpravě je to skvělá zelenina.

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    hosta: Jé já to nechtěně vypustila, ihned dopíši. Moc děkuji za upozornění:-K:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Moc pěkné - nechceš ale doplnit úpravu těch ovařených kapustiček?;-)

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    hospodyne: Máš pravdu, je výborné a moc děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K:-KOno to bude dobré i z jiného masa, ale klihovaté koleno musí být úžasné!:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kapustičky na másle vykostěné pečené koleno recepty z kapusticek pečené vykostěné vepřové koleno pecene koleno se sosem pomalu pečené vykostene koleno úprava kapustižek recepty na kulate kapusticky vykoštěné koleno recepty prilohovy sos k pecenemu kolenu