Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 684 kJ / 1 598 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 50,56 g |
| Tuky | 30,27 g |
| Vláknina | 39,00 g |
| Cholesterol | 273 mg |
| Sodík | 5,69 g |
| Sůl | 13,97 g |
| Sacharidy | 262,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bosáky:
Rohlíky nakrájíme na větší kostičky, brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými oky (jako na okurky), osolíme, přidáme vejce a mouku a spojíme v těsto, které dáme na 20-30 minut odpočinout (aby se provlhčily kostičky housky). Pak tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti maximálně tenisového míčku a vaříme je ve vroucí vodě 12-15 minut. Krok 2: Zelí:
Zelí vymačkáme od nálevu, prolijeme ho 1 dl vody, opět vymačkáme, ale jak šťávu, tak vodu vymačkanou ze zelí nevyléváme. Potom vymačkané zelí překrájíme na menší kousky.
Na tuku osmahneme slaninu, přidáme pokrájenou cibuli, usmažíme jí skoro do červena. Přidáme připravené zelí, podlijeme trochu vodou, opatrně přisolíme, přidáme 4 polévkové lžíce cukru, pokud máme rádi nasládlejší zelí, nebo 2 lžíce cukru, pokud máme rádi kyselejší. Zelí za občasného podlévání dusíme doměkka, přitom ochutnáme a chuť doladíme (každé zelí nemá stejnou chuť). Jestli máme zelí málo kyselé, přilijeme potřebné mnžství uschované zelné šťávy. Pokud mi šťáva zbyde, tak jí vypiji, ovšem jenom z dobrého zelíčka. Nakonec zelí zahustíme jablkem, nastrouhaným na jemném struhadle. Povaříme malou chvíli a podáváme. Jablko dodá zelíčku skvělou, trochu navinulou chuť i vůni. Pokud nemám jablko, zahušťuji jemně nastrouhaným bramborem, ale s jablkem je to rozhodně lepší.
Rohlíky nakrájíme na větší kostičky, brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými oky (jako na okurky), osolíme, přidáme vejce a mouku a spojíme v těsto, které dáme na 20-30 minut odpočinout (aby se provlhčily kostičky housky). Pak tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti maximálně tenisového míčku a vaříme je ve vroucí vodě 12-15 minut. Krok 2: Zelí:
Zelí vymačkáme od nálevu, prolijeme ho 1 dl vody, opět vymačkáme, ale jak šťávu, tak vodu vymačkanou ze zelí nevyléváme. Potom vymačkané zelí překrájíme na menší kousky.
Na tuku osmahneme slaninu, přidáme pokrájenou cibuli, usmažíme jí skoro do červena. Přidáme připravené zelí, podlijeme trochu vodou, opatrně přisolíme, přidáme 4 polévkové lžíce cukru, pokud máme rádi nasládlejší zelí, nebo 2 lžíce cukru, pokud máme rádi kyselejší. Zelí za občasného podlévání dusíme doměkka, přitom ochutnáme a chuť doladíme (každé zelí nemá stejnou chuť). Jestli máme zelí málo kyselé, přilijeme potřebné mnžství uschované zelné šťávy. Pokud mi šťáva zbyde, tak jí vypiji, ovšem jenom z dobrého zelíčka. Nakonec zelí zahustíme jablkem, nastrouhaným na jemném struhadle. Povaříme malou chvíli a podáváme. Jablko dodá zelíčku skvělou, trochu navinulou chuť i vůni. Pokud nemám jablko, zahušťuji jemně nastrouhaným bramborem, ale s jablkem je to rozhodně lepší.
Zveřejněno 20. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky bosáky a zelí k pečeným masům
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3X1
Moje poznámka
Knedlíky bosáky a zelí k pečeným masům
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3X1
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 1 hodinou
Grinchův elixír
Přidáno před 15 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 18 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 1 hodinou
Kapří hranolky
loing před 10 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 10 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 10 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 10 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 11 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 12 hodinami
Tématické fráze:
knedliky pecenemu k masu,
jihočeské bosaky,
dobre knedliky k pecenemu masu,
knedlik k pecenemu masu,
bosáky polohrubá mouka,
bosaci knedlíky recept,
recept bosáky s červeným zelí,
kysele zeli k pecenemu masu,
bosaky se kysaným zelím
Suroviny:
rohlík,
brambory,
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
sádlo,
špek uzený,
cibule,
zelí kysané,
sůl,
kmín celý,
cukr,
jablko
Komentáře (1)