Rumunská sarma
Tato varianta balkánské speciality - plněných zelných listů - pochází dle kuchařských mistrů „Kluků v akci” z rumunského Banátu. Připravují se zde s nakládánými kysanými zelnými listy a můžete je nechat rozležet do druhého dne, kdy jsou ještě lepší.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 328 kJ / 2 707 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 144,28 g |
| Tuky | 166,42 g |
| Vláknina | 8,25 g |
| Cholesterol | 384 mg |
| Sodík | 456 mg |
| Sůl | 0,85 g |
| Sacharidy | 155,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud nemáme naložené kysané listy, povaříme čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál.
Krok 2: Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží.
Krok 3: Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150 °C.
Krok 4: Šťávu obvykle nezahušťujeme, můžeme na talíři doplnit kysanou smetanou. Podáváme s bílým pečivem.
Zveřejněno 20. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
Moje poznámka
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
Nejnovější recepty
Koláčky s dvojí náplní zadělávané majonézou
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kapsy plněné šunkou a uzeným sýrem, pečený květák a česnekový dip
Přidáno před 2 hodinami
Trhaná krkovice
Přidáno před 2 hodinami
Hráškový krém bez mouky se smetanou a křupavou slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Plněná kuřecí kapsa broskví, šunkou a sýrem a sosík
Přidáno před 3 hodinami
Podzimní skořicové rolky s krémem
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramboračka
JanaPav před 1 hodinou
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petraska před 3 hodinami
Maminčina ořechová bábovka
Priserka před 4 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
sab.pol@ před 4 hodinami
Domácí houstičky
Vratis před 4 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
Jandulka18 před 4 hodinami
Piškotový svítek do polévky
Kajkajak před 4 hodinami
Salátový losos
Kajkajak před 4 hodinami
Nejsilnější zeleninový vývar
Kajkajak před 4 hodinami
Bublanina
pesskecupem před 5 hodinami
Tématické fráze:
rumunské národní jídlo,
sárma recept,
plněný zelný list rumunsko,
sárma,
rumunská jídla,
balené zelí v receptech,
rumunské jídlo,
balené zelné listy,
balene zeli,
rumunske recepty,
jugoslávská sarma,
rumunské jídla,
rumunská kuchařka,
mail scarma.it loc:cz,
rumunská jídla recepty,
recept sarma,
sarmy,
kluci v akci sarma,
zelný salát kluci v akci,
recept na balene zeli
Suroviny:
listy zelné,
ocet,
voda,
sůl,
cibule,
olej,
maso mleté,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
rýže,
kopr,
šťáva rajčatová,
chléb bílý,
smetana zakysaná
Komentáře (45)
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
Recept je lákavý