Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

Není vhodnější recept k podzimnímu večeru než pomalu pečené hovězí v lahodné omáčce z červeného vína. Příprava tohoto tradičního francouzského pokrmu sice zabere celé odpoledne, ale ta dokonalá chuť a vůně za to určitě stojí.

Hodnocení receptu je 4,9 (92×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 180 min

240 min (60 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 779 kJ /
4 249 kcal
Bílkoviny358,66 g
Tuky234,07 g
Vláknina20,55 g
Cholesterol 880 mg
Sodík 4,81 g
Sůl11,60 g
Sacharidy51,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu včas předehřejeme na 230 °C. Krok 2: Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Krok 3: Slaninu nakrájíme na kousky cca 3 x 2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut povaříme. Krok 4: Slaninu scedíme (vývar z ní vylijeme) osušíme a orestujeme na oleji. Krok 5: Slaninu vyjmeme z hrnce, dáme bokem a na výpeku orestujeme kousky masa. Jakmile se maso zatáhne, přendáme ho i se slaninou do širšího hrnce, ve kterém se bude následně péct a dáme na chvíli bokem. Krok 6: Do hrnce s výpekem z masa přidáme plátek másla, nakrájenou cibuli a mrkev a vše orestujeme. Krok 7: Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a hrncem zatřeseme, aby se kousky masa obalily moukou. Krok 8: Hrnec vložíme na 4 minuty do trouby, poté vyjmeme z trouby a teplotu snížíme na 150 °C. Krok 9: Do hrnce přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Krok 10: Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem. Krok 11: Hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme zpět do trouby. Krok 12: Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Krok 13: Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté i žampiony Krok 14: Hotové maso se zeleninou přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme - buď zředíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Krok 15: Maso se zeleninou vrátíme zpět do hrnce se šťávou. promícháme a krátce prohřejeme. Krok 16: Podáváme dušené maso a k němu přidáme šalotky a žampiony. Oblíbenou přílohou je hebká bramborová kaše.

TIP: Jak se připravuje tmavé maso na červeném víně

Zveřejněno 15. 1. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rYoE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rYoE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (61)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: U nás oblíbené. :-K

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Skvělý recept, jídlo je naprosto vynikající, maso se úplně rozpadá. Také jsem již nemusela omáčku dochucovat, byla skvělá.

Dnes nás tímto jídlem pohostila dcera. Skvělé, oblizovali jsme se až za ušima. Hned jsem si šla recept najít a určitě vyzkouším taky. :yes:

Aha....děkuji chocolate... ,ale tím se nemění nic na tom, že ten odkaz od Elizy na autorku receptu,
ukazuje pouze titulní stránku časopisu Instinkt.

Elizo, prosím tě ,kde mám hledat ten odkaz na autorku tohoto receptu ? Já když kliknu na ten odkaz který si zadala ,tak se mi objeví hlavní stránka časopisu Instinkt, ale toho receptu se tam nikde nemohu dohledat ....díky

gillan63: Cely recept se da najit jako nazorny videorecept i na youtube.

Tento recept je fakt famozní.Vařit neustále z hovězího guláš,už je opravdu nuda.Elizo moc díky za inspiraci,televizní pořad Prostřeno Tě potřebuje !!!:-p

Pekla jsem 2,5h. a bohatě to stačilo. Maso se rozpadalo a omáčka nebyla potřeba redukovat, ani ředit - z trouby to šlo rovnou na talíř. Žampiony opečené společně se šalotkou jsem nechala asi hodinku péct s masem a bylo to famózní. Opravdu recept, který stojí za ochutnání. Moc chválím a děkuji:) U manžela jsem si náramně šplhla.

Ja jsem k tomu udelala,sladky brambory-bataty.Upekla jsem je v alobalu.Pak jsem je oloupala a nakrajela na platky,ani jsem je nesolila,opravdu vyborna kombinace:-)

kasiopea:

Mila: Cela lahev, ja mam dokonce podle fr.receptu vina litr, tedy na toto mnozstvi masa. Ale zalezi i na tom, jak moc mas rada chut cerveneho vina v pokrmech, muzes ho dat i mene a pridat vice vyvaru, bude to mene "ovinene". Ovsem i chut pak bude ve finale jina, vino tomu da ten spravny smak. Ono tam totiz zase neni az tolik moc koreni, tedy porad vzhledem k mnozstvi masa, chut jidlu prave dodava ono vino a kombinace salotek se zampiony.

Prosím vás a kolik se tam dává toho vína? Celá láhev? Děkuji za odpověď!:-?

Robila som znova,tak pridávam ešte jednu fotku :-8 Je to skvelé jedlo :-K:-K

Tématické fráze:
hovezi po burgundsku, hovězí po burgundsku originální recept, hovezi po burgundsku recept, hovězí maso po burgundsku, burgundská hovězí pečeně, hovězí po burgundsku pohlreich, maso po burgundsku, burgundská pečeně, hovězí po burgunsku, recept hovezi po burgundsku, burgundská hovězí pečeně recept, hovezi pecene po burgundsku, hovězí po burgunsku recept, hovezí maso po burgunsku, hovězí po burgundsku recepty, recepty hovezi po burgundsku, vepřové maso po burgundsku, vepřové po burgundsku, burgundské hovězí, maso po burgunsku

Suroviny:
špička hovězí, slanina, víno červené, vývar hovězí, žampióny, mrkev, cibule, česnek, protlak rajčatový, cibule šalotka, mouka hladká, tymián čerstvý, bobkový list, máslo, olej, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu