Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná domácí šunka

Doma si již můžeme připravit ledacos. Od pečiva přes kysané výrobky až po šunku. Z kostek vepřové kýty, které naložíme do směsi koření, soli a cukru vytvoříme za pomoci šunkovaru skvělou domácí šunku.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min plus chlazení v lednici 48 hodin + cca 6 hodin

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, plus chlazení v lednici 48 hodin + cca 6 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 803 kJ /
1 148 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 8,72 g
Sůl19,00 g
Sacharidy5,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostky velké asi 3-4 cm. Čtvrtinu masa umeleme na masovém mlýnku. Krok 2: Připravíme si směs soli, cukru a koření a smícháme s masem. Krok 3: Směs hněteme minimálně 5-10 minut, můžeme použít robot s hákem. Směs se musí začít lepit. Podle potřeby můžeme přidat 1-2 lžíce ledové vody. Krok 4: Do šunkovaru vložíme sáček a vymíchanou směs do něj upěchujeme. Šunkovar uzavřeme a necháme 48 hodin v lednici odpočívat. Krok 5: V den vaření šunky si vyndáme nádobu šunkovaru z lednice a necháme asi 3 hodiny stát při pokojové teplotě. Krok 6: Nádobu šunkovaru vložíme do hrnce s vodou, která musí sahat až do takové výšky šunkovaru, v jaké máme maso. Vaříme na 80 °C. Krok 7: Šunku vaříme 2 hodiny (minimum vaření šunky z jednoho kilogramu masa je 1 hodina). Teplota uprostřed masa by měla být v rozmezí 73-75 °C (výhodou je šunkovar s teploměrem, který se dá do masa zapíchnout). Krok 8: Šunkovar vyndáme z hrnce a postavíme do nádoby se studenou vodou. Necháme chladit. Pak vložíme do lednice - nejlépe přes noc. Krok 9: Šunku vyjmeme z nádoby a nakrájíme.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 7. 10. 2023

Poznámka autorky Lenunka

V šunkovaru se nám nahoře vytvoří rosol, který nevyhazujeme, používáme ho jako koncentrovaný vývar do omáčky nebo polévky, případně sníme:)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná domácí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERqnW

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná domácí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERqnW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dělali jsme jí doma a je moc dobrá. Lepší než kupovaná.:-K

Šunka vypadá moc dobře<3:-K

:-)<3:yes::yes: pěkný recept i foto, také občas dělávám tak zkusím i tento recept :-K

Moc pěkný recept. :yes: Šunku občas dělávám, budu muset vyzkoušet přidat to koření. ;-) Pokud mám nějakou návštěvu nabo třeba oslavu, tak dělám z kila masa, jinak potřebuju už spíše menší množství. A to byl i důvod, proč jsem začala dělat šunku v menších sklenicích. Taky je to vhodné pro všechny, kteří třeba nemají šunkovar. Sklenice ale musí mít rovné stěny, aby šla šunka vyjmout. Pro zajímavost a případné vyzkoušení přidávám odkaz. :-K

To vypadá moc dobře Leni<3:yes::yes::yes:

Suroviny:
kýta vepřová, sůl, praganda, pepř mletý, koření nové koření mleté, ořech muškátový, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu