Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meteník z pekáčku

Tento slaný kynutý koláč pochází ze Slovenska a kombinuje chuť kysaného zelí a voňavého uzeného bůčku. Meteník chutná skvěle teplý i zastudena a můžeme ho nabídnout například jako slané pohoštění návštěvám.

Hodnocení receptu je 5,0 (61×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

20-25x30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 245 kJ /
1 971 kcal
Bílkoviny61,63 g
Tuky84,12 g
Vláknina20,98 g
Cholesterol 69 mg
Sodík 6,10 g
Sůl15,00 g
Sacharidy232,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku. Krok 2: Bůček nakrájíme na kostičky. Krok 3: Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník trochu kynul už při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190 °C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí. Krok 4: Vložíme do trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

TIP: Další tipy na slané koláče

Zveřejněno 15. 8. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meteník z pekáčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z9Wg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meteník z pekáčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z9Wg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Určitě velká bašta. A na sádle, to nemá chybu!

Tož jsem to zkusil:-p

janek53: díky za vyzkoušení i fotku :-):-K

Konečně se dostanu k tomu, abych meteník upekla, dokonce jsem si i tu chlebovou mouku koupila :-)
Jenom se ještě zeptám - jí se to teplé nebo studené? Byla by to teplá večeře pro návštěvu? A pokud zbyde, je to "jedlé" i druhý den?

Kvety: je na fotce, přibliřně 20-25x30 cm.

cathleen: Díky, v sobotu jdu na to :-)

To je alespoň buchta :-D

Uložil jsem si do "oblíbených" a brzy vyzkouším:yes:

<3 krása :yes:

To je krása,jen si nabídnout<3:-K

:-) To vypadá moc jedle :yes:

A co se stane, když dám jenom pšeničnou chlebovou mouku? Chci to někdy zkusit, ale protože chlebovou mouku normálně nekupuju, nechce se mně kupovat rovnou dvě :-)

Moc mě těší, že se meteník líbí (a chutná, že magdalenko? :-D ) Dívala jsem se, receptů na něj je hodně, docela různých....a liší se jen v maličkostech. Zato jsou určitě všechny stejně dobré a voňavé...:yes:

Kvety: můžeš dát jen obyčejnou hladkou mouku, žádnou chlebovku - bude to chtít možná o lžíci (dvě?) vody méně a těsto by mohlo být jemnější i maličko nadýchanější. Tohle mělo být laděno do "chlebova";-)

Teda Ivo,jedna dobrota za druhou:-p<3tleskám,já bych si tááák zobla a jsem hotová jak byla Magdalenka akční:-D:-D:-Dtak ty si též ukojili chuťové buňky;-):yes::yes::yes:

No to je velká krása

blanca.xy, Sonia - kým vy sa tu kocháte, ja už mám upečené...:-D

Už se těším, až ho upeču :-) :yes:

Tématické fráze:
meteník, meteník recept, recept na meteník, metelnik, recept meteník, meteník se zelím, meteník recepty, večeře z jednoho pekáčku, pekáčky bez kynutí, jidlo metenik, meteník buchta, recepty meteník, metenik zelí recept, 15 g soli je lžička?, pekáčky s mouky, z pekáčku, co je meteník, meteník recept, meteník - recept, metenik z pekacnu

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, zelí kysané, bůček uzený, kmín drcený, sůl, droždí čerstvé, sádlo, pepř mletý, česnek, voda, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu