Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 778 kJ / 186 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,08 g |
Tuky | 1,79 g |
Vláknina | 28,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 502 mg |
Sůl | 1,08 g |
Sacharidy | 20,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem nebo aspoň večer vepřová líčka omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Poté je z obou stran potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme v uzavřené nádobě do druhého dne odležet.
Krok 2: V den přípravy je osolíme, jemně posypeme mletým pepřem. V pánvi necháme na másle rozškvařit slaninu a líčka na ní zprudka opečeme, aby se zatáhla. Ještě předtím na kostky nakrájíme opracovaný celer. Jakmile jsou líčka osmahlá, na této pánvi začneme opékat celer do zlatavé barvy a po chvíli k němu přidáme ještě drobně nakrájenou cibuli.
Cibuli až po celeru, protože zejména čerstvá cibule pouští šťávu a to při restování není žádoucí. Do základu vložíme bobkový list, tymián, nové koření, opečená líčka. Zalijme vodou do 1/3 a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podlití hlídáme, popř. přiléváme tekutinu. Hned po tomto úkonu v misce rozmícháme mouku s hladkou vodou na zahuštění, záměrně neuvádím množství, protože záleží na množství celeru, který bude tvořit základ omáčky. já jsem dala cca 4 PL. Mouka po dobu přípravy masa pěkně nabobtná a zkrátíme tak dobu jejího povaření. Krok 3: Když je maso způli hotové, vše přendáme z pánve do pekáčku s poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme dopéci do vyhřáté trouby. Pečením se udělá po stranách pekáčku výpeček, který pak vařečkou seškrábneme. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho teplé.
Odstraníme koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dolijeme vodou, zahustíme a povaříme. Nakonec vmícháme obě smetany. Aby se omáčka nesrazila, dáme obě do misky a zalijeme je horkou omáčkou a vše pak vrátíme zpět. Dala jsem obě smetany z důvodu, že jsem vařila pro více lidí, jinak stačí pouze ta ke šlehání. V případě potřeby osolíme, přidáme špetku muškátového květu a trochu citronové šťávy. Nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla. Přílohou může být jakýkoli druh knedlíků.
Cibuli až po celeru, protože zejména čerstvá cibule pouští šťávu a to při restování není žádoucí. Do základu vložíme bobkový list, tymián, nové koření, opečená líčka. Zalijme vodou do 1/3 a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podlití hlídáme, popř. přiléváme tekutinu. Hned po tomto úkonu v misce rozmícháme mouku s hladkou vodou na zahuštění, záměrně neuvádím množství, protože záleží na množství celeru, který bude tvořit základ omáčky. já jsem dala cca 4 PL. Mouka po dobu přípravy masa pěkně nabobtná a zkrátíme tak dobu jejího povaření. Krok 3: Když je maso způli hotové, vše přendáme z pánve do pekáčku s poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme dopéci do vyhřáté trouby. Pečením se udělá po stranách pekáčku výpeček, který pak vařečkou seškrábneme. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho teplé.
Odstraníme koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dolijeme vodou, zahustíme a povaříme. Nakonec vmícháme obě smetany. Aby se omáčka nesrazila, dáme obě do misky a zalijeme je horkou omáčkou a vše pak vrátíme zpět. Dala jsem obě smetany z důvodu, že jsem vařila pro více lidí, jinak stačí pouze ta ke šlehání. V případě potřeby osolíme, přidáme špetku muškátového květu a trochu citronové šťávy. Nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla. Přílohou může být jakýkoli druh knedlíků.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Líčka se staročeskou celerovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0xkV
Moje poznámka
Líčka se staročeskou celerovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0xkV
Nejnovější recepty
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno před 18 hodinami
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci
Přidáno 19. 8. 2025 22:26:09
Mořská štika v křupavé bylinkové krustě
Přidáno 19. 8. 2025 21:49:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová pečeně na tymiánu
E. J. K. před 6 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 8 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
Pozde před 10 hodinami
Hovězí na pepři
Pozde před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Fitulka před 10 hodinami
Francouzské brambory
jjj82 před 11 hodinami
Mleté maso s rýží a rajčaty z jedné pánve
Uttinka před 11 hodinami
Obyčejný hrnkový chleba
Lucie Hertlova před 11 hodinami
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 14 hodinami
Tématické fráze:
líčka,
celerová omáčka,
pecene licka,
vepřová pečeně s celerovou omáčkou,
licka na celeru
Suroviny:
líčka vepřová,
celer,
cibule,
slanina,
máslo,
máslo,
koření nové koření,
bobkový list,
tymián čerstvý,
květ muškátový,
smetana ke šlehání,
smetana na vaření,
mouka hladká
Komentáře (1)