Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 168 kJ / 2 191 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 327,89 g | 
| Tuky | 35,48 g | 
| Vláknina | 16,48 g | 
| Cholesterol | 705 mg | 
| Sodík | 10,78 g | 
| Sůl | 27,20 g | 
| Sacharidy | 133,05 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Přivedeme k varu 2 litry vody, osolíme dvěma lžičkami soli, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a lžička a půl celého černého pepře.  Maso 1,5 kg hovězího předního, s kostí (libové, např. v Ternu) , omyjeme, dáme do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středním plameni do změknutí, max. 2 hodiny. Maso dáme následně zchladnout a nakrájíme na plátky. Vývar použijeme do základu.
	Krok 2: Základ na omáčku: cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme na másle v hluboké pánvi, až začne zlátnout, přidáme 2 menší nastrouhané mrkve, 3 kusy řapíkatého celeru, nakrájeného na jemno. Osmahneme na mírném plameni cca 10 minut, podlijeme celým vývarem a přidáme ještě další 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a tymián, 3 nakrájená rajčata. Podusíme 40 minut. Zchladíme, propasírujeme do hlubokého hrnce a dáme vařit na mírný oheň.
	Krok 3: Vedle na pánvi uděláme světlou jíšku (2 plátky másla a 3 lžíce hladké mouky), 2 protlaky (dle gusta Coop, 115 g) přidáme ke zbytku. Jíšku odstavíme vedle a necháme lehce zchladnout a nasypeme ji do hrnku. Nalijeme k ní trochu studené vody, rozkvedláme a přidáme do omáčky. Omáčku můžeme chvíli míchat kvedlačkou a rozmixovat tak, aby nedělala cucky. Po 15 minutách varu nastane finální dochucení. Lžička mleté skořice, lžička soli a 3 lžíce cukru, 1/8 masoxu, špetka tymiánu.
Zveřejněno 14. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Rajská omáčka báby Valerie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jwRP
Moje poznámka
					
				
Rajská omáčka báby Valerie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jwRP
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 6 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 8 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 10 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 13 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 14 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 2 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 4 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 5 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 5 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 6 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 7 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 7 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 8 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 8 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							bába tutovka, 
						
						
							3 lžičky masoxu, 
						
						
							rajská omáčka recept, 
						
						
							rajská omáčka bez mouky, 
						
						
							výborná rajská omáčka z předního hovězího, 
						
						
							omáčky podle šroubka, 
						
						
							rajská omacka 8 porci, 
						
						
							rajská omáčka masox, 
						
						
							rajská omáčka podle pana šroubka, 
						
						
							kecup z 1.5kg rajčat, 
						
						
							hovězí přední bez kosti recepty rajská, 
						
						
							bába tutuvka, 
						
						
							domácí kečup 1,5kg rajčat
						
					
						Suroviny:
						
							přední hovězí, 
						
						
							rajče, 
						
						
							cibule, 
						
						
							celer řapíkatý, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							tymián, 
						
						
							pepř černý, 
						
						
							skořice, 
						
						
							máslo, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							masox, 
						
						
							sůl, 
						
						
							cukr
						
					
	
			
	
	
Komentáře (3)
No, podobnou údajně vařila i bába Tutovka (s celou kostkou masoxu, nebo úúúplně bez masoxu)