Dobrá křupavá čalamáda

Zavařeniny Doba přípravy: 1 hod. 20 min. 0 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 1 hod. 20 min. 0 názorů

Suroviny

1 malá hlavička zelí (na množství viz hlavní fotka) nakrájená na tenčí pruhy
3-4 mrkve nastrouhat na velkých slzách
1/4 celeru nastrouhat na velkých slzách
2 červené papriky nakrájet na proužky
2 bílé papriky (světlezelené) nakrájet na proužky
20 ks nedozrálých datlových rajčat zelených nakrájet na polovinu (lze nahradit květákem na plátky či malinké růžičky)
česnek nakrájet na plátky
4 cibule nakrájet na půlkroužky
1/4 okurky hadovky nakrájet na kolečka, pak na tři díly (nebo cuketa)
nové koření
celý pepř
hořčičná semínka
bobkový list
cukerín se stévií
sůl
ocet 8%
mleté chilli (nepatrně !!!)
převařená voda

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu očištěnou zeleninu, nakrájenou podle návodu, mimo česneku, promícháme ve velké míse a vložíme do vypařených šroubovacích sklenic (viz obrázek). Do každé velké sklenice dáme 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 5 koleček cukerínu, 2 lžičky soli, 1 bobkový list, 8 lžic octa, 1 nakrájený stroužek česneku. Pokud chcete trochu naostřit chuť, přidejte nepatrně mleté chilli, ale opravdu jen na malinkou špičičku nože, lehce klepnout a dost. Aby vám neshořela ústa. Dolijeme převařenou vodou těsně pod hrdlo, teda těsně pod tu šroubovací část. Do menších sklenic dávám všeho polovinu. Do některých sklenic chilli nedávám.

  2. Do velkého hrnce dáme přibližně 8 cm vody, na dno dáme složenou utěrku, naskládáme velké sklenice, přibližně stejně vysoké, a dolijeme vodou, aby končila asi tak 2-3 cm pod hrdlem. Hrnec přikryjeme poklicí. Pokud vaříte na plynu, vařte na větší plamen, jakmile začne voda vřít, ztlumte na malý plamen a nechte probublávat ještě 4 minuty. Pak vypněte. Nechte bez poklice nepatrně zchladnout vodu (5 min). Sklenice vyndávám náčiním na vyndávání zavařovaček i chňapkou po ubrání vody a stavím je na utěrku víčkem dolů. Může se jíst hned druhý den. Je třeba nepřetahovat dobu zavařování, aby zelenina zůstala křupavá.

  3. Malé sklenice zavařuji zvlášť, kvůli výšce hladiny vody.

Poznámka od kuchařky

Stejná doba je i na elektrice (nemám zkušenost jak nepřevařit). Na indukci na 100, pak 80.

Komentáře k receptu Dobrá křupavá čalamáda

K receptu nejsou žádné komentáře.