Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

26. 4. 2022 12:25

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie2 569 kJ / 614 kcal
Bílkoviny33,82 g
Tuky41,49 g
Vláknina9,78 g
Cholesterol 75 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,26 g
Sacharidy22,68 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na frankfurtskou polévku jsem se chystala dlouho, ale nejprve jsem se chtěla seznámit s její historií.

Obrázky na netu mě trochu vyděsily, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je jiná.

O bramborách a paprice tam není ani zmínka. Ani slovutný kuchař pan Vilém Vrabec tyto dvě suroviny nepoužil. Až v 50. letech minulého století se začala přidávat do jíšky mletá paprika, a ještě mnohem později se začaly přidávat i brambory.

A proč frankfurtská? No, protože se do polévky přidávají zásadně frankfurtské párky, které mají mnohasetletou tradici a světlo světa spatřily ve Frankfurtu nad Mohanem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

rozmarynaH rozmarynaH

27. 4. 2022 13:47

rozmarynaH: Odpovídám sama sobě:-D Ta libra je skutečně "vídeňská". Všem lingvistům se omlouvám;-)

rozmarynaH rozmarynaH

27. 4. 2022 10:54

Marie Svarcova: Díky za komentář, polévka je opravdu dobrá. A jestli tuhle verzi vyzkoušíte, napište mi, jak Vám chutnala. Určitě mě to potěší.

rozmarynaH rozmarynaH

27. 4. 2022 10:52

Anna Kocikova: Drahuško, díky za milý komentář. Zkoumat vývoj některých receptů mi baví. Když v receptu vidím např. údaj 560 g, s určitostí mohu říci, že byl, byť částečně" převzat z období "mocnářství", protože 560 g je jedna výdeňská libra, která se u nás už více než 100 let nepoužívá.
A vyzkoušej i ten opečený chleba obalený ve vajíčku a nastrouhaném sýru. Dodá to polévce "šmak".

Marie Svarcova Marie Svarcova

27. 4. 2022 08:09

:-)<3:yes::yes:pěkný recept i poznámka :yes::-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

26. 4. 2022 20:32

Hezky rozepsaný recept včetně poznámky:-8:-K
Marcelko,děkuji i za tip,který se mi také líbí:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: sádlo, cibule, mrkev, celer, česnek, mouka polohrubá, vývar hovězí, párky frankfurtské, pepř mletý, ořech muškátový, sůl, petrželka, krutony

TopRecepty.cz

Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GyDQ