Hot Pot (Zapečené brambory)

evosheek Kuchař: evosheek

4 porce Bramborová jídla 10 názorů

Suroviny

500 g vykostěné vepřové plece (nakrájené na kostičky)
2-3 lžíce hladké mouky
sůl
1 lžička drceného tymiánu
1 lžička mletého koriandru
čerstvě mletý černý pepř
1 plechovka fazolí s kukuřicí
hovězí vývar
500 g brambor (nakrájených na kolečka)
2 cibule na plátky
2-3 mrkve nakrájené na kolečka
2 lžíce sádla
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupané a nakrájené na kolečka s mrkví uvaříme krátce ve slané vodě. Do polotvrda.

  2. Kostky masa osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a zprudka opečeme v pánvi na sádle. Přidáme tymián a koriandr.

  3. Do pekáčku naklademe polovinu povařených brambor s mrkví, polovinu na kolečka nakrájené cibule, fazole s kukuřicí zbavené nálevu.

  4. Následuje maso, zbytek cibule a navrch dáme opět brambory s mrkví. Zalijeme vývarem a pečeme v troubě, dokud nejsou brambory i maso měkké a na povrchu se vytvoří zlatavá krusta.

Poznámka

Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry.

V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hot Pot (Zapečené brambory)

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    jarda Kadic: Jardo, vidím, že dějiny gastronomie máš zmáknuté stejně jako já. Díky za podporu!;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    evosheek: Mě to nevadilo,alespoň jsem si mohl vymyslet nějakou blbůstku:yes::yes:

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!:-K

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    jarda Kadic::-D:-D:-D:-D Jaroušku.. díííky.. aspoň jsem zase chytřejšííí:-D:-D:-D;-)
    hezkou neděli;-):-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    rebeka: Holanďané je dělají na kostky, Nizozemci na kolečka a Britové na hvězdičky,proto si myslím, že autor kolaboruje s prvními dvěma národy a neuznává vítězství Britů.:-)):-)):-)):-)):-D:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    v surovinách píšeš brambory na kostičky, v postupu na kolečka, na fotce jsou kolečka brambor.. jak teda:-O:-?:-D:-D
    jinak to vypadá :-p:-p:yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    evosheek: áno, vidím :-D teraz je to ok :yes::-D ;-)

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    tejaja: Foto v receptu na jehněčí jsem již vyměnil:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Len by som sa chcela spýtať, čo je vlastne na tej fotke? Hot Pot alebo Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou? Asi si sa pomýlil, nie? :-8

    Odpovědět

Tématické fráze: hot pot vaření hot pot zapečené brambory hot pot recept co je hot pot hot pot recepty zapečené brambory recepty hovězí hot pot recept na hot pot recepty hot pot hot potatoes recept horký kotlík hot pot co je to vareni hot pot co to je čínský hot pot recepty zapečené brambory recept čínský hot pot co to je hot pot co je to hot pot zapékané brambory podle pana černého