Zelňačka (klasika)
Klasická zelná polévka neboli zelňačka je vydatná a plná kyselého zelí a voňavého uzeného masa. Příjemně zahřeje a krásně provoní celý dům. Můžete ji zjemnit smetanou, přisladit nebo si užít do sytosti kyselé chuti.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 108 kJ / 1 221 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,26 g |
| Tuky | 81,36 g |
| Vláknina | 18,81 g |
| Cholesterol | 120 mg |
| Sodík | 3,19 g |
| Sůl | 7,74 g |
| Sacharidy | 61,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žebra omyjeme a v osolené vodě vaříme doměkka asi 1,5 hodiny.
Krok 2: Po uvaření dáme stranou a necháme vychladnout. Vývar i maso použijeme později.
Krok 3: Uděláme cibulovou jíšku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji usmažíme dozlatova. Ztlumíme plamen zaprášíme hladkou moukou. Chvíli smažíme, a poté přidáme mletou červenou papriku. Dáváme pozor, abychom papriku nepřipálili, polévka by byla hořká.
Krok 4: Cibulový základ zalijeme uzeným vývarem a dolijeme vodou do 1,8 litru.
Krok 5: Přidáme celý pepř, kmín a bobkový list. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme do polévky a vaříme 10-15 minut.
Krok 6: Zelí scedíme a necháme okapat. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho vodou. Uvaříme samostatně v hrnci doměkka (asi 20-30 minut).
Krok 7: Uvařená žebra obereme a maso nakrájíme na kousky. Přidáme do polévky. Nakonec přidáme i předem uvařené zelí.
Krok 8: Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Zveřejněno 15. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka (klasika)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qDVk
Moje poznámka
Zelňačka (klasika)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qDVk
Nejnovější recepty
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 3 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 3 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 5 hodinami
Kari korma
Přidáno před 13 hodinami
Plněná červená řepa
Přidáno před 17 hodinami
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nakládané vepřové řízky
Danulka52 před 35 minutami
Pikantní rajčatová polévka s fazolemi
Verunkavh před 37 minutami
Krkovice na houbách a kapiích
jarmila58 před 42 minutami
Bramborovo-kuřecí špízy z horkovzdušné fritézy
Danulka52 před 1 hodinou
Čokoládovo-banánové muffiny
Andyzvesnice před 2 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 4 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 12 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 12 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 12 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 14 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka z kyselého zelí,
zelňačka z kyselého zelí s uzeným,
nejlepší zelňačka,
nejlepší polévky recepty zelňačka,
bílá zelňačka z kyselého zelí,
klasicka zelnacka,
top recepty zelňačka,
zelňačka top recepty,
zelňačka,
zelňačka z kyselého zelí s uzeným masem,
zelňačka s kysaným zelím uzeným masem a klobásou,
zelňačka z kyselého zelí a žeber,
zelňačka recept,
zelnačka z kysaného zelí top recept nejlepší recept,
zelnačka polévka s uzeným,
zelñačka recepty,
top recept zelnacka,
zelnacka klasicka,
vánoční zelňačka recept,
zelňačka z kysaného zeli a uzenym
Suroviny:
žebra uzená,
brambory,
cibule,
zelí kysané,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
pepř celý,
bobkový list,
cukr krystal,
olej,
kmín drcený,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (23)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0