Segedín z hlívy a zakysanky
Lahodná a zdravější varianta klasického segedínského guláše, která potěší všechny milovníky rostlinné kuchyně! Segedín z hlívy ústřičné a zakysané smetany nabízí bohatou chuť, jemnou konzistenci a přitom je snadný na přípravu.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 480 kJ / 593 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,56 g |
Tuky | 24,64 g |
Vláknina | 29,00 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 2,11 g |
Sůl | 5,20 g |
Sacharidy | 62,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením - po uvaření je nutné koření vyndat.).
Krok 2: Přidáme hlívu ústřičnou. Společně dobře orestujeme do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem. Nakonec přidáme mletou papriku a mícháme, neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout.
Krok 3: Pokrájené zelí krátce orestujeme a podlijeme 1-2 hrnky horké vody (záleží jak chcete mít výslednou hustotu guláše).
Krok 4: Přiklopíme pokličkou, necháme mírně probublávat. Za občasného míchání dusíme 10 minut, popřípadě ještě podlijeme vodou. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Krok 5: Na závěr promícháme v hrnku lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody. Omáčku přivedeme k varu a se záklechtkou 2-3 minuty povaříme.
Krok 6: Ochutnáme, případně dochutíme čerstvou zelenou bylinkou, jako je petrželka či tymián. (Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.)
Krok 7: Podáváme s vařenými brambory, knedlíky či bramborovými noky. (Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.)
Zveřejněno 11. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedín z hlívy a zakysanky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yxJV
Moje poznámka
Segedín z hlívy a zakysanky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yxJV
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 6 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 9 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 9 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 9 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 8 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 9 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 9 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 9 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 10 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 10 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 11 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 11 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 13 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 13 hodinami
Tématické fráze:
segedin z hlivy ustricne,
segedinsky gulas z hlivy ustricne,
segefin z hlívy,
hlíva-segedín,
segedín s hlivou ustřicnou,
segenin z hlívy ústřičné,
recepty z hlívy,
szeged guláš s hlívou ústřičnou,
segedin hlívy ústřičné,
polévka k segedínu,
segedinsky gulas s hlivy,
segedýn z hlívy ústřičné,
hlíva segedin guláš recept,
segedín z hlívy hlívy ústřičné,
szegedin z hlívy ústřičné,
hlíva ústřičná sladké zelí,
zakysana smetana do segedinu,
zakysana smetana a gulas z hlivy,
segedinsky gulas z hlivi ustricne
Suroviny:
hlíva ústřičná,
cibule,
zelí kysané,
smetana zakysaná,
olej,
škrob,
kečup sladký,
paprika sušená sladká,
kmín drcený,
sůl,
pepř mletý,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř cayenský,
petrželka,
smetana zakysaná
Komentáře (5)