Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 840 kJ / 440 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,97 g |
Tuky | 18,00 g |
Vláknina | 12,89 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 223 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 41,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oškrabané brambory ostrouháme na jemno, necháme odstát, aby pustily vodu, kterou pak z brambor slijeme.
Krok 2: Prolisujeme česnek, dáme kmín, majoránku, vejce a sůl.
Krok 3: Krupicí zahustíme dle potřeby, záleží ale na vodnatosti brambor, směs musí být tekutá, ne řídká, ale ne vyloženě hustá.
Krok 4: Řádně promícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme, pečením se chuť zvýrazní.
Krok 5: Směs vložíme do zapékací misky, na vrch ještě poklademe tukem a v mikrovlnce při 500 W pečeme 25 minut, pak ještě necháme 10 minut zhnědnout pod grilem. Lze samozřejmě i v troubě při 190°C (ale dle svých zkušeností) péci do zrůžovění asi 30 minut. Podáváme například s kysaným zelím, okurkou, ale pozor !! i s marmeládou, ve které si labužníci kousky báby namáčejí. U nás to byla nejčastěji jahodová nebo borůvková. Nekamenujte mne, já osobně tu marmeládu vynechávala vždy, ale i manžel dnes nebo mí bráchové a dcera na tom vyloženě ujíždějí. No co, proti chuti….. Buďme tolerantní.
Zdroj - rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.
Zdroj - rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.
Zveřejněno 22. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bába z Chuchelny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rn8K
Moje poznámka
Bába z Chuchelny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rn8K
Nejnovější recepty
Kuřecí sendvič
Přidáno před 2 hodinami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 2 hodinami
Hermelínová pomazánka se šunkou a pažitkou
Přidáno před 12 hodinami
Pivní sekaná
Přidáno před 12 hodinami
Jahodový mixík
Přidáno před 12 hodinami
Jemné kynuté jahodové knedlíky
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánová bábovka
JanaK24 před 51 sekundami
Krůtí nudličky v zakysané smetaně
Leni1970 před 35 minutami
Koláč s rebarborou a tvarohem
Pavla P. před 43 minutami
Kuře na paprice
kneblovaemma1 před 47 minutami
Borůvkový koláč s tvarohem
Veronika_1 před 59 minutami
Bublanina z kefíru
Beruna před 1 hodinou
Sýrové placičky s pórkem a brokolicí
Kacenecka před 2 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
Kacenecka před 2 hodinami
Langoše z jogurtu
Kacenecka před 2 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
martiline před 2 hodinami
Tématické fráze:
houbovec na plech,
bramborak baba,
bramborák s kvasnicemi,
baby brambory recept,
baba z brambor,
bramboráky s kvasnicemi,
láda hruška.recepty-omelety z láhve,
recept na bábu,
bába z rambor recept,
velkonocni salat,
recepty z brambor s kvasnicemi,
camprat,
jídla s kvasnicemi,
bába se švestkami,
bramborová baba,
baba z bramborák,
čím zahustíme marmeladu,
svestkova baba,
bramborák chlapský,
bramborák do trouby - baba
Suroviny:
brambory,
česnek,
kmín celý,
majoránka,
vejce,
krupice,
sůl,
marmeláda,
tuk
Komentáře (25)
Ja jsem si dala brusinky bez cukru a jo, chutnalo moc.
cejka.blog.sme.sk/c/220859/Rizika-zohrievania-potravin-v-mikrovlnnych-rurach.html
magdalenka: Děkuji, takže radši míň.
cathleen: Ivo, pravdu máš v tom, že toto je hutné jídlo, ale u nás se právě dělají různé typy těchto bramborových buchet, či jak to napsat, s kvasnicemi se tomu říkal kvasničák, tento bez byl prostě bába nebo bramborák - ale ten by měl být na rozdíl od báby v tenké vrstvě, ne tak vysoký. Pak sladká švestková bába - švestkáček atd.
Ničenie vitamínov...tie predsa ničíte pri každom ohrievaní a varení, aj klasickom.
E-coli je baktéria a ako každá baktéria potrebuje na svoje množenie teplo. Lenže...ak máte v potravine baktériu E-coli, namnožíte ju aj pri izbovej teplote. Otázka však zneje : ako ste došli ku kontaminovanej potrave? Baktérie E-coli nesmú v potravinách byť. To znamená, že ste kúpili nevhodnú potravinu. Chyba je vo vás, nie v mikrovlnke.
Tak ako ste uviedli argumenty proti vareniu v mikrovlnke, tak možno uviesť argumenty za.
Pekný člábok s nádherným vysvetlením, ako funguje mikrovlnka, je tu :
Tady je trochu zjednodušený souhrn:
Pět důvodů proti užívání mikrovlnek:
- Produkuje se „mrtvá potrava“ kdy dielektrický ohřev vyvolává vysokofrekvenční kmitání molekul vody což vyústí v destrukci nutriční hodnoty jídla
- Ničí se okamžitě 30 až 40 % vitamínu B12 (studie v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“) ve vepřovém, hovězím mase a mléku. Po 30 vteřinách ohřívání mateřského mléka byl v 22 vzorcích zaznamenán 18x vyšší nárůst E-coli oproti srovnávacím vzorkům (journal Pediatrics) a dramatický pokles aktivity lysozymu důležitého pro zdraví kojenců
- Vytváří a uvolňují se rakovinotvorné látky – (německé a ruské studie a varování ruské vlády) při použití plastických nádob a láhví pro ohřev potravy.
- Švýcarská studie prokázala změny krevního obrazu při konsumování mléka a zeleniny, připravované vařením v mikrovlnce (redukce červených krvinek, nárůst bílých krvinek a cholesterolu, což může ovlivnit negativně i stav srdce.
- Emitování 2,4 GHz radiace používané v mikrovlnkách (studie „Trend Univerzity“) ovlivňuje srdeční tep a jeho kolísání. Tento vliv sice nepřekračuje povolené normy, ale může vést k náhlým a dramatickým nepravidelnostem srdečního chodu.
Nemyslím, že by se měly všechny mikrovlnky hned vyhodit, jen si myslím, že příprava pokrmů, vyžadující delší dobu je rozhodně zdravější klasickými postupy, to i za cenu, že budeme musit v jeskyni rozfoukat ohniště. Ale jinak vaříš skvěle! Zdraví "homo Cave"