Moravské koláčky
Nepostradatelné dokonalé dvojctihodné koláčky, které pekly už naše prababičky. Máte je rádi? Moravské koláče jsou náročnější na přípravu, ale věřte, že stojí za to. A jistě je ocení i všichni u stolu, kteří je ochutnají.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 711 kJ / 5 189 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,12 g |
Tuky | 213,96 g |
Vláknina | 21,56 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 703 mg |
Sůl | 1,65 g |
Sacharidy | 682,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve přichystáme kvásek z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic vlažného mléka a necháme vzejít.
Krok 2: Oba druhy mouky prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Dále vmícháme zbývající vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo a 3 žloutky.
Krok 3: Uhněteme hladké těsto, mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.
Krok 4: Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem a pudinkovým práškem, přimícháme rozinky a rum.
Krok 5: Zároveň připravíme drobenku, na kterou smícháme cukr, mouku a na menší kousky nakrájené máslo, promačkáme na kousky do drobivé konzistence.
Krok 6: Po vykynutí těsta z něj odkrajujeme lžící malé kousky, které zakulatíme a vytvoříme z nich na lehce podsypaném vále placičky.
Krok 7: Naplníme je přichystaným tvarohem, uzavřeme a klademe na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Necháme na plechu ještě překryté utěrkou chvilku nakynout, cca 10 minut.
Krok 8: Středy koláčků pak vytlačíme důlkovačem a do vzniklého důlku dáme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou.
Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C asi 35 minut. Vychladlé koláče pocukrujeme.
Zveřejněno 31. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moravské koláčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G90Q
Moje poznámka
Moravské koláčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G90Q
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 12 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 14 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 5 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 5 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 7 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 7 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 7 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 7 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 8 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 9 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 13 hodinami
Tématické fráze:
moravské koláče,
moravske kolacky,
moravské koláče recept,
moravské koláčky recept,
nejlepsi moravske kolace,
recept na moravské koláčky,
koláčky moravské,
recepty moravske kolace,
moravsky kolace,
moravské svatební koláčky,
recept na moravské koláče,
koláčky,
moravské koláče s tvarohem,
moravské koláče z hladké mouky,
moravské tvarohové koláče,
kolačky z hladke mouky,
kolacky z polohrubé mouky,
moravské kynuté koláče,
moravské koláče bez kynutí,
moravké koláče
Suroviny:
mléko,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
mléko,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
žloutek,
tvaroh,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
rozinky,
rum,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
povidla švestková,
žloutek,
cukr moučkový
Komentáře (49)
teď jsem dopekla. Jsou nádherné, úžasné a všichni jsou nadšeni. Do těsta jsem pro jistotu dala špetku soli. Potřebovala jsem trochu víc mouky, neb se lepilo těsto, ale prostě nádhera. Jinak pekla jsem je poprvé. Díky za inspiraci.
A proč cpát do tvarohu pudink, když není nic lehčího než večer ho zabalit do utěrky, aby se odsála přebytečná voda a ráno je krásně hustý!
Po třech letech bych na komentáři z 19. 10. 2013 17:02:09 neměnil ani slovo
No, snad bych jen doplnil, že do těsta na koláče se dává SŮŮŮŮŮŮL
Cukru stačí, mouky netřeba, mléka může být víc
(tady dávám kostku droždí na kilo mouky)