Cuketový koláč s mákem a švestkami
Cuketové koláče a buchty jsou hodně oblíbené a známé. Tento koláč je dokonale vyladěný, navíc krásně vláčný a díky cuketě v těstě i šťavnatý. Kombinace švestek a máku je velmi chutná a oříšky dodají vůni a křupavost.
Suroviny pro 1 plech
velikost plechu 35x30 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 471 kJ / 5 849 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,73 g |
| Tuky | 376,56 g |
| Vláknina | 60,10 g |
| Cholesterol | 1,44 g |
| Sodík | 426 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 467,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 2: Do misky dáme suroviny na drobenku a mnutím mezi prsty propracujeme tak, aby byla drobenka drobivá.
Krok 3: Cuketu a švestky očistíme, švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
Krok 4: Ořechy nahrubo nasekáme, 150 g necháme do těsta a zbývajících 50 g odložíme stranou.
Krok 5: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme hustý sníh. Žloutky dáme do hlubší mísy a s cukrem ušleháme do husté pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
Krok 6: Přidáme nastrouhanou cuketu, mák a ořechy, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Krok 7: Přelijeme na připravený plech a stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Poklademe půlkami švestek, které posypeme zbytkem ořechů a nakonec posypeme drobenkou.
Krok 8: Vložíme do předehřáté trouby 175 °C a pečeme cca 50 minut, teplota i čas jsou orientační, řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 28. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketový koláč s mákem a švestkami
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlQg
Moje poznámka
Cuketový koláč s mákem a švestkami
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlQg
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 4 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 19 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 22 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 43 minutami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 2 hodinami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 2 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 3 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 5 hodinami
Kapří hranolky
loing před 14 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 14 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 14 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 14 hodinami
Tématické fráze:
švestkový koláč s mákem,
cuketová buchta se švestkami,
cuketova buchta s makem,
cuketovy kolac,
bezlepkový cuketový koláč,
buchta s makem a švestkami,
švestkový koláč z cukety,
koláč se švestkami a mákem,
švestkový koláč,
bezlepkový svestkovy kolac z cukety,
švestkový koláč s cuketou,
zdravý švestkový koláč s mákem,
bezlepkový koláč z cukety,
koláč z cukety,
cuketový švestkový koláč,
cuketový koláč bezlepkový,
cuketový koláč s hruškami,
rezy se svestkami a makem,
cuketová buchta ze svestkami,
cuketová buchta se svestkama
Suroviny:
cuketa strouhaná,
mák mletý,
ořechy vlašské,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
švestky,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (36)
Olinko,loni jsem pro"bezlepkovou"návštěvu pekla makové řezy s blumou a drobenkou(je v podobných)tak teď jsem pro ně připravila právě tady tuhle podobnou mlsku.Jen drobenka byla obyčejná a tu si na talíři oddělili stranou
Vyzkouším!!