Meruňkové čatní
Meruňkové čatní je aromatická a chuťově vyvážená omáčka, která kombinuje sladkost zralých meruněk s kořením a lehkou kyselostí octa. Tato lahůdka pocházející z indické kuchyně se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům, grilovaným jídlům či sýrům.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 671 kJ / 1 833 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,10 g |
Tuky | 3,73 g |
Vláknina | 53,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 59 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 412,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ovoce očistíme, meruňky vypeckujeme, jablka oloupeme a vykrojíme jadřinec.
Krok 2: Ovoce a cibuli pokrájíme na trošku větší kousky a s ostatními surovinami necháme rozdusit. Koření a ocet přidáváme postupně a ochutnáváme (někdo má raději omáčku sladší, někdo pikantnější). Vytvoří se zahoustlý voňavý, pikantní sirup, který spojuje kousky ovoce.
Krok 3: Ve skleničkách zavařujeme 20 minut při 80 °C. Podáváme jako přílohu k masu.
Jak připravit omáčku čatní ze zeleniny nebo z ovoce
Zveřejněno 2. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meruňkové čatní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gLkj
Moje poznámka
Meruňkové čatní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gLkj
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 22 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 1 hodinou
Výborné lasagne
Hansenka před 1 hodinou
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 1 hodinou
Ražniči v zapékací misce
Valis před 2 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 2 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 3 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 3 hodinami
Jahodové poháry
Nickusek před 4 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 4 hodinami
Rychlovka z čínských nudlí a zeleniny
Honza1351 před 4 hodinami
Tématické fráze:
čatní z meruněk,
meruňkové chutney,
meruňkové chutney recept,
chutney z merunek,
čatny z meruněk,
čatní recept,
meruňkové chatni,
chatni z meruněk,
meruňkové chatney,
merunková chutney,
visnove catni,
chatnee,
čatní z meruněk recept,
maruňkové čatní,
čatné z meruněk recept,
recept na čatni z meruněk,
chatni meruňkové,
meruňkový chatney,
meruňové čatní,
merunková omáčka k masu
Suroviny:
meruňky,
jablko,
rozinky,
cukr,
voda,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
zázvor,
chilli,
ocet
Komentáře (8)
Nevím, odkud mám recept, ale množství octa uvedeno nebylo - čatní je sladkokyselé (a někdy ostré) chuti a každý z nás má přece kyselkavost rád jinak! Pokud ho máš víc sladké, klidně můžeš ocet ještě teď přidat a dochutit podle sebe. Čatní se zavařuje, chutě se ještě rozleží.
Frantiska: jak píšu výše. Nedá se uvést množství octa tam, kde každý posuzuje kyselost podle sebe. Není to nálev na okurky s daným poměrem surovin, ale omáčka.