Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,60 g |
Tuky | 83,54 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 8,40 g |
Sacharidy | 69,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí opláchneme, nakrájíme a uvaříme do měkka ve větším hrnci.
Krok 2: Z tuku a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme ji vývarem a přidáme veškeré koření.
Společně vše asi 1 hodinu necháme povařit. Krok 3: Provařenou polévku přecedíme a vylijeme ji na předem uvařené zelí.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Krok 4: Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme.
Společně vše asi 1 hodinu necháme povařit. Krok 3: Provařenou polévku přecedíme a vylijeme ji na předem uvařené zelí.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Krok 4: Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme.
Zveřejněno 1. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Moje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Nejnovější recepty
Cizrna na italský způsob
Přidáno před 4 hodinami
Křehký koláč s hroznovým vínem
Přidáno před 7 hodinami
Palačinky s jablky a křupavou drobenkou
Přidáno před 14 hodinami
Bábovka s čokoládovými kaštany
Přidáno před 22 hodinami
Arabská čočka se špenátem, paprikami a kořením
Přidáno 8. 9. 2025 06:02:58
Mrkvová pomazánka s vajíčkem a sýrem
Přidáno 7. 9. 2025 14:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sterilované brusinky (rybíz, rakytník)
Merylas před 13 minutami
Mléčný řez
Tajemnost před 14 minutami
Pečená švestková povidla
DenaDena před 44 minutami
Hrušková povidla
Helmutt před 45 minutami
TRIO-buřt-brambor guláš
Conta před 47 minutami
Hruškový kompot
sakal13 před 1 hodinou
Cuketový perník
radbastim před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
renatalonginova před 2 hodinami
Nadýchané kefírové lívance
Markeeta před 2 hodinami
Žampionovo-koprová omáčka
1.Ditouche před 3 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica,
valašská kyselica recept,
pravá valašská kyselica recept,
kyselica polévka valašská,
kyselica,
valašská kyselica s houbami,
valašká kyselica,
pravá valašská kyselica,
kyselica s houbami,
kyselica recept,
valašská kyselice,
valaska kyselice,
valašské kyselo,
recept valašská kyselica,
recepty valašská kyselica,
polévka kyselica,
valašská kyselica pravá,
kyselice recept,
valšská kyselica,
valašká zelňačka
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
smetana na vaření,
vývar masový,
pepř černý,
bobkový list,
pepř mletý,
jalovec,
koření nové koření,
česnek,
majoránka,
sůl,
tuk,
mouka hladká
Komentáře (20)
: -
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
-
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.