Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzova zelňačka

Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Chuť jí dodá ještě mletá paprika a majoránka a kyselost zdůrazní zakysaná smetana.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

7. 11. 2009 14:01

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 760 kJ / 1 377 kcal
Bílkoviny86,08 g
Tuky54,96 g
Vláknina36,23 g
Cholesterol 380 mg
Sodík 8,09 g
Sůl19,50 g
Sacharidy119,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tuhle polévku vaří můj přítel podle jejich rodinného receptu. Vzhledem k tomu, že je doma víc strávníků, tak tento recept je na víc jak 4 porce, ale množství přísad si každý může určit sám.

Zakysanou smetanu lze nahradit obyčejnou smetanou (u nás milujeme zelňačku řádně kyselou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

misza misza

22. 11. 2009 15:46

Já vařím zelňačku nachlup stejně a vždy se mi brambory uvařily.;-) Je pravda, že se to vaří delší dobu, ale nikdy jsem s tím problém neměla. Ta zakyska je v tom úžasná a už si bez ní zelňačku nedovedu představit.:yes::-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 11. 2009 15:33

Jednou, když jme byli ještě hodně mladí, jsme v Tesle vařili čočkovou polévku, kterou jsme okyselili a přidali brambory. Brambory byly tvrdé a nezměkly.:-/ Do zelňačky vařím brambory vždycky zvlášť, jinak se fakt vaří dlouho.;-)

ivulinka ivulinka

22. 11. 2009 15:04

Adisku, v tomto případě jsem za jedno s Janou Pá. Také mi nejde na rozum jak můžeš spolu doměkka uvařit brambory a kyselé zelí!?
Mě učila odmala vařit moje babička, dnes je jí 86 a vaří dodnes, ale takhle zelňačku nikdy nevařila. Já to zkusila jen jednou a všechny brambory jsem z polévky musela vytáhnout a uvařit je zvlášť. Jen škoda, že v receptu neuvádíš jak ty brambory dlouho v tom kyselém vaříš.
Ale i tak ti přeji spoustu úspěchu v kuchyni.

Adisek

22. 11. 2009 14:48

Jana Pá:
Zelňačku děláme tak jak jsem napsala do receptu.A zeli s bramboramy jde uvařit dohromady bez problému:-/takže brambory jsme neměli nikdy ´´tvrdší´´ale měkounké!Takže zkoušet to nebudu protože tohle je ověřené a nám to funguje.A majoránka je tam až nakonec

dapru

7. 11. 2009 20:31

Já dělám zelňačku - říkáme tomu ala gulášovka - se smetanou. Základ je klasická gulášovka - salám a brambory na malé kostičky, a zelí přidávám povařit, až jsou brambory měkké . Zjemní se to nakonec smetanou - zakysanka by také šla - a majoránku také až jako poslední.

majka0734

7. 11. 2009 16:00

ano skutečně výborná polévka vařím jí doma dost často a vždy nezbyde nic jen postup dělám jiný zahuštuji ji moukou ale ta vaše bude skvělá uděluji bodík majoránku skutečně až na konec vařím v kuchyni jako kuchařka :-):yes:

Jana Pá

7. 11. 2009 14:25

Adélko, dobrý recept:yes: Jen příprava:-O brambory a kyselé zelí nikdy neuvaříte najednou - brambory budou tvrdší:-O, zkuste udělat brambory zvlášť a pak je přidat do polévky, jinak nemám nic, jen, že majoránku přidávám až na konec do nevařící polévky, jinak to dělám podobně i s tou klobásou, takže recept je dobrý:yes: Takže přítel má dobrý rodinný recept:yes: a Vám držím palce u dalšího vaření:-!:yes::-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelňačka se zakysanou smetanou zelňačka zelňačka recept zelńačka polévka klasická zelňačka recept na zelnacku zelňačka bez smetany zelnacka s zakysanou smetanou zelňačka bílé zelí zakysaná smetana recept zelňačka zelnačka polévka se smetanou zelnacka s bramborem zelnacka bez brambor recepty zelnacka jak dlouho se vaří brambory zelnacka se smetanou zahuštení zelňačky jak dlouho vařit brambory zelnacka z kyseleho zeli recepty na zelnacku

Suroviny: klobása, brambory, zelí kysané, mrkev, cibule, česnek, smetana zakysaná, kmín celý, majoránka, sůl, pepř mletý, paprika sušená pálivá, paprika sušená sladká, olej slunečnicový

TopRecepty.cz

Honzova zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xn1n