

Hovězí závitky nadivoko, plněné prejtem a brusinkami
Suroviny
- 4 plátky hovězího zadního masa z kýty
- 200 g domácího prejtu (nebo vinné klobásy)
- 3 šalotky
- 1-2 polévkové lžíce ostřejší hořčice
- vývar z masa
- 3-4 polévkové lžíce divokých brusinek
- 150 ml červeného vína
- 1 větší pórek
- 2 světlé čerstvé papriky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 citrón
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- jalovec
- olej
- Na potření závitků :
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 1 polévková lžíce divokých brusinek
- kapka olivového oleje
Postup přípravy receptu
Omyté a osušené hovězí plátky masa jemně naklepeme, ze stran nařízneme, potřeme ostřejší hořčicí a poté potřeme prejtem, na který vložíme kousek pórku a kousek řapíkatého celeru.
Zakápneme divokými brusinkami, zavineme a upevníme pružinovými sponkami na závitky. Závitky potřeme směsí, kterou jsme si připravili z brusinek, rajského protlaku a olivového oleje a dáme do chladu asi na 2 hodiny.
Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nadrobno pokrájené šalotky, které orestujeme dozlatova a poté vložíme naložené závitky zprudka osmahnout, aby se nám maso pěkně zatáhlo a pustilo šťávu.
Orestované závitky přendáme do pekáčku, přidáme nové koření, bobkový list, jalovec, kousky řapíkatého celeru, kousky svělých paprik, přidáme červené víno, zamícháme a vše podlijeme vývarem z hovězího masa. Přikryjeme druhým pekáčkem a necháme dusit v troubě na 180 stupňů doměkka.
Když jsou závitky měkčí, odklopíme druhý pekáček a necháme je ještě chvíli dopéci doměkka. Měkké maso vyndáme, do šťávy přidáme ještě brusinky, krátce povaříme, vyndáme koření a ponorným mixérem trochu rozmixujeme (můžeme jen přecedit) a podle chuti ještě osolíme, opepříme, okyselíme citronem, maso vrátíme a už jen vše prohřejeme.
Moukou nezahušťujeme, omáčka je dost hustá i bez mouky.
Poznámka od kuchařky
Můžeme místo prejtu potřít plátky masa také náplní z vinné klobásy.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí závitky nadivoko, plněné prejtem a brusinkami
-
děkuji všem dámám
-
Anna Kocikova: děkuji Aničko, už je v hovězím mase, díky všem
-
Zajímavý receptík
+8
a moc hezky nafoceno
Jen když je to"Hovězí závitek"dala bych to do kategorie hovězí maso,aby to tady nezaniklo -
Simona Kucerova: Simi, díky, vidíš, spěchám a kategorie ujede, jinak manžel právě dojedl i dnes a říká, že tam ten prejt ani není moc cítit, jinak zatím je to lepší chuťově, jak klasika ptáček nebo závitek, můžeš tam přidat i pokrájenou kyselou okurku, také bezvadné, teď mi manžel mi napovídá, že mám říci, že je to moc dobré,
a tak tlumočím, prý jedna báseň
-
Pěkný receptík,chuť si nedovedu představit,ale vypadá to hezky
Ivo jen se vloudila asi chybička,receptík je pod kategorii luštěniny -
Dana61: díky Danuš a díky všem, komu se recept líbil
-
určitě velmi chutné
-
1974andrea: Andrejko, v tom plátku masa je kousek prejtu skutečně chutný, a dokonce jsem ten prejt hledala, jinak bych to sem ani nedávala, kdyby tomu bylo jinak,
potřela jsem jen plátky masa a udělala závitek, viděla jsem to jednou na jídelním lístku v Bojnicích, ochutnala jsem a od té doby jsem to nosila v hlavě, fakt moc dobré, mastné to nebylo, příště zkusím s tmavým prejtem něco, ale taky jsem se toho bála,ale výsledek je bezvadný
vše se musí odzkoušet a to já zase ráda
-
Prejt si děláme o zabijačkách, buď jen tak pečený nebo do jitrniček. Bývá dost mastný
. Nevím, jak by to chutnalo s hovězím
-
Hmm...mňamózní
-
To vypadá moc dobře a i kombinace chutí se mi moc líbí
-
BILKOVAI: machr, slabé slovo, spíš kuchařský kaskadér, baví mne zkoušet stále nové chutě po svém
a díky
-
vseumel: no právě
-
Zajímavý receptík. Prejt mám moc ráda, ale fakt by mě nenapadlo zkombinovat ho s brusinkami. Ale je potřeba experimentovat a ty Ivko jsi na to machr. Super
-
To bude dobrota. S prejtem to bude lepší než s vinnou klobásou. Je mastnější
. Posílám bodíka.