Jidášky - hrnkový recept
Jidáše ze sladkého kynutého těsta se připravují tradičně na Zelený čtvrtek. Těsto ochutíme medem, muškátovým oříškem a rozinkami. Drobné pečivo před pečením ozdobíme plátky mandlí.
Suroviny pro 30 kusů
30kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 721 kJ / 4 475 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,19 g |
| Tuky | 126,20 g |
| Vláknina | 26,46 g |
| Cholesterol | 798 mg |
| Sodík | 596 mg |
| Sůl | 1,37 g |
| Sacharidy | 722,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve necháme vzejít kvásek - smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky.
Krok 2: V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, med, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.
Krok 3: Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.
Krok 4: Pak trháme kousky těsta, ze kterých nejprve vytvoříme "hady" a z nich tvarujeme spirálky.
Krok 5: Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme omytými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou.
Krok 6: Chvilku před koncem pečení pomažeme jidášky rozkvedlaným vajíčkem.
Zveřejněno 15. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Moje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Nejnovější recepty
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 1 hodinou
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 13 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 14 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 14 hodinami
Vánočka s Nutellou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí polévka - přesnídávková
Jan Nemec před 8 minutami
Išlské dortíčky
dra.carol před 1 hodinou
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 1 hodinou
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 8 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 11 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 11 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 13 hodinami
Marokánky III - cukroví
KikuLina před 13 hodinami
Tématické fráze:
hrnickove jidáše,
jidase ladi hrušky,
jidáše podle ládi hrušky,
recepty ládi hrušky jidáše,
jidáše od ládi hrušky,
jidášky-hrnkový recept,
jidasky podle ladi hrusky,
hrnickovy velikonocni jidase,
jidáše recept,
jidášky recept,
jidášky ládi hrušky,
jak se dela jidáše,
velikonoční jidáše hrníčkové,
velikonoční jidáše ládi podle ládi hrušky,
jidáše hrníčkový recept,
hrníčkový recept na jidáše,
jidášky od ládi hrušky,
jidášky,
hrnkove velikonocni jidáše,
velikonoční jidáše recept hrnkový
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr písek,
máslo,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
šťáva citronová,
med,
ořech muškátový,
sůl,
rozinky,
vejce,
mandle loupané
Komentáře (6)