Suroviny
Porce: 4 záviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 841 kJ / 3 786 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,80 g |
Tuky | 181,80 g |
Vláknina | 19,80 g |
Cholesterol | 12 mg |
Sodík | 1,11 g |
Sůl | 2,15 g |
Sacharidy | 458,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku.
Krok 2: Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit!
Krok 3: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.
Krok 4: Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).
Krok 5: Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.
Krok 6: Troubu předem předehřejeme na 180°C.
Krok 7: Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly.
Krok 8: Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče.
Krok 9: Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.
Zveřejněno 9. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM66
Moje poznámka
Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM66
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 44 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 23 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 39 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 1 hodinou
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 1 hodinou
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 2 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 5 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 10 hodinami
Tématické fráze:
ztužený tuk iva,
těsto ze ztuženého tuku,
štrůdl ze ztuženého tuku,
ztužený tuk,
závin ze 100% tuku,
jablečný závin ze stoprocentního tuku,
štrůdl ze stoprocentního tuku,
závin se ztuženým tukem,
jablkový závin,
jablkovy koláč se stoprocentním tukem,
ztužený tuk na pečení,
jablečný závin se ztuženým tukem,
jablkový závin ztužený tuk,
ztužený tuky na pečení,
závin ztužený tuk,
bezvaječný štrůdl,
jablečný závin ze ztuženého tuku,
jablecny zavin se stuzenym tukem,
závin ze 100%tuku,
bezvajecne testo zavin
Suroviny:
mouka polohrubá,
tuk ztužený,
olej,
mléko,
sůl,
jablko,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
strouhanka,
máslo,
máslo
Komentáře (20)
s těstem se velmi dobře pracovalo, pořád jsem sice nechápala absenci vajec
P.S. mám t.č. domácí máslíčko
posílám veliký dík a obrázky, nevadí-li
Miruš, kdes tak dlouho byla
Olahok(neregi.)