Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení guláš

S příchodem chladných podzimních a zimních měsíců nastává čas zvěřiny, která zaujme svou plnou a výraznou chutí. Oblíbenou klasikou je jelení guláš, kde se maso pomalu dusí s kořenovou zeleninou, vínem a aromatickým kořením, až vznikne lahodný a sytý pokrm.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kousky. Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a necháme zatáhnout. Krok 3: Orestované maso vyndáme, přidáme cibuli a restujeme ji do světle hnědé barvy. Krok 4: Do hrnce vrátíme maso. Přidáme kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme kmín, rajčatový protlak a zaprášíme mletou paprikou. Promícháme a krátce zarestujeme. Krok 5: Vše podlijeme horkým vývarem a červeným vínem. Dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne. V případě potřeby guláš podlijeme troškou horké vody. Krok 6: Když je maso měkké, vyndáme je na talíř a zeleninu se šťávou z masa rozmixujeme. Krok 7: Podle potřeby přidáme trochu vody na zředění či mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění. Pokud jsme guláš zahustili, povaříme ho alespoň 15 minut. Krok 8: Guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Desatero rad na téma zvěřina

Zveřejněno 6. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jelení guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNW62

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jelení guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNW62

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec jelení, cibule, mrkev, petržel, celer, protlak rajčatový, vývar masový, víno červené, paprika sušená sladká, sůl, kmín mletý, pepř mletý, olej, mouka hladká

Přidat fotografie receptu