Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 642 kJ / 6 368 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 359,50 g |
| Tuky | 308,67 g |
| Vláknina | 55,49 g |
| Cholesterol | 1,50 g |
| Sodík | 1,83 g |
| Sůl | 4,12 g |
| Sacharidy | 511,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřovou panenku osolíme, kořenovou zeleninu omyjeme, oškrabeme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Na másle osmahneme nejdřív maso, po chvíli přidáme kořenovou zeleninu, nové koření a celý pepř.
Po osmahnutí necháme odležet nejlépe do druhého dne. Krok 3: Druhý den dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme jednu hodinu.
Po upečení vyhodíme koření a rozmixujeme, přidáme smetanu, do které zamícháme polohrubou mouku a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a na talíři dozdobíme brusinkami a šlehačkou. Krok 4: Houskový knedlík:
Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru. Krok 5: Na takto připravené droždí nalijeme 3-4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.
Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce. Krok 6: Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.
Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.
Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle. Krok 7: Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.
Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout. Krok 8: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukami ještě chvíli prohněteme. Krok 9: Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10-15 minut odpočinout.
Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.
Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.
Po osmahnutí necháme odležet nejlépe do druhého dne. Krok 3: Druhý den dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme jednu hodinu.
Po upečení vyhodíme koření a rozmixujeme, přidáme smetanu, do které zamícháme polohrubou mouku a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a na talíři dozdobíme brusinkami a šlehačkou. Krok 4: Houskový knedlík:
Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru. Krok 5: Na takto připravené droždí nalijeme 3-4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.
Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce. Krok 6: Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.
Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.
Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle. Krok 7: Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.
Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout. Krok 8: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukami ještě chvíli prohněteme. Krok 9: Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10-15 minut odpočinout.
Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.
Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.
Zveřejněno 1. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRQxK
Moje poznámka
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRQxK
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 13 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 18 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banana bread - banánový chlebíček
Fuxinnka před 1 hodinou
Nebeský koláč
Janja před 12 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 13 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 13 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 14 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 14 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 15 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 15 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 15 hodinami
Suroviny:
panenka vepřová,
máslo,
petržel,
cibule,
mrkev,
celer,
citron,
olej,
cukr krupice,
ocet,
brusinky,
hořčice plnotučná,
vývar hovězí,
smetana,
mouka polohrubá,
koření nové koření,
pepř,
sůl,
bobkový list,
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
houska,
sůl,
cukr
Komentáře (1)