Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 390 kJ / 4 634 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,41 g |
Tuky | 212,35 g |
Vláknina | 36,45 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 299 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 545,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.
Krok 2: Mák a mléko vaříme asi 10-15 minut na mírném plameni, aby kaše zhoustla. Pokud má tendenci se připalovat, přikápneme trošku mléka. Pak osladíme medem a ochutíme mletou skořicí.
Krok 3: Povidla rozmícháme s trochou rumu a podle potřeby zahustíme jemně strouhaným perníkem. Máme jistotu, že z koláčů nevytečou.
Krok 4: Z měkkého másla, cukru a mouky připravíme drobenku.
Krok 5: Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky asi 20 (30) g (dělala jsem kousky 40 g a koláče jsou moc veliké). Zakulatíme do kuličky a opět necháme chvíli kynout. Pak z každé kuličky prsty vytvoříme plochý koláček, střed namažeme mákem (nedávejte ho mnoho, aby pak nevypadával - skutečně jen potřít), mák potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody - to aby náplň lépe držela (moje vychytávka). Okraje pomažeme rozehřátým sádlem a opatrně překlopíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení mákem dolů (!). Já jsem ještě mák zdobila plátky mandlí, ale moc efekt to nemělo. Necháme koláčky kynout, pak opět vytvoříme prsty důlek a vyplníme povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem.
Krok 6: Po dokynutí pečeme v mírnější troubě 160-170°C.
Zveřejněno 23. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Berounské koláče - staročeské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lrRg
Moje poznámka
Berounské koláče - staročeské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lrRg
Nejnovější recepty
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 11 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 17 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 19 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 20 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Falešná dršťková z hlívy
oring před 21 minutami
Mrkvová buchta
veronika_straka před 31 minutami
Cuketová buchta
mamina58 před 12 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 14 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 14 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 16 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 16 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 16 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 17 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Konstantin. před 17 hodinami
Tématické fráze:
staroceske kolacky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
žloutek,
droždí,
sůl,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sádlo,
vejce,
náplň maková,
mák mletý,
mléko,
skořice,
med,
povidla švestková,
rum,
perník strouhaný,
máslo,
cukr,
mouka polohrubá
Komentáře (1)