

Kynutý koláč z jablečných lodiček
Suroviny
- Těsto:
- 150 - 180 ml mléka
- 2 lžíce smetany
- 50 g rozehřátého másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 370 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1/3 kostičky čerstvého droždí
- Náplň:
- 4-5 středních stejně velkých jablíček
- 3 lžíce hnědého třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 vejce na potření koláče
Postup přípravy receptu
Těsto vyrobíme v domácí pekárně: do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na těsto.
Po vykynutí těsto rozválíme a vykrájíme kolečka.
Jablka oloupeme, vyřízneme jaderník a jablka rozkrájíme na šestiny. Každý kousek jablka obalíme ve směsi hnědého cukru, skořice a hřebíčku.
Každý kousek jablka položíme do středu vykrojeného kolečka. Kolečko těsta z obou stran zvedneme kolem jablka a dobře k sobě přitiskneme, utvoříme půlkolečka, vlastně jakési lodičky.
Hotovými kousky vyložíme dokola koláčovou formu vymazanou máslem.
Do středu formy vyrobíme lodičky menší, jablkové šestinky trochu z obou stran skrojíme, aby byly kousky menší a dobře se vešly do středu formy.
Připravený koláč potřeme rozšlehaným vejcem při 180 °C pečeme asi 30 minut dozlatova.
Koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme lehce pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Při podávání buď odlamujeme jednotlivé lodičky - vlastně jablečné buchtičky nebo koláč normálně krájíme nožem na porce.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynutý koláč z jablečných lodiček
-
Jé
, to je nápad, určitě půjde i ze švestiček apod., už se těším, až se nám urodí ( teda jestli......
), zatím zkusím jablíčka, máme rádi kynuté a celý plech je, pokud se nesjedou kobylky, na nás 2 moc. Dávám
, nechápu, že jsem koláč ještě neobjevila!
-
Vypadá to fantasticky
ráda používám kynuté těsto a tak jistě brzy vyzkouším .Ukládám si do oblíbených a hned jak budou na zahrádce jablíčka tak na tento recept přijde řada ...
-
Angel 666:
-
Simona Skolakova: já jsem odkrojky těsta ještě vyválela a udělala jsem z nich takový malý závin, plněný zbytkem jablíček, s brusinkami a sušenými borůvkami, byl jen malý, ale taky dobrý
Všem ostatním děkuji za pochvalu -
Laurinka: dávala jsem sladkou smetanu na vaření, má, myslím 12% tuku
-
Majkaa:
dnes jsem si koupila droždí,tak zítra zkusím,už se těším
Já nikdy neodhadla kolik těsta do této formy,aby to bylo akorát
proto díky za tento receptík
-
Simona Skolakova: Taky jsme dva a skleněná koláčová forma je 1/2 dávky velkého plechu, peču v ní už několik let
-
Krásný koláček
-
No tak toto je nieco pre mna. Jedna otazocka. Aku smotanu dat sladku ci kyslu?
-
mika59: díky i Tobě
-
Taky se mi líbí
-
jirholu:
-
Angel 666: Lodičkový koláč vypadá moc hezky
-
Děkuji všem
-
Parádní