Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 684 kJ / 1 598 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,56 g |
Tuky | 30,27 g |
Vláknina | 39,00 g |
Cholesterol | 273 mg |
Sodík | 5,69 g |
Sůl | 13,97 g |
Sacharidy | 262,40 g |
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na větší kostičky, brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými oky (jako na okurky), osolíme, přidáme vejce a mouku a spojíme v těsto, které dáme na 20-30 minut odpočinout (aby se provlhčily kostičky housky). Pak tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti maximálně tenisového míčku a vaříme je ve vroucí vodě 12-15 minut. Krok 2: Zelí:
Zelí vymačkáme od nálevu, prolijeme ho 1 dl vody, opět vymačkáme, ale jak šťávu, tak vodu vymačkanou ze zelí nevyléváme. Potom vymačkané zelí překrájíme na menší kousky.
Na tuku osmahneme slaninu, přidáme pokrájenou cibuli, usmažíme jí skoro do červena. Přidáme připravené zelí, podlijeme trochu vodou, opatrně přisolíme, přidáme 4 polévkové lžíce cukru, pokud máme rádi nasládlejší zelí, nebo 2 lžíce cukru, pokud máme rádi kyselejší. Zelí za občasného podlévání dusíme doměkka, přitom ochutnáme a chuť doladíme (každé zelí nemá stejnou chuť). Jestli máme zelí málo kyselé, přilijeme potřebné mnžství uschované zelné šťávy. Pokud mi šťáva zbyde, tak jí vypiji, ovšem jenom z dobrého zelíčka. Nakonec zelí zahustíme jablkem, nastrouhaným na jemném struhadle. Povaříme malou chvíli a podáváme. Jablko dodá zelíčku skvělou, trochu navinulou chuť i vůni. Pokud nemám jablko, zahušťuji jemně nastrouhaným bramborem, ale s jablkem je to rozhodně lepší.
Zveřejněno 20. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky bosáky a zelí k pečeným masům
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3X1
Moje poznámka
Knedlíky bosáky a zelí k pečeným masům
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3X1
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 9 hodinami
Krenex
dragomirac před 11 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 11 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 11 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 11 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 12 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 12 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 12 hodinami
Tématické fráze:
knedliky pecenemu k masu,
jihočeské bosaky,
dobre knedliky k pecenemu masu,
knedlik k pecenemu masu,
bosáky polohrubá mouka,
bosaci knedlíky recept,
recept bosáky s červeným zelí,
kysele zeli k pecenemu masu,
bosaky se kysaným zelím
Suroviny:
rohlík,
brambory,
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
sádlo,
špek uzený,
cibule,
zelí kysané,
sůl,
kmín celý,
cukr,
jablko
Komentáře (1)