Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková z vepřového masa

Svíčkovou s knedlíkem, jedno z nejznámějších a také nejoblíbenějších jídel české kuchyně, nemusíme vždy připravovat pouze z hovězího masa. Špikovaná vepřová plec je lahodnou alternativou a v kombinaci s houskovým knedlíkem a brusinkami je vynikající.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Saimi

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou plec odblaníme, opláchneme a dobře osušíme. Prošpikujeme a mírně osolíme ze všech stran. Krok 2: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Krok 3: V pánvi rozehřejeme 25 g másla a 10 g oleje. Maso opečeme na rozehřátém tuku ze všech stran, aby se zatáhlo, vyjmeme z pánve a vložíme do pekáče. Přikryjeme poklicí nebo alobalem. Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 5: Na výpeku v pánvi dozlatova orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přilijeme ocet a za stálého míchání ho necháme vyvařit. Zeleninu podlijeme vývarem a celou směs přelijeme do pekáče k masu. Krok 6: Koření zabalíme do plátýnka, aby se po upečení snadněji odstraňovalo a vložíme do pekáče. Krok 7: Pekáč přikryjeme alobalem nebo poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme doměkka asi 2 hodiny, podle potřeby podléváme vývarem. Krok 8: Hotové maso vyjmeme z omáčky, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple. Krok 9: V hrnci rozehřejeme zbylých 25 g másla, přidáme hladkou mouku a usmažíme jíšku. Krok 10: Pytlíček s kořením odstraníme z pekáče a zeleninu i se šťávou přilijeme k jíšce. Důkladně promícháme a podle potřeby přilijeme vývar. Rozmixujeme dohladka a vaříme asi 15 minut, aby se jíška dostatečně provařila. Krok 11: Omáčku ochutíme citronovou šťávou, dosolíme, případně dosladíme. Na závěr omáčku zjemníme smetanou a krátce prohřejeme. Krok 12: Maso nakrájíme na plátky a podáváme s houskovým nebo hrnečkovým knedlíkem, omáčkou a brusinkami.

TIP: Jak připravit nadýchané houskové knedlíky

Zveřejněno 30. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z vepřového masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZmD

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z vepřového masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZmD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Výborná, můžu doporučit. Omáčka je stejná jako ta s hovězím masem a tady je levnější varianta s vepřovým.

Moje maminka i ja nakladala maso na svickovou do nalevu s octem, ve kterem byla vsechna zelenina nakrajena na kolecka; celer na mensi kousky. Vsechno koreni se v nalevu se zeleninou uvarilo a pak do vychladleho nalevu se vlozilo maso na nekolik dni. V zime treba i po Stedrem dnu az do Silvestra. A na Novy Rok se pak svickova pekla. Nejdriv maso na masle po vsech stranach, pak se na masle v tom samem pekacku tez osmazila vsechna zelenina do zlatova a podlilo se trochu nalevem a pod poklickou se vse peklo. Kdyz bylo maso mekke, vyndaly jsme ho a vsechnu zeleninu s trochou stavy z nalevou jsem rozmixovala ponornym mixerem. Ale ten ponorny mixer uz je muj vymysl. Tudiz zadne pasirovani zeleniny. Nakonec jsem omacku zahustila trochou mouky ve smetane a jeste provarila. Ke konci smazeni zeleniny pridavam taky trochu cukru Omacka ma nadhernou oranzovo-zlatohnedou barvu, nikdy jsme nedavaly horcici! Neni nic horsiho, nez bila, bezbarevna svickova omacka! Vzdycky jsme delaly svickovou z hoveziho eye of round (takovy dlouhy sval), ale ne panenky (prave svickove). Dneska jdu zkusit poprve pork loin = takovy ten sval, ktery je to kulate v kotlete. Bohuzel neznam ceske pojmenovani. Jsem uz bohuzel 55 let v Kanade. Budu to veprove marinovat jenom 2-3 dny; nechci, aby masicko bylo moc kysele, ale u toho hoveziho to bylo vyborne, takove krasne navinule a memu tatulkovi moc chutnalo a i manzelovi moc chutna. Delate to nekdo jeste taky takhle? Nikdy jsem nepochopila, ze nekdo uz dela svickovou s masem stejny den bez nalozeni. Prosim, napiste mi, moc rada uvidim vsechny komentare. Diky MilaH

MilaH: České pojmenování je panenská svíčková, zkráceně panenka. 🌷Pro začátečníky přidávám odkaz na dělení vepřového masa. Já osobně používám na tohle jídlo kýtu.

Možná častěji než z hovězího masa dělávám na tento způsob vepřové maso. Postupuji stejně, jako v tomto receptu:
Takže dávám i slaninu, cibuli, hořčici, ocet, cukr. Někdy připravuji v troubě, ale když spěchám, tak používám tlakový hrnec. Ale nesmí se odbýt základ, ten se musí připravit poctivě.

Děkuji za inspiraci, omáčka byla výborná přesně tuhle variantu jsem hledala :-K

littlegeorge: Recept je dobrý, vysvětlete, co vám na něm vadí, používat jen šmajlíky je málo. Jinak svíčková omáčka (nebo omáčka se zeleninou, pokud by někomu vadil název "svíčková") se dá dělat k jakémukoli masu.

Pridala som lyžicu pretlaku :-) Mali sme super obed :-p Pridávam 15.bod :yes:

MICHAEL:ty se radeji nauc ceskou gramatiku mistre.jestli varis jako pises tak potes panbuh.:no:

MICHAEL: My tady nemyslíme druh masa,ale omáčku.V hospodě taky dostaneš sekanou svíčkovou a určitě si nebudeš myslet,ze kvůli tomu rozemleli pravou svíčkovou.Mimochodem,v Brně,v hotelu Jalta jsem dostal před asi 20 lety zrovna vepřové maso v svíčkové omáčce.

MICHAEL: díky, jinak budeme rádi, když nám dáš radu na naše recepty, vždy se poučíme a pak budeme diskutovat, ahoj:-D:-K

Jana Pá:asi máte pravdu :-D

MICHAEL: já, osobně už bych zdejší "diskuzičku" utla:-O:-K,už se to netýká receptu, který za to nemůže;-):-D

spagetka:Ano i vy zajisté máte pravdu na vesnicích se dělají nejlepší jídla a nejsou podle receptur to znám protože sám pocházím z vesnice a po pravdě strašně rád mam Severečeskou pravou Uhlířinu a samozřejmě na svíčkovou pravou nemám ani já ale většinou se dá dělat te zadního které zase tak drahé není cca v akci u řezníka 130 kč za kg což jednou za měsíc na nedělní oběd není tak moc aby to vytrhlo z rodiného rozpočtu a samozřejmě s vámi souhlasím každý vaří to co mu chutná ale některé názvy se opravdu protiřečí napr (kuřezí znojemská pečeně)

MICHAEL: hm s názorem na p. P. souhlasím;-);-):yes::yes:

Tématické fráze:
svíčková z vepřového masa, svickova omacka z veproveho masa, maso na svíčkovou, svíčková na smetaně z vepřového masa, svíčková z vepřového, svíčková bez masa, svíčková omáčka z vepřového, svíčková ze zajíce, jaké maso na svíčkovou, vepřová svíčková, svíčková s vepřového masa, svíčková z vepřové pečeně, vepřové maso na svíčkovou, svickova na smetane z veproveho, svíčková omáčka s vepřovým masem, svíčková maso, svickova na smetane s veproveho masa, falešná svíčková na smetaně z vepřového, vepřová svíčková na smetaně, svíčková z plecka

Suroviny:
plec vepřová, špek, mrkev, petrželka kořenová, celer, cukr krupice, ocet, vývar masový, smetana ke šlehání, máslo, olej, sůl, pepř černý, koření nové koření, bobkový list, mouka hladká, šťáva citronová, kompot brusinkový

Přidat fotografie receptu