

Gurmánský talíř
Suroviny
- 1/2 vepřové hlavy
- uzená žebra
- 2 střední cibule
- palice česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- křen
- sádlo
- hořčice dle libosti, nejlépe plnotučná
- chléb
Postup přípravy receptu
Hlavu necháme půl hodiny ve studené vodě odmočit, ostrým nožem očistíme, uzená žebírka opláchneme v teplé vodě.
Hlavu osolíme, okořeníme, vložíme spolu s uzenými žebírky do pekáče se sádlem s nakrájenou cibulí na céčka a česnekem na plátky.
Podlijeme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme cca 1,5 hodiny kostí nahoru, pak otočíme a další hodinu dopékáme za občasného podlévání a polévání.
Servírujeme rypáček, líčko a uzené žebírko.
Podáváme s hořčicí a křenem.
Poznámka od kuchařky
Druhá, neméně chutná varianta, je vařená. Hlavu s uzenými žebírky uvaříme a podáváme s křenem, hořčicí a chlebem.
P.S. Kdo neochutnal, neuvěří.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Gurmánský talíř
-
Jendo, tys neskutečný provokatér!
Ještěže můj muž tu neumí vejít, to by s ním nebylo k vydržení, kdyby tu viděl takové dobroty a pro něho toto zvlášť
Úplně stačí, že je vidím já
Samozřejmě dávám bodík a utíkám raději rychle pryč
+7
-
Taky, kdybych to byla věděla, tak bych tady nechodila
-
Kdybych bývala věděla, co se mi objeví za dobrotu, tak bych to snad ani neotvírala
to není ani možné vydržet-slintám.....
aspoň oušíčko, nebo čumáček mňam, mňam..no prostě bodík letí
-
Tohle znám z dětství i tu 2.variantu a je určitě na vánoce a Silvestra
-
a já mám ráda ouško
-
jj, to je moje dětství...o rypáček jsme se vždycky servali, když se dělala tlačenka
Krásné fotky
-
Pane vachmajstr voni jsou, ale fajnšmekr - rypáček se jim zachtělo.Poklona moc pěkné!!!