Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 761 kJ / 899 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,09 g |
| Tuky | 41,49 g |
| Vláknina | 46,24 g |
| Cholesterol | 89 mg |
| Sodík | 5,11 g |
| Sůl | 12,65 g |
| Sacharidy | 91,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce dáme rozpustit máslo a olivový olej. Oloupeme cibuli, nakrájíme na drobno a restujeme ji (až začne zlátnout).
Krok 2: Mezitím připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, omyjeme a i s kůrou (tu neloupeme) nakrájíme na menší kousky.
Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni.
Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni. Krok 3: Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme.
Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou:
- dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou)
- chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce
Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat.
Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy.
Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 minut. Krok 4: Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s nadrobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.
Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni.
Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni. Krok 3: Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme.
Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou:
- dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou)
- chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce
Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat.
Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy.
Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 minut. Krok 4: Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s nadrobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňová polévka s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g33r
Moje poznámka
Dýňová polévka s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g33r
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 11 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 13 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 14 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 15 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 7 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 10 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 10 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 12 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 12 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 12 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 13 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 13 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 13 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 14 hodinami
Tématické fráze:
dýňová polévka,
dýňová polévka recept,
dýňová polévka recept mrkev,
dýňová polévka s mrkví videorecept,
dýňová polévka s mrkví,
dýňová polévka s mrkví recept
Suroviny:
dýně hokkaido,
voda,
cibule,
mrkev,
česnek,
smetana zakysaná,
ořech muškátový,
zázvor,
koření kari,
pepř mletý,
kurkuma,
bazalka čerstvá,
pažitka,
máslo,
olej olivový,
podravka
Komentáře (2)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Ozdobeno bazalkou a lístky koriandru.
A protože máme rádi ostrá jídla, zde přidávám pár gramů papričky Ohnivec.