Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celozrnný kváskový chléb

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 568 kJ /
1 809 kcal
Bílkoviny57,15 g
Tuky7,40 g
Vláknina24,23 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy366,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Umícháme rozkvas a v teple místnosti ho necháme asi 10-12 hodin kvasit.
Zároveň s umícháním rozkvasu promícháme všechnu celozrnnou mouku se zbytkem vody a uložíme do lednice (proběhne autolýza, mouka bobtná a zároveň v chladu lednice nekvasí). Krok 2: Aspoň 2 hodiny před vlastním hnětením těsta předmočenou mouku z lednice vyndáme, aby se trochu ohřála. Přidáme k ní pak rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme volné těsto. Krok 3: Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a poprvé ho překládáme. Po překládání dáme těsto kynout do olejem vymazané misky. Krok 4: Překládání zopakujeme ještě třikrát, vždy po 30 minutách, pokaždé v už jen v míse – na olejem potřené prsty se těsto téměř nelepí. Po třetím přeložení už vytvarujeme bochníček a ten vložíme na moukou a otrubami dobře vysypanou utěrku a i s ní pak do ošatky, kde ho necháme 1-2 hodiny kynout. Krok 5: Necháme dobře rozpálit troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce pomocí utěrky opatrně skulíme, rychle zakryjeme poklicí a zavřeme troubu. Po 10 minutách pečení poklici sundáme a chleba dopečeme (asi 30 minut).

Zveřejněno 15. 10. 2017

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnný kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mq43

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnný kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mq43

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
rozkvas, jak udělat rozkvas, celozrnný kváskový chléb, kváskový chléb bez rozkvasu, kvaskovy celozrnný chléb, jak se dělá rozkvas, kváskový chléb celozrnný recept, chleba bez rozkvasu, příprava rozkvasu, chléb bez rozkvasu, jak na rozkvas, celozrnný kvaskovy chléb recept, celozrny kvaskovy chleb, celozrnný kvaskovy chleba, pšeničný celozrnný kváskový chléb, rozkvas z celozrnné moouky, celozrnný pšeničný kvaskovy chleba, rozkvas recept, kváskový chleba recept, kváskový chléb recept

Suroviny:
kvas žitný, mouka celozrnná žitná, mouka celozrnna pšeničná, voda, voda, mouka celozrnna pšeničná, mouka hladká, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu