Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 335 kJ / 3 665 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 42,74 g |
Tuky | 316,55 g |
Vláknina | 16,72 g |
Cholesterol | 490 mg |
Sodík | 4,95 g |
Sůl | 12,29 g |
Sacharidy | 149,41 g |
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře povaříme, přidáme lžíci sardelové pasty, dobře umícháme. Podáváme k hovězímu masu s knedlíkem. Na talíři můžeme posypat sekanou pažitkou. Krok 2: Sladká cibulová omáčka k uzenému masu:
Na sádle dozlatova osmažíme usekanou cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a dobře provaříme. Okořeníme bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a hřebíčkem, zalijeme smetanou, mírně povaříme, přisolíme, přisladíme a nakonec přecedíme.
Tato omáčka je krajového charakteru, někde se podává bez použití koření. Krok 3: Sladká omáčka k vepřovému pečenému i vařenému masu:
Do odměřeného množství vývaru přidáme med a povidla, citrónovou kůru, skořici, hřebíček, víno a strouhanku na zahuštění a 5 minut povaříme. Krok 4: Slezinková omáčka:
Připravuje se stejně, jako játrová omáčka a podobně i chutná. Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme slezinku, odblaněnou a na tenké plátky pokrájenou nebo umletou na masovém mlýnku, a za stálého podlévání vodou ji dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku. Rozvaříme jí vodou a přidáme k měkké podušené slezince. Šťávu procedíme, slezinku a zeleninu umeleme, nebo umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Staročeská šťovíková omáčka:
Šťovík přebereme, opereme, spaříme a jemně posekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, šťovík v ní podusíme, zalijeme vývarem z masa a osladíme. Podle chuti osolíme a nakonec přidáme smetanu. Prohřejeme a již nevaříme.
Zveřejněno 11. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z3WZ
Moje poznámka
Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z3WZ
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 11 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 16 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 17 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 20 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno 20. 10. 2025 20:08:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný koláč
Silvie.Gemini před 12 minutami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 8 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 10 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 11 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 11 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 11 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 11 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 11 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 13 hodinami
Tématické fráze:
sladké omáčky k masu,
sardelová omáčka,
omáčka k pečeně u veprovemu
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
mléko,
pasta sardelová,
pažitka,
sádlo,
cibule,
smetana,
voda,
cukr,
sůl,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření,
koření hřebíček,
povidla švestková,
med,
vývar masový,
víno červené,
kůra citronová,
skořice,
koření hřebíček,
strouhanka,
slanina,
cibule,
zelenina kořenová,
jíška,
smetana,
majoránka,
pepř,
sůl,
šťovík,
máslo,
mouka hladká,
cukr,
smetana,
vývar masový,
sůl
Komentáře (2)