Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 761 kJ / 899 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,09 g |
| Tuky | 41,49 g |
| Vláknina | 46,24 g |
| Cholesterol | 89 mg |
| Sodík | 5,11 g |
| Sůl | 12,65 g |
| Sacharidy | 91,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce dáme rozpustit máslo a olivový olej. Oloupeme cibuli, nakrájíme na drobno a restujeme ji (až začne zlátnout).
Krok 2: Mezitím připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, omyjeme a i s kůrou (tu neloupeme) nakrájíme na menší kousky.
Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni.
Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni. Krok 3: Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme.
Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou:
- dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou)
- chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce
Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat.
Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy.
Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 minut. Krok 4: Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s nadrobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.
Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni.
Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni. Krok 3: Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme.
Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou:
- dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou)
- chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce
Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat.
Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy.
Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 minut. Krok 4: Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s nadrobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňová polévka s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g33r
Moje poznámka
Dýňová polévka s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g33r
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 21 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 22 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 3 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 10 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 12 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 12 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 12 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 12 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 13 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 14 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 14 hodinami
Tématické fráze:
dýňová polévka,
dýňová polévka recept,
dýňová polévka recept mrkev,
dýňová polévka s mrkví videorecept,
dýňová polévka s mrkví,
dýňová polévka s mrkví recept
Suroviny:
dýně hokkaido,
voda,
cibule,
mrkev,
česnek,
smetana zakysaná,
ořech muškátový,
zázvor,
koření kari,
pepř mletý,
kurkuma,
bazalka čerstvá,
pažitka,
máslo,
olej olivový,
podravka
Komentáře (2)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Ozdobeno bazalkou a lístky koriandru.
A protože máme rádi ostrá jídla, zde přidávám pár gramů papričky Ohnivec.