

Provensálské dušené vepřové řízky
Suroviny 4 porce
- 4 vepřové řízky (z pečeně)
- 2 červené cibule
- 1 žlutá cibule
- větší kus pórku
- 1 větší mrkev
- 1 tekutá šlehačka
- provensálské koření
- olej
- hladká mouka
- sůl
- trochu čerstvě umletého pepře
Postup přípravy receptu
Řízky naklepeme, osolíme z obou stran a totéž uděláme s provensálským kořením, následně řízky lehce protáhneme hladkou moukou.
Do kastrolu si dáme olej, na něm opečeme všechny cibule nakrájené na jemno, osmaženou dáme ke stranám kastrolu a doprostřed dáme připravené plátky řízků (dají se taky vyndat po orestování z obou stran a pak teprve osmažíme cibulku a řízky vrátíme zpět), dostatečně je osmažíme a přidáme vodu, aby byly řízky ponořené a dusíme.
Pak tak v polovině dušení přidáme, ještě trochu provensálského koření, nastrouhanou mrkev a pórek nakrájený na měsíčky-dusíme dál až je maso měkké.
Tak 2 lžíce hladké mouky rozmícháme ve smetaně a vlijeme k řízkům, ještě omáčku dosolíme (skoro jsem nedosolovala, protože jsem syrové řízky osolila dost), necháme chvilku vařit a je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Opět jeden můj nápad a oba s manželem jsme prohlásili, kam se hrabe svíčková, ovšem to byl náš dojem, protože nám to vyjímečně chutnalo a s rýží.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Provensálské dušené vepřové řízky
-
Janatko, to jsem moc ráda, že vám chutnalo, my jsme u toho úplně hekali blahem
-
Skvělé to chutnalo,celá rodinka si šmakovala a děckám se dělaly boule za ušima.Jen jsem měla po ruce zrovna vytažené hovězí maso ,tak to bylo s ním.
-
vsimla,jasne
Ja si pochutnam i na svetle, akorat moje ,,polovicka,, ma rada pribarveni
Ukladam do oblibenych, a chystam se na to
-
Popletko, jasně si můžeš upravit podle sebe a zrovna mletá paprika se do toho dost hodí
Já jí mám zrovna na rýži jestli sis všimla
-
mnam
, ale asi bych tam pridala kousek cervene mlete papriky-manzel nema moc rad ,,svetle,, omacky,krome koprovky ....
-
-
Bibinko, moc hezký recept.
-