Zavařování v mikrovlnce
Nevíte co s přebytky letní sklizně nebo ořechů? Zavařte je a i v zimě si tak můžete vychutnat chuť letního ovoce či zeleniny. Tento velice podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě ušetří nejen váš čas, ale i elektrickou energii.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).
Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použitá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovlnce nevydrží.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 8. 2009 15:46
Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho toto již praktikujete. Jelikož kov neabsorbuje mikrovlnné záření, tudíž se od něj mikrovlny odráží zpět, zpětně se indukují do magnetronu, což je zdroj mikrovlnného záření v mikrovlnné troubě. Víčko sice neprská ani zajiskří, jelikož netvoří obvod, tudíž je indukce nulová, není poničení mikrovlnné trouby navenek znát, ale časem se projeví nižší účinností při vyzařování mikrovln, tj. snižuje se výkon ohřevu, jelikož indukce mikrovln probíhá pouze v pásmu molekul vody.
13. 8. 2009 14:07
Jani, kniha je z r. 1979 - Konzervovanie v domácnosti. Čiže o mikrovlnkách tam nemohlo byť ani slovo. Ja sa bojím zavárať aj trúbe, nieže ešte v MW! Prepáč, že som ťa išla poúčať, myslela som si, že si vôbec klobásy neskúsila zavariť. Ahojky!
13. 8. 2009 12:39
Já se budu muset po tom časopise mrknout, ale to už je asi starší vydání, že? Magdalenko, ty máš odskúšané, ale i vté mikrovlnce? Já mám taky odzkoušené, ale klasicky v hrnci, tady bych si ani na tu troubu(klasickou) netroufla u těch klobás, to se špatně odhaduje. taky já a fyzika, jak píše Hella, já nevím 6 min 700W to je dost, ne? Nebo ne?
13. 8. 2009 10:52
Janka R., ja mám knihu od Balaštíka o zaváraní všetkého možného, staršie vydanie. (som v práci, tak nepoviem presný názov) tam sa popisuje aj zaváranie klobás - odskúšala som, kedysi keď sme chodili na dovolenku s deťmi do kempu. Na dno asi 3 cm vody, umyté nožičky klobás, červené viečko. Kvôli botulotoxínu sa doporučuje 2x sterilizovať, druhýkrát po 48 hod., takže klobásy sú trochu uvarené. Vhodné do kapustnice, fazuľovice a pod. Mne viac vyhovuje mrazenie údených klobás.
13. 8. 2009 10:42
Jani, píše tam, že takhle zavařuje i maso a masové směsi, houby, ořechy, prostě všechno. Já tedy zavařuji ořechy bez víček http://www.toprecepty.cz/recept/2453-orechy-zavare... a mám zkušenosti, že vydrží, ale možná když jsem to kdysi slyšela, tak to původně možná taky mělo být s víčkem a jen jak lidi jsou nedůvěřiví, tak si to upravili. No nevím. Jinak přidávám i obrázek té Knihovničky a upoutávku na tu knížku, ze které to je.
13. 8. 2009 10:27
Taky mi to nedá a už si o tom doma i povídáme, tak mne napadlo Hello, nezkoušel někdo tímto způsobem zavařovat maso, popřípadě klobásy? Zdá se mi to takové jistější, že by to určitě drželo, ale jak dlouho? Není o tom někde zmínka? Po zabíječce, by se to šiklo vědět, přece jen, mražená klobása se nedá srovnávat se zavařenou, že jo
13. 8. 2009 09:15
Helenko. Nedá mi to klidu. Raději si to dám do oblíbených, abych to neztratil, když to půjde. To by byla opravdu bomba. Jsem si jistej, že to Janička R. nebo pipre, nebo Jiřinka K a nebo Paprika nevydrží a vyzkouší to. Tak počkám . Kdo si počká, tak se dočká.HI HI. Ale jistě by jsi to nepsala, kdyby jsi to nevyzkoušela i ty. tak +bodík
13. 8. 2009 08:03
No, je to rozhodně bomba nápad, o víčkách už jsem slyšela, že to nějak nevadí. Jen nevím, úspora elektřiny? Zavařovala jsem 30 sklenic broskví, jestli dobře počítám, tak to je +- 3 hodiny, to bych řekla, že v troubě to mám rychleji. Jedině, že bych zavařovala snad 3 sklenice. Za nápad ovšem dávám plusík, člověk nikdy neví, kdy se to bude hodit.
13. 8. 2009 08:03
Vím, že spousta z vás si kupuje Knihovničku receptů a tam je tomu věnováno několik stran, ale bohužel to už je číslo z minulého měsíce, tak není na stáncích. Proto jsem to sem dala. Určitě si seženu i tu knihu, kde je všechno dopodrobna popsáno. Sám pan Balaštík se konzervaci potravin profesně jako vědec věnoval celý život (je spoluautorem kdysi tak oblíbené konzervy Leča s moravskou klobásou). Píše, že dnes jako důchodce to má jako koníčka a zavařuje si takto každoročně 600-700 sklenic. Sama jsem to vyzkoušela, i s tou lžičkou, fakt nic nejiskří. Manžel mi to vysvětloval, že to jiskřit nemůže, ale já jsem na fyziku analfabet, těžko bych vám to tlumočila.
13. 8. 2009 06:42
koukám jako blázen. Nikdy jsem nic nezavařovala, protože se mi to zdálo složité (až letos jsem prvně dělala marmelády v DP - bože díky za tu techniku). Hned jsem měla dotaz na víčka, ale už jsem se to dočetla dole. Mám ale obavu, že ty vlny nepoškozují to víčko samotné, ale odrazem zpět ten vlnový vysílač. No nevím - mám starou mikrovlnku asi 15 let, tak to asi zkusím. Jen musím vymyslet, co
Hello - Ď. za recept.
Hello - Ď. za recept.
13. 8. 2009 06:37
Helenko. Nezlob se. Tohle bych si netrofl. MOŽNÁ, SNAD , když je víčko jako nové nepoškozený ochraný lak na něm ??? , ale i tak ta obava tady je. Nevěřím, že ty víčka bez izolační ochrany by nedělali paseku. Jsem ale zvědavej a a možná zkusím zprvu samotné víčko a uvidím. Když to udělám, tak sdělím s jakým výsledkem Václav
12. 8. 2009 21:40
O tom, že nesmí být v mikrovlnce nic pozlaceného vím, ale já měla dosud zato, že ani hrnec do mikrovlnky nepatří..fakt nevím, je to pro mne novinka
12. 8. 2009 21:35
Jinak ta víčka opravdu nejiskří, třeba lžíce také ne, ale nemíte tam dát nic třeba se zlatým proužkem (hrnek, talíř).
12. 8. 2009 21:30
Opravdu se používá kovové víčko, vyzkoušela jsem to s trochou dost měkkých broskví. Píšou tam, že obyčejné víčko by nemuselo vydržet ten tlak a mohlo by to při vlnění vystříknout. Proto je nutné to šroubovací dost utáhnout.
12. 8. 2009 21:26
Taky jsem to už zkoušela,ale pokaždé mi to vyteklo.
Asi budou třeba úplně nová víčka.
Asi budou třeba úplně nová víčka.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Právě bylo uvařeno:
Řecké patates
Fitulka uvařila před 16 minutami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 28 minutami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 30 minutami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 53 minutami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Špagety s kuřecím masem
Martin87 uvařila před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AnetaZema uvařil před 1 hodinou
Chilli con carne
jankohrasko uvařila před 2 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Kattyy uvařila před 2 hodinami
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zavařování v mikrovlnné troubě zavařujeme v mikrovlnce zavařování v mikrovlné troubě zavařování broskví zavařujeme ořechy v mikrovlnce zavařování okurek v mikrovlnné troubě okurky v mikrovlnce zavařování masa sterilizace v mikrovlnce zavařování klobás zavařování jablek zavařování ořechů v mikrovlnné troubě zavařování leča zavařování okurek zavařování ořechů zavaření v mikrovlnce zavařujeme okurky v mikrovlnce mikrovlnka zavarovani konzervace vlašských ořechů v mikrovlnce zavaření ořechu v mikrovlnce
Suroviny: meruňky, broskve, jablko, rybíz, jahody, hruška, zelenina
Zavařování v mikrovlnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQ0r
110 názorů