Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy z Moravy

Čerstvě usmaženým koblihám, které jsou plněné marmeládou a navrchu krásně pocukrované, prostě nejde odolat. Nejčastěji se připravují v období masopustu, ale dopřát si je můžete kdykoliv v průběhu celého roku.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jana Hamzova Jana Hamzova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby kynutí těsta

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 847 kJ /
2 832 kcal
Bílkoviny74,02 g
Tuky69,79 g
Vláknina17,52 g
Cholesterol 772 mg
Sodík 492 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy384,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zamícháme. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Obě mouky prosejeme přes síto do mísy, přidáme žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo, špetku soli a rum. Vypracujeme hladké těsto které se nelepí na mísu. Těsto můžeme zpracovat i v domácí pekárně. Krok 3: Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout. Krok 4: Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném vále placku asi 1 cm vysokou. Krok 5: Na jedné polovině naznačíme skleničkou kolečka a vložíme lžičku marmelády, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení dokrojíme skleničkou kolečka. Necháme 10 minut kynout. Krok 6: Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dorůžova. Krok 7: Hotové koblihy posypeme moučkovým cukrem.

Zveřejněno 19. 3. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koblihy z Moravy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A2G1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koblihy z Moravy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A2G1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Elma: váš komentář asi měl směřovat ke casinovi, ne k pipre, že? ;-);-)

pipre: Rum se tam dává proto, aby těsto nenasáklo při smažení tuk, tak to vaše aroma je asi naprd.
Jana Hamzova:

casino: v receptu je 8 lžic rumu,ale já dávám rumové aroma pár
kapek a výsledek je též dobrý.Těsto kyne normálně i bez alkoholu...
Po koblížcích se jen zaprášilo ;-)

"8 lžic rumu ( nebo rumové aroma pár kapek)"
No, traduje se, že rum se používá (vedle ochucení) proto, že ALKOHOL v něm obsažený zlepšuje "vyběhnutí" korpusu při smažení, ale především snižuje nacucání koblih tukem.
Nevím, zda to tak opravdu funguje, nikdy jsem nedělal pro porovnání paralelně koblihy bez rumu a s rumem... Ale pokud to funguje jak se říká, pak nahrazovat rum rumovou trestí je lidová tvořivost:-)

Tak to musím zkusit udělat! Vypadají nádherně! Mňam sbíhají se mi úplně sliny.:-p

Tématické fráze:
koblihy recept, recept na koblihy, koblihy bez rumu, koblihy z hladké mouky, celozrnné koblihy, koblihy, koblihy s rumem, moravské koblihy, jak se dělají koblihy, jaká mouka na koblihy, jaká mouka do koblihy, mouka na koblihy, recepty koblihy, jakou mouku na koblihy, rum do koblih, koblihy jany, koblihy hladká mouka, recept koblihy, koblihy masopustni z celozrnné mouky, recept na koblihy s rumem

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, mléko, cukr krupice, cukr vanilkový, máslo, žloutek, droždí čerstvé, sůl, rum, jahodová marmeláda, sádlo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu