Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Amarant se zeleninou na způsob rizota

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

5. 3. 2013 08:05

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie665 kJ / 159 kcal
Bílkoviny4,48 g
Tuky0,87 g
Vláknina14,35 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 286 mg
Sůl0,70 g
Sacharidy27,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Jedná se o můj první pokus uvařit "něco" z amarantu. Dosud jsem se s ním setkala jen ve formě bezlepkové mouky a pufovaných kuliček do bezlepkového musli. Vadila mi na něm jeho intenzivní vůně, ta se ale vařením ztratila a moc jsem si pochutnala.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

milena kovárová

19. 6. 2013 18:55

tak aramant jsem vyzkoušela kuličky potažené medem nebo čokoládou, když jsem tyto kuličky jedla klaesl cholesterol. Ted nejsou vobchodě se zdravou výživou vidět nejsou. Koupila jsem si tam semeno a zasela jsem je na zkoušku, jelikož jsem četla , že ze zelených výhonku se dá udělat salát a tak to chci vyzkoušet. Zatím mě trrochu vyrostla ta semínka co jsem pokusně zasela a uvidím co bude dál., četla jsem, že jeden pán je s úspěchem krmil králíkům, ty já nemám ale budu dělat králíka já. Uvidím jak mě to bude chutnat. i když né tak za snížení cholesterolu to stojí zato. Moc ráda bych uvítala kdyby někdo napsal zkušenosti s aramantem

JanaDorazinova JanaDorazinova

5. 3. 2013 17:02

Peťko, já samozřejmě vůbec nevím, co je to amarant, ale jsem ráda, že jsi o něm vyčerpávajícím způsobem napsala do poznámky. Zase jsem o něco chytřejší;-)

Petronila

5. 3. 2013 13:00

Moc pěkný recept. Amarant používám do obilných snídaňových kaší, ale jen jako jeden díl, další dva třeba ovesné vločky nebo pohanka. Důvodem je jeho zvláštní vůně :-). Zkusila jsem k němu při vaření přidat rozinky, kardamon, skořici a pak je to pochoutka.:-p

1974andrea 1974andrea

5. 3. 2013 12:57

Amarantové kupuju chipsy, jsou moc dobré;-)

Sodovka Sodovka

5. 3. 2013 12:34

petram: I když bezlepkovou dietu držet nemusím, přesto mě AMARANT zaujal. Je to surovina, kterou by měl do jídelníčku zařadit každý:-! O amarant jsem nikdy neslyšela. Proto jsem nesmírně ráda, že jsem se o aramant od tebe dozvěděla.:-) A pak jsem si o teto zdravé obilovině na internetu přečetla bezva články.:yes: Aramant si koupím a budu ho zařazovat do jídelníčku. :-) Navštívila jsem i tvé stránky. Jsou bezva.:yes: Doporučím je známé. Její děti musí držet bezlepkovou dietu.

petram petram

5. 3. 2013 12:04

Sodovka: Moc děkuji za pozitivní reakci :-8 Jsem moc ráda, že Tě to takhle inspirovalo. Už třetím rokem držím bezlepkovou dietu a snažím se stravovat se přirozeně bezlepkově, tj nehledat náražky chleba a těstovin a knedlíků, ale spíš jíst to, co lepek přirozeně neobsahuje. Postupně se seznamuji se surovinami jako je právě amarant, ale i quinoa, teff a další. A amarant mě opravdu nadchl, určitě s ním budu zkoušet vařit dál.

Sodovka Sodovka

5. 3. 2013 11:15

:yes: :yes: :yes: Tento recept mě tak nadchnul, že jsem ihned začala hledat informace, abych se o surovině amarant dozvěděla více. Protože mám zájem se o teto zdravé obilovině dozvědět ještě víc, tak jsem založila diskuzi „Laskavec neboli amarant je velmi výživná a zdravá obilovina“
http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2215
Petram, děkuji ti za recept a za informaci o surovině AMARANT.:yes: :yes: :yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant recept amaranth recepty recepty z amarantu amarant příprava amarant zrno recepty co je amarant jak vařit amarant recepty amarant jak uvařit amarant amarantové vločky recepty amaranth recept aramant recept amarant jak se vaří amarant jak připravit amarant příprava amarantu amarantové vločky amarant-priprava

Suroviny: amarant, cibule, pórek, směs zeleninová mražená, brokolice, sůl, pepř, olej

TopRecepty.cz

Amarant se zeleninou na způsob rizota

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JX4P