Segedín z hlívy a zakysanky
Lahodná a zdravější varianta klasického segedínského guláše, která potěší všechny milovníky rostlinné kuchyně! Segedín z hlívy ústřičné a zakysané smetany nabízí bohatou chuť, jemnou konzistenci a přitom je snadný na přípravu.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 480 kJ / 593 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,56 g |
Tuky | 24,64 g |
Vláknina | 29,00 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 2,11 g |
Sůl | 5,20 g |
Sacharidy | 62,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením - po uvaření je nutné koření vyndat.).
Krok 2: Přidáme hlívu ústřičnou. Společně dobře orestujeme do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem. Nakonec přidáme mletou papriku a mícháme, neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout.
Krok 3: Pokrájené zelí krátce orestujeme a podlijeme 1-2 hrnky horké vody (záleží jak chcete mít výslednou hustotu guláše).
Krok 4: Přiklopíme pokličkou, necháme mírně probublávat. Za občasného míchání dusíme 10 minut, popřípadě ještě podlijeme vodou. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Krok 5: Na závěr promícháme v hrnku lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody. Omáčku přivedeme k varu a se záklechtkou 2-3 minuty povaříme.
Krok 6: Ochutnáme, případně dochutíme čerstvou zelenou bylinkou, jako je petrželka či tymián. (Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.)
Krok 7: Podáváme s vařenými brambory, knedlíky či bramborovými noky. (Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.)
Zveřejněno 11. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedín z hlívy a zakysanky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yxJV
Moje poznámka
Segedín z hlívy a zakysanky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yxJV
Nejnovější recepty
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Bezlepkové karamelizované jablečné muffiny s ořechy
Přidáno před 5 hodinami
Tortillové košíky
Přidáno před 5 hodinami
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 8 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno 6. 5. 2025 19:32
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 4 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 4 hodinami
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 4 hodinami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 5 hodinami
Hovězí na česneku
Modraska před 6 hodinami
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 9 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 9 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Moanka před 9 hodinami
Tématické fráze:
segedin z hlivy ustricne,
segedinsky gulas z hlivy ustricne,
segefin z hlívy,
hlíva-segedín,
segedín s hlivou ustřicnou,
segenin z hlívy ústřičné,
recepty z hlívy,
szeged guláš s hlívou ústřičnou,
segedin hlívy ústřičné,
polévka k segedínu,
segedinsky gulas s hlivy,
segedýn z hlívy ústřičné,
hlíva segedin guláš recept,
segedín z hlívy hlívy ústřičné,
szegedin z hlívy ústřičné,
hlíva ústřičná sladké zelí,
zakysana smetana do segedinu,
zakysana smetana a gulas z hlivy,
segedinsky gulas z hlivi ustricne
Suroviny:
hlíva ústřičná,
cibule,
zelí kysané,
smetana zakysaná,
olej,
škrob,
kečup sladký,
paprika sušená sladká,
kmín drcený,
sůl,
pepř mletý,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř cayenský,
petrželka,
smetana zakysaná
Komentáře (4)