Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 495 kJ / 357 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,60 g |
Tuky | 2,63 g |
Vláknina | 32,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 302 mg |
Sůl | 0,62 g |
Sacharidy | 60,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu očištěnou zeleninu, nakrájenou podle návodu, mimo česneku, promícháme ve velké míse a vložíme do vypařených šroubovacích sklenic (viz obrázek). Do každé velké sklenice dáme 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 5 koleček cukerínu, 2 lžičky soli, 1 bobkový list, 8 lžic octa, 1 nakrájený stroužek česneku. Pokud chcete trochu naostřit chuť, přidejte nepatrně mleté chilli, ale opravdu jen na malinkou špičičku nože, lehce klepnout a dost. Aby vám neshořela ústa. Dolijeme převařenou vodou těsně pod hrdlo, teda těsně pod tu šroubovací část. Do menších sklenic dávám všeho polovinu. Do některých sklenic chilli nedávám.
Krok 2: Do velkého hrnce dáme přibližně 8 cm vody, na dno dáme složenou utěrku, naskládáme velké sklenice, přibližně stejně vysoké, a dolijeme vodou, aby končila asi tak 2-3 cm pod hrdlem. Hrnec přikryjeme poklicí. Pokud vaříte na plynu, vařte na větší plamen, jakmile začne voda vřít, ztlumte na malý plamen a nechte probublávat ještě 4 minuty. Pak vypněte. Nechte bez poklice nepatrně zchladnout vodu (5 min). Sklenice vyndávám náčiním na vyndávání zavařovaček i chňapkou po ubrání vody a stavím je na utěrku víčkem dolů. Může se jíst hned druhý den. Je třeba nepřetahovat dobu zavařování, aby zelenina zůstala křupavá.
Krok 3: Malé sklenice zavařuji zvlášť, kvůli výšce hladiny vody.
Zveřejněno 17. 10. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dobrá křupavá čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MyDP
Moje poznámka
Dobrá křupavá čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MyDP
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 15 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 16 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky v bramborovo-sýrovém těstíčku
Sahula před 5 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 5 hodinami
Mleté řízky s Hermelínem v pivním těstíčku
Sahula před 6 hodinami
Kuře, brambory a kysané zelí v remosce
Legoun před 6 hodinami
Hermelín s houbami
Sahula před 6 hodinami
Jablečno-rybízový koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 6 hodinami
Moc dobré naložené kuřecí maso
lunav1 před 7 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Ajisek před 8 hodinami
Banánová bábovka
Noumik před 8 hodinami
Rybízový sirup
gasli před 8 hodinami
Suroviny:
zelí,
mrkev,
celer,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá bílá,
rajče datlové,
česnek,
cibule,
okurka čerstvá,
koření nové koření,
pepř celý,
semínka hořčičná,
bobkový list,
cukerin,
sůl,
ocet,
chilli,
voda
Komentáře (1)