Zavařování v mikrovlnce
Nevíte co s přebytky letní sklizně nebo ořechů? Zavařte je a i v zimě si tak můžete vychutnat chuť letního ovoce či zeleniny. Tento velice podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě ušetří nejen váš čas, ale i elektrickou energii.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).
Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použitá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovlnce nevydrží.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 2. 2014 20:22
Zdravím,tak dobře jsem se velmi dlouho nepobavil,jak čtením diskuze na téma zavařování v mikrovlnce.Moje "Curiculum vitae":v mvt zavařeno za cca 5let cca 500 různých láhví,cca 10 různě velkých explozí s obdobnými,v předchozí diskuzi popsanými následky,jednou v trenkách opařenej(z vlastních roupů),když jsem kvedlal s víčkem už se zavařenou 0,7 šroubovačkou,těsně po vytažení z mvt v bublajícím stavu.(naštěstí to spravil skok pod ledovou sprchu i s trenkama a potom týden nátěr hrudi Panthenol pěna.Současné praktikování:víčko neutahuju,pára musí jít z lahve ven,jinak se natlakuje vnitřek až něco z obalu,s různě velkým VÝBUCHEM povolí.V mvt mám vždy jen jedinou láhev,ohřívám na plný výkon (750W).Při prvních bublinách snížím výkon odklikáním na 160W a hlídám hladinu ,aby nepřetekla.Otevřením dvířek končím ohřev a po pár vteřinách v nejvyšponovaněším předpažení přenesu bezotřesověna stůl,kde sleduji bublání.TY co přestanou bublat o hodně dříve než ostatní,nechám vychladnout cca 1hod a zkouším bříškem prstu poklepem,zda se náhodou láhev neumoudřila.Pokud se mi nelíbí,tak Oprava :víčko jen "položím vlastní vahou do závitů"přivedu obsah k varu a po vyjmutí bezprostředně utáhnu víčko.Obsah začne bublat(ne sice tak vášnivě jako ty prvokolově úspěšné).Po vychladnutí označím "k rychlé spotřebě".Zatím se toho moc nepokazilo.Hovořím o za varu(pokud lze),nalévaného obsahu do lahví(prázdné včetně víček sterilizuji na 105st celsia v pečící troubě).(guláše,lečo,polévky.Nepodařilo se mi dobře zavařit kohoutí polévku,která po třech dnech začla bublat znovu,tentokrát ve sklepě v regále."přezavařil"jsem ty šumící,do roka bez újmy byly pozřeny.P.S.Už třetí rok vážně uvažuju o gumové zástěře až na zem,jen nevím jak ochránit zbytek...ale toto nebezpečí hrozí i u nedočkavého zavařovatele vytahujíciho nevychladlé lahve z hrnce či trouby.
26. 9. 2013 16:07
Pepa: Když jsem sem před více než 4 roky recept dávala, všude se psalo, že se musí používat šroubovací víčka. Tak jsem to dala i do receptu. Od té doby jsem sama vyzkoušela, že jdou i víčka Omnia (píšu o tom v diskuzi) a zavařuji stejně jako popisuješ ty.
26. 9. 2013 15:51
Hella:
Pro víčka omnia - volně je položím na sklenici a až po proběhnutí zavařovacího cyklu je vyndám a upevním. Následně sklenice obrátím. Šroubovací víčka volně dotáhnu - po zavaření upevním. Sklenice je nutno používat stejné velikosti a hmotnosti, aby se obsah ve všech rovnoměrně zahřál a taky aby nedošlo k explozi.
Pro víčka omnia - volně je položím na sklenici a až po proběhnutí zavařovacího cyklu je vyndám a upevním. Následně sklenice obrátím. Šroubovací víčka volně dotáhnu - po zavaření upevním. Sklenice je nutno používat stejné velikosti a hmotnosti, aby se obsah ve všech rovnoměrně zahřál a taky aby nedošlo k explozi.
7. 9. 2013 16:46
...tak jsem se taky dnes zavlnil s kozíma rohama a konstatuji, že odvážnému štěstí přeje...další spokojenec
Malá sklenice (330g) na tři minuty se mi zdlálo, že by mohla být na 3 a půl - rohy byly po vyndání zelenější než ty velké sklenice.
Uvidíme jestli vydrží, jestli vydrží
...viz foto
Malá sklenice (330g) na tři minuty se mi zdlálo, že by mohla být na 3 a půl - rohy byly po vyndání zelenější než ty velké sklenice.
Uvidíme jestli vydrží, jestli vydrží
...viz foto
27. 8. 2013 12:32
Katka: Ty jsi mě odhalila Na té fotce jsou skutečně obyčejná víčka.(Uvádím to i ve zdejší diskuzi z 27.7.2010) Já sama je na okurky používám ale v receptu o nich nepíšu z těchto důvodu: v knize ani v článku odkud jsem recept čerpala se obyč víčka zásadně nedoporučují. Nepíšou tam proč, ale já se domnívám, že by nemusely vydržet ten tlak. Proto je používám jen na okurky, protože kdyby náhodou bouchly (ještě se mi to nestalo) tak to není taková práce to uklidit, na rozdíl třeba od rybízu.
Ohledně zavařování v myčce: používám jakákoliv i použitá víčka, Je to stejný princip zavařování jako v hrnci s vodou.
Ohledně zavařování v myčce: používám jakákoliv i použitá víčka, Je to stejný princip zavařování jako v hrnci s vodou.
25. 8. 2013 14:20
já bych si teda typla že na obrázku číslo 8 od helly, tuším, že to je, nejsou šroubovací víčka ... je to možné nebo se mi to zdá? pak jsem se chtěla zeptat, na zavařování v myčce, mohou být i ty nešroubovací víčka, nebo šroubovací použitá víčka ?? a defakto vše se tam asi dělá stejně, když to pustim na jeden program, tak už čas nehlídám co, to je asi taky dobré, že se můžou zavařovat, okurky s ovocem
25. 8. 2013 06:46
Hezký den všem. Pročítám tuto diskusi, poněvadž se taky chystám zavařovat v mikrovlnce a zjišťuju časy. Co se týče syčení, musí se dát pozor. Kovová víčka přijímají z mikrovlnného záření více energie, než zbytek sklenice.. Co se týče zmíněných explozí, tak si myslím, že někdo dotáhnul "fest" a pak se to natlakovalo. Víčka před vložením do mikrovlnky nedotahovat! Po dovlnění dotáhnout a překlopit. Víčka jsou celkem nažhavená, takže se to bude odstavení a překlopení ještě několik minut vařit
12. 8. 2013 17:48
Ano,tak to dělám.V té sklenici,ale tu sklenici mám velikou 2,5 litru. Brambory jsou výborné chuti.Vřele doporučuji.
12. 8. 2013 16:10
Eman: Vaření brambor v mikrovnce je tu 2x http://www.toprecepty.cz/recept/15538-brambory-var... a http://www.toprecepty.cz/recept/7481-brambory--var...
12. 8. 2013 12:34
Hella:Věř,či nevěř,ale já jsem také do dnešní doby něco takového neslyšel.Bohužel jsem to zakusil na vlastní kůži.A to,že tak zavařuji dále,tak proto,že je to perfektní způsob zavařování pro,jak píšeš,menší množství(1 až 4 sklenice).Větší množství manželka zavařuje klasicky v zavařovacím hrnci,protože myčku nemáme.V myčce,ale zavařuje dcera,která si to pochvaluje.A také jsem si jistý,že k zopakování exploze nemůže již dojít,protože,jak jsem psal minule,tak víčka dotahuji jen zlehka(a teprve po vytažení je dotáhnu fest) a tím pádem ve sklenici nemůže vzniknout tlak.Je ale také pravda,že když něco zavařuji,tak manželka tomu již nevěří a z kuchyně odchází. Také jsem před lety četl na internetu ,že lze ve větší zavařovací sklenici vařit brambory,za pár minut,tak jako v papiňáku.Tak jsem si pořídíl 2,5 litrovou sklenici,která se vleze do mikrovlnky a od té doby brambory vařím jen tímto způsobem,protože jsou mnohem chutnější,díky tomu,že se tam dává na dno jen asi dva centimetry vody a chuť se nevyvaří do vody.Jen od toho incidentu víčko dotahu zlehka,což mělo za následek to,že vaření se prodloužilo asi o dvě minuty.To ale není nic podstatného.
12. 8. 2013 08:15
Eman: Nikdy jsem neslyšela, že při dodržení času vlnění a použití nových šroubovacích víček by se něco takového stalo! Jen se divím, že po takové zkušenosti dál v mikrovnce zavařuješ! Já osobně tento způsob zavařování používám jen na zpracování malého množství, např. jak postupně dozrávají okurky. Pokud mám potřebu zavařit větší množství, zavařuji v myčce, http://www.toprecepty.cz/recept/28254-zavarovani-v... je to nejrychlejší a nejpohodlnější.
11. 8. 2013 22:41
Já jsem asi dva roky zavařoval v mikrovlnce bez jakýchkoliv problémů.Zavařuji většinou 3 -4 sklenice a tak je "vlním" každou samostatně.Vloni jsem zavařoval zelí.Tři sklenice bez problému a čtvrtá mě asi po 5 minutách explodovala.Nikomu tu hrůzu nepřeji.Byla to rána jak z děla,urvalo to dvířka od mikrovlnky a zelí se rozletělo po celé kuchyni.Nejhorší ale bylo,že manželka,která stála asi 2 a půl metrů před mikrovlnkou chytla střepinu přesně doprostřed čela a tekla jí z toho krev.Já jsem v první moment hrůzou zkoprněl a manželka také stála bez hnutí ohozena od hlavy po kolena zelím a z čela tekoucí krev.Nechci ani pomyslet na to,kdyby se střepina trefila do oka.Střepinu se mi podařilo vytáhnou a ránu jsem vydesinfikoval,taže nakonec nenemusela jít ani k doktorovi.Od té doby zavařuji tak,že víčka jen velice,velice zlehka zatáhnu a po po vytažení z mikrovlnky je dotáhnu a otočím vzhůru nohama.Zatím mě to tak funguje a zavařeniny se mi nekazí a hlavně nehrozí nebezpečí výbuchu.
11. 8. 2013 22:09
Martina: Není mi jasné, na co se ptáš. Máš tady v diskuzi pod receptem celou řadu názorů. A na co teď chceš odpověď? Když tomu nevěříš, těžko pro to můžu něco udělat. Buď si to sama vyzkoušej, nebo si dál zavařuj po svém.
11. 8. 2013 17:38
verca122:Můžu se taky zepat, jsem na tom stejně. Mám hrůzu strčič do mikrovlnky to šroubovací víčko. Vždy se říkalo, že kov nebo zlacené nádobí je špatně. Jak to tedy je ???
Děkuji moc Martina
Děkuji moc Martina
5. 8. 2013 07:56
,,,,,,,,tak se jeste ted klepu,,,,,,poprve jsem dnes zkousela zavarovat v mikrovlnce,,,,,,,uz dlouho me to lakalo,precetla jsem mnoho komentaru a navodu,ale ty obavy me brzdily,,,,,,,abych si neznicila mikrovlnku,abych neudelala diru ve zdi k sousedce,,,,,,,zvedavost a odvaha vsak zvitezily a jsem dalsi v rade spokojenych a doufam,ze budu uspesne pokracovat,,,,,,,,diky devcata za navodywww.toprecepty.cz
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 2 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 5 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 8 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 10 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Právě bylo uvařeno:
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 7 minutami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 34 minutami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 46 minutami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 1 hodinou
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 1 hodinou
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 2 hodinami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 4 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zavařování v mikrovlnné troubě zavařujeme v mikrovlnce zavařování v mikrovlné troubě zavařování broskví zavařujeme ořechy v mikrovlnce zavařování okurek v mikrovlnné troubě okurky v mikrovlnce zavařování masa sterilizace v mikrovlnce zavařování klobás zavařování jablek zavařování ořechů v mikrovlnné troubě zavařování leča zavařování okurek zavařování ořechů zavaření v mikrovlnce zavařujeme okurky v mikrovlnce mikrovlnka zavarovani konzervace vlašských ořechů v mikrovlnce zavaření ořechu v mikrovlnce
Suroviny: meruňky, broskve, jablko, rybíz, jahody, hruška, zelenina
Zavařování v mikrovlnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQ0r
110 názorů