

Ptáčky z ptáčka se smetanovou omáčkou
Suroviny 4 porce
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 1 cibule
- 4 plátky Váhalovy ( nebo anglické ) slaniny
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 2 nožky párků
- 1 velká okurka nebo dvě malé kyselé okurky
- hořčice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- drůbeží vývar ( i z kostky )
- cca 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- 1 lžíce másla
- olej
- proužky nakládané kapie
Postup přípravy receptu
Kuřecí plátky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Na každý dáme plátek slaniny, 1/4 vajíčka, kousek okurky a půlku nožičky párku.
Zabalíme do závitku, který také osolíme a opepříme. V kastrole rozehřejeme olej s máslem, zpěníme jemně pokrájenou cibuli a opečeme závitky. Posypeme oběma paprikami, zalijeme vývarem a dusíme doměkka.
Závitky vyjmeme, rozmícháme si mouku v trošce vody a zašleháme po omáčky. Necháme provařit asi 20 minut. Na závěr omáčku dochutíme citronovou šťávou a zjemníme smetanou.
Na talíři ozdobíme proužky kapie.
Poznámka od kuchařky
Použila jsem stehenní řízky, které jsou šťavnatější, ale docela špatně se balily, rozpadaly se. Vzhledově lepší, ale sušší, by závitky byly z prsních.
Snažila jsem se najít stejné nebo podobné, udivilo mě, že tu nejsou / nebo jsem je nenašla /.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ptáčky z ptáčka se smetanovou omáčkou
-
Je to klasika, akorát já mám trochu jinou posloupnost v jednotlivých úkonech.
Vy píšete, cituji: "V kastrole rozehřejeme olej s máslem, zpěníme jemně pokrájenou cibuli a opečeme závitky.", konec citátu.
Aby byla omáčka i maso chutnější, velmi doporučuji tyto úkony provádět v pořadí:
1) rozehřejeme olej s máslem
2) opečeme závitky, nevadí, jsou-li "přípeky", dodají výbornou chuť i barvu
3) vyjmeme opečené závitky vedle na talíř
4) zpěníme jemně pokrájenou cibuli (výpeky se krásně rozpustí)
5) vložíme zpět závitky
Tento postup důsledně dodržuji u všech příprav masa i na pečení, všechna šťáva se sražením bílkovin v masu krásně uzavře a to je pak šťavnatější a chutnější
4) -
Vyzkoušeno a bylo to výýýýýborné, akorát jsem je dělala z hovězího masa
-
Hell.: tipla bych si, že by to mohla být rýže Jasmínová
-
Moc dobré
-
Nádherné
Ukládám
-
děkuji za milé komentáře a body
-
to je krása, mám uloženo a vyzkouším
-
Hell - je to rýže
-
Prosím prosím, to bílé na té fotce, jako příloha, je co? Jako rýže mi to nepřijde...takže nudličky? Nebo ještě něco jiného?
-
Parádička a ta chutná fotka.
-
Opravdu super nápad, určitě vyzkouším a je mi jasné, že to bude mňamka
.
Dělávám stejně, ale z hovězího, ty stehenní řízky - to by mě fakt nenapadlo
+ další bodík -
jsem zvědavá, kdy všechno stihnu vyzkoušet
.ukládám, ukládám...
+
-
To je tááák hezký...
Také bych použila stehenní řízky, nebo ta prsa aspoň marinovala v podmáslí.
Takové talíře měla moje babička, vždycky na nich něco přinesla z hotelu, kde pracovala jako provozní a pak u ní chvíli pobývaly, než je umyla a vrátila... Některé zůstaly... -
no mňam
-