Jidášky - hrnkový recept
Jidáše ze sladkého kynutého těsta se připravují tradičně na Zelený čtvrtek. Těsto ochutíme medem, muškátovým oříškem a rozinkami. Drobné pečivo před pečením ozdobíme plátky mandlí.
Suroviny pro 30 kusů
30kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 721 kJ / 4 475 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,19 g |
| Tuky | 126,20 g |
| Vláknina | 26,46 g |
| Cholesterol | 798 mg |
| Sodík | 596 mg |
| Sůl | 1,37 g |
| Sacharidy | 722,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve necháme vzejít kvásek - smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky.
Krok 2: V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, med, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.
Krok 3: Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.
Krok 4: Pak trháme kousky těsta, ze kterých nejprve vytvoříme "hady" a z nich tvarujeme spirálky.
Krok 5: Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme omytými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou.
Krok 6: Chvilku před koncem pečení pomažeme jidášky rozkvedlaným vajíčkem.
Zveřejněno 15. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Moje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Nejnovější recepty
Cizrna s cuketou a rajčaty na cibuli
Přidáno před 32 minutami
Máslovo-ořechová bábovka
Přidáno před 10 hodinami
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno před 15 hodinami
Palačinky s dušenými jablky
Přidáno před 17 hodinami
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 20 hodinami
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkovo-ořechová bábovka
Noumik před 28 minutami
Flíčky se zelím a uzeným bůčkem
Carlosss40 před 1 hodinou
Vepřová kýta po uhersku
Vosats před 2 hodinami
Topinka s ostrou játrovou směsí
Sahula před 10 hodinami
Krémové smetanové rizoto s hlívou ústřičnou
dandelion.z před 12 hodinami
Makovec IV.
Jandulka18 před 13 hodinami
Marinovaná krkovice s pečenými brambory a česnekem
Trol60 před 13 hodinami
Rychlé, lehké a levné palačinky
Merylas před 14 hodinami
Pomazánka z nivy
Kajkajak před 14 hodinami
Tématické fráze:
hrnickove jidáše,
jidase ladi hrušky,
jidáše podle ládi hrušky,
recepty ládi hrušky jidáše,
jidáše od ládi hrušky,
jidášky-hrnkový recept,
jidasky podle ladi hrusky,
hrnickovy velikonocni jidase,
jidáše recept,
jidášky recept,
jidášky ládi hrušky,
jak se dela jidáše,
velikonoční jidáše hrníčkové,
velikonoční jidáše ládi podle ládi hrušky,
jidáše hrníčkový recept,
hrníčkový recept na jidáše,
jidášky od ládi hrušky,
jidášky,
hrnkove velikonocni jidáše,
velikonoční jidáše recept hrnkový
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr písek,
máslo,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
šťáva citronová,
med,
ořech muškátový,
sůl,
rozinky,
vejce,
mandle loupané
Komentáře (6)