

Kubbe nijje - arabsky tatarak
Suroviny
- Tatarák:
- 400 g hovězí svíčkové nebe kvalitními hovězího zadního masa
- 400 g bulguru
- 3 lžička mletého nového koření
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička skořice
- 2 lžička majoránky
- 5 lžiček mletý sladké papriky
- harissa (dle chutí)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- Dušená směs:
- 400 g mletého hovězího masa (doporučují kvalitní zadní, umleté doma)
- 4 velké cibule
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička koření sumah
- 1 lžička skořice
- 1 lžička majoránky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- olivový olej
- pražené piniové oříšky
Postup přípravy receptu
Bulgur zalijeme studenou vodou, nechame vsaknout tekutinu a zmeknout, cca 20 minut. Behem teto doby bulgur nekolikrat promneme v dlanich. Pote vlozime do kusu platna, nebo jineho prodysneho materialu a vymackame prebytecnou tekutinu.
Maso na tatarak nejmene 3x umeleme. Musi byt hodne jemne. Muzeme pouzit i food procesor, kterym maso rozsekame najemno.
Pridame vsechno koreni, olivovy olej a rukama radne promichame. Pridame mekky bulgur a dlanemi celou smes cca 10 minut treme. Behem teto doby prilevame studenou vodu, cca 80 ml. Dle potreby dochutime soli a peprem.
Cibuli nakrajime na hrubo a na olivovem oleji pomalu restujeme do mekka. Oleje dame hodne, cibule musi lehce plavat. Cibule nesmi zmenit barvu, pouze zmeknout.
Pote pridame mlete maso, koreni, rozmichame (jednotlive umlete kousky masa od sebe dobre oddelime) a cca 15 minut dusime. Odstavime a primichame oprazene piniove orisky.
Pri servirovani se ze syrove smesi rukou odebere kousek, naaranzuje se na maly talirek a posype se dusenou smesi. Podava se s pita chlebem, zeleninovymi misami a salaty.
Poznámka od kuchařky
Toto jidlo je v arabskem svete nedilnou soucasti svatebni hostiny. Arabske svatby mivaji vysokou ucast (300 - 1500 osob; i vice), proto se na pripravu tohoto pokrmu najimaji doporuceni kuchari, kteri se cely vecer staraji pouze o tento chod. Kazdy pridava jiny podil koreni, proto pokazde chutna jinak.
Do smesi se muze pridat i muskatovy orisek (cerstve strouhany), ktery je v arabskem svete velkym sporem. Tradicne je obsazen ve vetsine arabskych pokrmu, ovsem islam jeho uzivani zakazuje (diky jeho omamnym ucinkum na organismus).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kubbe nijje - arabsky tatarak
-
jedla jsem podobné deklarované z jehněcího, ingredience by odpovídaly, kuchař byl Libanonec, je možné?
-
nádhera, mám uloženo a určitě vyzkouším
-
Ta skořice je do toho tataráku zajímavá
Hezký receptík
+
-
zajímavý recept, máš to krásné Aisho
-
aisha: ďakujem za radu, poobzerám sa po nej
-
U nás doma by šla na odbyt hlavně ta dušená směs
-
S prominutím,pro doplnění kdyby někdo chtěl :http://www.koreni.cz/detail.php?pid=312
-
Nádherný recept
-
tejaja: Sumah je sice skumpa, ale ne ta ceska, co roste v parcich..na to pozor. V CR bych ji radeji kupovala pouze v obchodech, jak pise Spagetka a Pajaska.
Moc vsem dekuji za pozornost a komentare... -
Používám sumah běžně třeba na gril,k nakládání masa atd.
Dá se běžně koupit v lepších obchodech s kořením viz.Tonda.
Jinak nádhera a můj muž by si pošmákl,má na rozdíl ode mne moc rád tatarák.Tu dušenou část ovšem můžu,dala bych si dvojitou. -
magdalenka: Magdi, bacha, škump je víc druhů, ta škodlivá je jiná, tohle je http://cs.wikipedia.org/wiki/Sumah a ta se pěstuje extra, vy jste asi měli tu orobincovou, ta je plevel a i jedovatá tuhle: http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?article...
-
pastva pro oči a chuťové buněčky
velmi zajímavý recept -
tejaja: pol roka sme so škumpou bojovali, ale sa nám ju podarilo zlikvidovať, bola to poriadna fuška...
-
Tvoje recepty milujem. Aj tento je úžasný.
-
Tak toto je paráda
Ale dobre som sa zasmiala pri korení sumah, lebo som hľadala na nete, čo je to za korenie a tam na mňa vykukol ľudový názov : Škumpa koželužská
V každom prípade máš bodík