Jelení guláš
S příchodem chladných podzimních a zimních měsíců nastává čas zvěřiny, která zaujme svou plnou a výraznou chutí. Oblíbenou klasikou je jelení guláš, kde se maso pomalu dusí s kořenovou zeleninou, vínem a aromatickým kořením, až vznikne lahodný a sytý pokrm.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kousky.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a necháme zatáhnout.
Krok 3: Orestované maso vyndáme, přidáme cibuli a restujeme ji do světle hnědé barvy.
Krok 4: Do hrnce vrátíme maso. Přidáme kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme kmín, rajčatový protlak a zaprášíme mletou paprikou. Promícháme a krátce zarestujeme.
Krok 5: Vše podlijeme horkým vývarem a červeným vínem. Dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne. V případě potřeby guláš podlijeme troškou horké vody.
Krok 6: Když je maso měkké, vyndáme je na talíř a zeleninu se šťávou z masa rozmixujeme.
Krok 7: Podle potřeby přidáme trochu vody na zředění či mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění. Pokud jsme guláš zahustili, povaříme ho alespoň 15 minut.
Krok 8: Guláš podáváme s houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 6. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení guláš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNW62
Moje poznámka
Jelení guláš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNW62
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 20 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 22 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 3 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 9 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 11 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 12 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 12 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 12 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 13 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 13 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 13 hodinami
Suroviny:
plec jelení,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
protlak rajčatový,
vývar masový,
víno červené,
paprika sušená sladká,
sůl,
kmín mletý,
pepř mletý,
olej,
mouka hladká
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.