Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka na česneku a majoránce

Hovězí kližka je při správné a dlouhé přípravě velmi chutná a šťavnatá. Tentokrát ji připravíme na majoránce a česneku. Maso se dusí v troubě, není tak nutné stát u sporáku. Přípravu můžeme urychlit použitím tlakového hrnce.

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Středně náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 130 min podle tuhosti masa

140 min (10 min příprava + 130 min tepelná úprava, podle tuhosti masa)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 177 kJ /
759 kcal
Bílkoviny126,22 g
Tuky16,32 g
Vláknina11,95 g
Cholesterol 314 mg
Sodík 482 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy25,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kližku odblaníme a nakrájíme na menší plátky přes vlákna. Krok 2: Plátky opečeme na oleji dohněda a poté k nim přidáme na plátky nakrájený česnek. Opečené maso osolíme, opepříme, přidáme třetinu majoránky a podlijeme trochou vývaru. Krok 3: Dusíme v troubě pod pokličkou při občasném podlévání při teplotě 180 ºC do změknutí. Krok 4: Těsně před koncem dušení maso dochutíme zbývající majoránkou rozemnutou v dlaních, solí a pepřem. Pro zjemnění přidáme plátek másla. Krok 5: Necháme 5 minut přikryté provonět. Krok 6: Podáváme s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem.

TIP: Jak na hebkou bramborovou kaši

Zveřejněno 26. 1. 2011

Poznámka autorky isindy

Zdroj: recepty.brtnik.info

Přípravu jde zrychlit použitím tlakového hrnce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na česneku a majoránce

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/60q7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na česneku a majoránce

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/60q7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Super 👍

Výborné, přišlo mi to jako tip pro dnešní den a nelituji, moc dobré, jako přílohu jsme měli rýži, vřele doporučuji <3:-)<3

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept a krásné foto :-K

Velký úspěch

Vynikající recept <3 , přílohu jsem použila bramborové noky a moc jsme si pochutnali :-K

včera jsem vařila pro návštěvu a všichni se jen oblizovali, moc díky za recept

Děkuju za recept. Místo majoránky strouhám čtvrtku celeru a přidávám společně s česnekem :-)

ISINDY diky, mate pravdu, pri vareni jse spousta pover.Treba ze vejce drzi mlete maso pohromade. Ja je do karbanatku ci sekane nedavam,,stejne jako neni v hamburgeru a presto drzi pohromade festovne. Pohromade to drzi castecne vodorozpustne a vyssi teplotou srazene bilkoviny.

Mnam.
Jen jsem delal maso na kostky a zahustil moukou a pak trochu presolil
:)

Vypada to bajecne a jiste by to zvladla stara dobra Remoska. Zadrhel: cetl jsem nejednou, ze majoranka se nema varit, ma se pry davat az uplne nakonec. Jak je to dooopravdy?

Paul Sulc: těžko říct... mně se to nestalo, ale je pravda, že tato "pravda" putuje mezi kuchaři často... strýc google mi vyhledat tuto info: "Majoránka - pochází z východního pobřeží Středozemního moře. Jako koření se používají sušené květy a lístky této rostliny. Majoránka má silně kořeněnou chuť a vůni. U nás se používá obvykle k výrobě domácích uzenin, ke kořenění masitých jídel, omáček, pečeného masa, nádivek, paštiky, zeleniny, polévek, drštěk a houbových jídel. Majoránka se obvykle používá spolu se s pepřem a solí. Malé množství se může používat s tymiánem, šalvějí nebo rozmarýnem. Nehodí se k oregánu. Na druhu jídla závisí jakým způsobem toto koření použijeme. Maso a uzeniny kořeníme před pečením nebo vařením, ostatní ke konci přípravy...." :-8 ale kde je pravda? nevím, do tohoto pokrmu ji dávám hned, např. do bramboračky až nakonec...

isindy: Kdykoliv a hodně ,před vařením a na dochucení klidně přidám kdykoliv;-).

Skvělá dobrota <3 :-K :-Q jen určitě bez masoxu ten zabije tu skvělou chuť toho masa :no:

Právě mám v troubě;-) Mohla jsem to asi dát do PH:-8 Voní to tu krásně. Posílám bodík:yes:

Děkuji za tip,udělala jsem dnes a nemá to chybu,bodík přišpendlen.:-D:yes:

No jako dobrý :-p bod! :yes:

elamoun a spagetka: oběma velký dík, potěšily jste mě ;-):-K

Uděláno, spapáno, fotku přidám, bodík už tam byl :-p:-p
Jo dělala jsem v papiňáku, jen tu majoránku jsem přidala až ke konci, párkrát mi zhořkla při delší době vaření, tak pro jistotu ;-) a dělala jsem vřetýnka

Bylo to super,pochvala od manžela a to vždy potěší.:-)).Děkuji za receptík a uděluji bodíka.

marketule: super zpráva, děkuji, tohle fakt potěší ;-):-K

vyzkoušeno a celá rodinka se oblizovala :-) omáčky nemusím, ale tohle je mňaminka

hudson: :-D:-D:-D krásný komentář, díky :-K

Jak jsem olizoval prsty, tak jsem málem o ně přišel ( pochoutka ).:-8:-D:yes::yes::yes:

senky, to foto :-O no toto :-8:-O:-D vypadá to sqěle ;-)

Foto vloženo:-D

senky :-K těší mě, že chutnalo :-) jooo, pro děti je potřeba někdy přinášet oběti ;-):-D a co foto? ;-)

Výborné,stěží jsem oddělala synečkovi do krabičky na privát:-D:-D

janku, tak taková inovace nebyla určitě na škodu ;-):yes: jsem ráda, že zachutnalo :-):-K fotečka by nebyla? ;-)

Ohromné, akorát jsem místo vody a masoxu použil červené víno a dusil při 150° asi čtyři hodinky. No, tisíce děkovných dopisů a vůně v celém paneláku (mají co závidět):-p:-p:-p:yes:

Milovaná kližka a na česneku,prostě suprová klasika.:-p A foto :yes::yes:

Tohle je ovšem paráda, hovězí dobře udělané mám snad nejraději ze všech mas...:yes: A pravda je, že k trochu té výjimečné chuti stačí dobré hovězí, česnek a majoránka...a máslíčko, to by v dobrém jídle chybět nemělo. Tak tady je to všechno dohromady, zkrátka skvělé. :yes: +

cesneku, nic nemaž, neblázni :-8 naopak za fotečky i vyzkoušení moc děkuji :-K

isu ,jestli budeš chtít foto vymažu,je to z mobilu no,ale jinak vynikající:-p:yes:

Nejde neobodovat :-)):yes:

Isahu, pak se říká, že kližka je nejlepší na guláš, ale jak vidno, dá se s ní čarovat. Moc pěknej recept, který stojí za vyzkoušení:-p a máš 17.bodíka:yes:

Souhlasím s Drobkem - klasika, která nikdy nezklame:-p:yes:

kližka super papáníčko,receptík se mi líbí,ale já bez masoxu.;-):-p+1:yes:

Isahu, dělám úplně stejně, je to opravdu velmi dobré - prostě klasika našich babiček a ty Tvoje fotečky - krása:-D:yes:

Jo, klasická hovězí na česneku, nezklame nikdy a kližka, která pustí tolik dobré šťávy, zkrátka dobrota. K tomu bramborový knedlík a špenát, co si přát víc? Snad pivo na zapití.:-K
Bod už je skoro tam.

děkuji za komentáře :-K, výsledek mě moc mile překvapil - a je to v podstatě bezpracná úprava ;-)

Zítra to udělám ,kližku mám tak to vyzkouším:-p a pošlu fotečku,vypadá to moc dobře:yes:

Tématické fráze:
hovězí kližka recepty, recepty hovězí maso kližka, hovězí kližka, hovězí kližka recept, hovězí na česneku, recepty hovězí kližka, recepty z hovezi klizky, klizka na cesneku, kližka, kližka recept, hovězí na česneku recept, kližka recepty, recept hovězí kližka, recepty z kližky, hovězí maso na majoránce, recepty z hovězího masa kližky, hovězí guláš z kližky, recept kližka, hovězí kostky na česneku, kližka hovězí

Suroviny:
kližka hovězí, česnek, majoránka, máslo, vývar hovězí, olej, pepř mletý, sůl

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu