Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 13 446 kJ / 3 214 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,36 g |
Tuky | 171,43 g |
Vláknina | 36,05 g |
Cholesterol | 575 mg |
Sodík | 9,84 g |
Sůl | 23,71 g |
Sacharidy | 269,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K tomuto pokrmu se může podávat i jiná příloha, např. brambory, a je to dobré i jenom s chlebem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 9. 2019 17:50
tejaja (moderátorka): Terezko, ty nokerlata s vejcem mám v plánu, až si udělám nokerle k nějakému jídlu, (když jich udělám víc, tak mi na to vybudou), tak je to jen otázka času - ale dlouho to trvat nebude. A že mi budou chutnat, to vím už předem!!! Stačí se podívat na obrázek a vím to (mám dost velkou představivost)! Zdravím!!
4. 9. 2019 17:21
MamlajdaD: U nás sa nokerle dávajú k hocijakému mäsu, ktoré má šťavu, príp. omáčku. Knedle sa na východe robia málo, raz za čas. Vyskúšaj ich s vajíčkom, uvidíš, že ti budú chutiť.
4. 9. 2019 14:42
Ještě zajímavost o nokerlích pro všechny: - Od Češky žijící v Maďarsku – z diskuze na internetu. Paní píše:
Noky dělám takhle: Do mísy nasypu hrubou mouku, sůl a přiliji tolik vody, aby se udělala hustá kaše. Míchnu (= krátce zamíchám), ale ne moc dlouho, aby těsto nebylo mazlavé. Pak to kydnu do toho síta s velikými dírami a vařečkou míchám nad hrncem s vařící vodou, až jsou všechny nočky uvnitř. Když vyplavou, ocedím je a vykoupu v míse se studenou vodou, jen chviličku, aby nevystydly. Pak hned zas ocedím.
Někdo do těsta na noky dává i vajíčka, ale v naší rodině se to nedělá.
My děláme ty nočky malé, přes takový díry, co jsou jak hrubé struhadlo.
Zkuste si to k tomu kuřeti a také vepřovému i hovězímu na paprice a smetaně (těm se říká tokáň, maso se krájí na tenké dlouhé nudličky). Budete spokojeni
Noky dělám takhle: Do mísy nasypu hrubou mouku, sůl a přiliji tolik vody, aby se udělala hustá kaše. Míchnu (= krátce zamíchám), ale ne moc dlouho, aby těsto nebylo mazlavé. Pak to kydnu do toho síta s velikými dírami a vařečkou míchám nad hrncem s vařící vodou, až jsou všechny nočky uvnitř. Když vyplavou, ocedím je a vykoupu v míse se studenou vodou, jen chviličku, aby nevystydly. Pak hned zas ocedím.
Někdo do těsta na noky dává i vajíčka, ale v naší rodině se to nedělá.
My děláme ty nočky malé, přes takový díry, co jsou jak hrubé struhadlo.
Zkuste si to k tomu kuřeti a také vepřovému i hovězímu na paprice a smetaně (těm se říká tokáň, maso se krájí na tenké dlouhé nudličky). Budete spokojeni
4. 9. 2019 13:38
tejaja (moderátorka): Terezko, děkuji za komentář i odkaz na tvoje nokerle! Já jsem nokerle dělala ponejvíc ke kuřeti na paprice, ale teď už jsem je dlouho nedělala, budu to muset napravit. Já jsem je (nokerlata) dělala vždycky od oka, no a když jsem to měla napsat, nevěděla jsem kolik jsem vlastně čeho dávala. A kdo to nikdy nedělal a nezná hustotu těsta, tak aby to mohl zkusit, musela jsem trochu hledat (a trochu opisovat). Ale snad si někdo pochutná, až je uvaří. Je to výborná příloha a u řady receptů se dá podávat místo knedlíků a přitom je to neskonale rychlejší, než knedle. Mně zaujaly ty tvoje nokerlata se slaninou a vejcem, to musí být také dobrota! https://www.toprecepty.cz/recept/2948-nokerle-s-va... Už nemusím mít obavy, co se zbylými nokerlaty! Moc zdravím!
4. 9. 2019 08:02
Na noky nedám dopustiť, u nás sa im hovorí nokerle (šarišským nárečím). https://www.toprecepty.cz/recept/6518-nokerle/
3. 9. 2019 20:07
magdalenka: Dík za ten odkaz! Jen asi jiný druh masa, ale opravdu to dost odpovídá. Díky! Možná si dodám odvahu a někdy to vyzkouším.
3. 9. 2019 19:56
Eja57: udusené mäso sa alebo pomelie alebo poseká, pokrája na drobno. Patrí to k obľúbeným jedlám v M., naozaj dobré, ako aj ostatné, kaloricky výdatné.
3. 9. 2019 19:53
magdalenka: Jedno z jídel, na které po..no možná třiceti letech...vzpomínám s láskou, byly plněné palačinky v jedné maďarské venkovské hospůdce. Určitě v nich nebylo mleté, ale něco jako perkelt, zamotané, šťávou a ještě smetanou polité a zapečené...To bylo taaaaak dobrýýýý
3. 9. 2019 19:50
MamlajdaD: hľadala som a našla niečo podobné...https://www.toprecepty.cz/recept/7935-kureci-perke...
3. 9. 2019 19:49
magdalenka: Věděla jsem, že to budeš znát Super popis. Dík a buď zdráva!
3. 9. 2019 19:42
Dajda: samozrejme, že poznám. Hortobágyi palacsinta = slané palacinky, plnené mäsovou zmesou, zapečené. Na cibuli udusené mäso - obyčajne bravčové - kocky, plus paprika, plus paradajka, soľ, červená paprika,čierne korenie. Keď je mäso už mäkké, pomelie sa. Do šťavy sa dá smotana a povarí sa, rozmixuje. K mletému mäsu sa pridá smotanová omáčka, aby sa dala natierať hmota na palacinky. Palacinky naplniť, poskladať, preliať somtanovou zmesou a dá sa to zapiecť. Úžasné jedlo, trochu piplačka, ale stojí zato. Z mletého mäsa sa to zásadne nerobí, nie je to ono!
3. 9. 2019 19:28
Dajda: Dostala jsi mne, já tenhle recept neznám, ale magdalenka to určitě bude vědět! Tak si počkáme na magdalenku! Dík za milý komentík, moc mě to pobavilo! Zdravím!
3. 9. 2019 19:19
MamlajdaD, magdalenka: A co hortobáďské palačinky?
3. 9. 2019 17:47
magdalenka: Imríšek vařil, když jsem byla v práci, i nádobí po sobě umyl, měla jsem se jako princezna. Ale když jsem šla do důchodu, tak už potvůraka jeden do kuchyně nevlezl a dělal "zámeckého pána" on! Jen s jednou věcí jsem ho převezla a to byly knedlíky. Tedy ty kynuté, které jsem nevím proč strašně nerada dělala. Řekla jsem, že je neumím a protože dělal knedle dobré, "neuměla" jsem je ani v důchodu. To musel nastoupit a knedle udělat. Teď si dělám knedlíky sama, ale přesto, že mám pekárničku, a je to skoro bez práce, nedělám je ráda. No každý jsme nějaký! Tak prosím, každá rada je dobrá a vítaná! Jo a ty držťky, ty musím zkusit, už mám jedny v záložkách z Varechy.sk, ale recept si z hlavy nepamatuji. Čusíček!
3. 9. 2019 17:34
MamlajdaD: a na držky sme zabudli... napr. https://www.toprecepty.cz/recept/4343-drstky-na-pa...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 19 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 38 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 57 minutami
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 1 hodinou
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 2 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 10 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: hajdůcké zelí noky z kysaného zelí hlavkove zeli s noky maďarské nočky maďarské brambory a s noky kolik kysaného zelí na 1 porci zeli s noky
Suroviny: bůček uzený, klobása debrecínská, zelí kysané, sádlo, cibule, zelenina kořenová, paprika sušená sladká, sůl, smetana zakysaná, vejce, mouka polohrubá, voda, sůl
Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3jY
23 názorů