Jelení guláš
S příchodem chladných podzimních a zimních měsíců nastává čas zvěřiny, která zaujme svou plnou a výraznou chutí. Oblíbenou klasikou je jelení guláš, kde se maso pomalu dusí s kořenovou zeleninou, vínem a aromatickým kořením, až vznikne lahodný a sytý pokrm.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kousky.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a necháme zatáhnout.
Krok 3: Orestované maso vyndáme, přidáme cibuli a restujeme ji do světle hnědé barvy.
Krok 4: Do hrnce vrátíme maso. Přidáme kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme kmín, rajčatový protlak a zaprášíme mletou paprikou. Promícháme a krátce zarestujeme.
Krok 5: Vše podlijeme horkým vývarem a červeným vínem. Dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne. V případě potřeby guláš podlijeme troškou horké vody.
Krok 6: Když je maso měkké, vyndáme je na talíř a zeleninu se šťávou z masa rozmixujeme.
Krok 7: Podle potřeby přidáme trochu vody na zředění či mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění. Pokud jsme guláš zahustili, povaříme ho alespoň 15 minut.
Krok 8: Guláš podáváme s houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 6. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení guláš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNW62
Moje poznámka
Jelení guláš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNW62
Nejnovější recepty
Žampionový krém
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí roládky se sýrovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Panenka na zeleném pepři
Přidáno před 7 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Přidáno před 10 hodinami
Růžová bábovka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí krk pečený na česneku
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí vývar s morkovou kostí
DemonzPrahy před 14 minutami
Pudinková buchta
magdalenka před 1 hodinou
Kuřecí s brokolicí a smetanou
Danoouch před 1 hodinou
Dušené červené zelí s povidly
Krupe před 2 hodinami
Pórkový smetanový krém se sýrovými tousty
Alusice před 3 hodinami
Pečené koleno
magdalenka před 3 hodinami
Česneková kroupová polévka
magdalenka před 3 hodinami
Krémová pórková polévka
[email protected] před 3 hodinami
Boršč - trochu podle mě
Kdyzjehlad před 5 hodinami
Růžová bábovka
jemelka před 5 hodinami
Suroviny:
plec jelení,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
protlak rajčatový,
vývar masový,
víno červené,
paprika sušená sladká,
sůl,
kmín mletý,
pepř mletý,
olej,
mouka hladká
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.