Kubbe nijje - arabsky tatarak

aisha Kuchařka: aisha

Hovězí maso 18 názorů

Suroviny

Tatarák:
400 g hovězí svíčkové nebe kvalitními hovězího zadního masa
400 g bulguru
3 lžička mletého nového koření
1 lžička římského kmínu
1 lžička skořice
2 lžička majoránky
5 lžiček mletý sladké papriky
harissa (dle chutí)
sůl
pepř
olivový olej
Dušená směs:
400 g mletého hovězího masa (doporučují kvalitní zadní, umleté doma)
4 velké cibule
2 lžičky mletého nového koření
1 lžička koření sumah
1 lžička skořice
1 lžička majoránky
olivový olej
sůl
pepř
olivový olej
pražené piniové oříšky
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bulgur zalijeme studenou vodou, nechame vsaknout tekutinu a zmeknout, cca 20 minut. Behem teto doby bulgur nekolikrat promneme v dlanich. Pote vlozime do kusu platna, nebo jineho prodysneho materialu a vymackame prebytecnou tekutinu.

  2. Maso na tatarak nejmene 3x umeleme. Musi byt hodne jemne. Muzeme pouzit i food procesor, kterym maso rozsekame najemno.

  3. Pridame vsechno koreni, olivovy olej a rukama radne promichame. Pridame mekky bulgur a dlanemi celou smes cca 10 minut treme. Behem teto doby prilevame studenou vodu, cca 80 ml. Dle potreby dochutime soli a peprem.

  4. Cibuli nakrajime na hrubo a na olivovem oleji pomalu restujeme do mekka. Oleje dame hodne, cibule musi lehce plavat. Cibule nesmi zmenit barvu, pouze zmeknout.

  5. Pote pridame mlete maso, koreni, rozmichame (jednotlive umlete kousky masa od sebe dobre oddelime) a cca 15 minut dusime. Odstavime a primichame oprazene piniove orisky.

  6. Pri servirovani se ze syrove smesi rukou odebere kousek, naaranzuje se na maly talirek a posype se dusenou smesi. Podava se s pita chlebem, zeleninovymi misami a salaty.

Poznámka

Toto jidlo je v arabskem svete nedilnou soucasti svatebni hostiny. Arabske svatby mivaji vysokou ucast (300 - 1500 osob; i vice), proto se na pripravu tohoto pokrmu najimaji doporuceni kuchari, kteri se cely vecer staraji pouze o tento chod. Kazdy pridava jiny podil koreni, proto pokazde chutna jinak.

Do smesi se muze pridat i muskatovy orisek (cerstve strouhany), ktery je v arabskem svete velkym sporem. Tradicne je obsazen ve vetsine arabskych pokrmu, ovsem islam jeho uzivani zakazuje (diky jeho omamnym ucinkum na organismus).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kubbe nijje - arabsky tatarak

1 2

Tématické fráze: škumpa obecná foto kde koupit maso na tatarák bramborovy tatarak treme brambory jídlo kubbe škumpa recepty tatarák z bulguru bulgur tatarak procesor na maso kde koupit tatarak jak naaranzovat tatarsky biftek pražený bulgur kubbe jídlo pokrmu kubbe libanonsky tatarak sumah koupit

Zapomněl/a jsem heslo