Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzbecký plov (po česku)

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

15. 2. 2011 22:28

Suroviny pro 6

6

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 577 kJ / 2 289 kcal
Bílkoviny55,51 g
Tuky16,62 g
Vláknina41,05 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 401 mg
Sůl0,95 g
Sacharidy465,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: inspirace netkucharka.cz – místo vody jsem zvolila vývar a oleje jen trochu pod cibuli.

Tento pokrm je hodně rozšířen po střední Asii a vaří se při slavnostních příležitostech (svatby,narozeniny apod.). Jako koření se používají i kuličky dřišťálu, ale ten se může pro jeho kyselost vynechat a navíc u nás není populární. Důležitý je ale kmín římský, který má svoji charakteristickou chuť i vůni a nelze jej zaměnit s obyčejným kmínem.

Nejlépe použít maso skopové nebo jehněčí, ale běžně se dělá i z hovězího, či vepřového.

Může se k tomu servírovat kečup, feferonky, nebo se k tomu přikusují i bagety.

Pije se k tomu čaj, ale i pivo, víno a muži si mohou dovolit i vodku, protože v Asii dávají více tuku (pravý plov se totiž dělá na sádle z uzbeckých beranů).

A nakonec: recept, který moc nezaujme pro svoji jednoduchost, ale já ráda zkouším kuchyni z různých končin světa. Když to mohou jíst jiní, tak proč ne my :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Anton

7. 5. 2017 12:34

Khikmatilla

26. 6. 2015 05:50

Dobry den, recept Plovu je vubec nespravny, Plov nema byt s polevkou, a vzdycky vari se s hovezim nebo s beranim masem, napriklad jsou kolem 40 receptu Plovu, hlavni je Taskentsky Plov.
Tady je odkaz v rustine: www.youtube.com/watch?v=VHsTd1RaCB0

S pozdravem,

Hikmat

David B.

24. 8. 2012 23:07

Tak mi to nějak nedalo. Pro všechny zde jsem našel pravý recept na PLOV včetně detailních fotografií, takže ani nepotřebujete text. Zde je:

kramtp.info/news/16/full/id=16424

Dobrou chuť:-)

chocolate chocolate

22. 8. 2012 10:36

jahoda jahoda

22. 8. 2012 10:28

art: Ahoj, já nikde netvrdím, že všichni v Uzbekistánu jedí vepřové, dále netvrdím, že jsem tam byla, jen jsem - než jsem recept vyzkoušela, pátrala na netu a našla jsem jej z různých druhů masa. Prostě mě lákalo vyzkoušet tento recept, který jsem našla na netkucharka.cz.
A jestli je to obyčejné rizoto, tak podle mne ne, já rizoto připravuji jinak.
Už jsem zde psala, že budu velmi ráda !!!, pokud zde někdo přidá fotku, jak má správně recept vypadat. Všichni jen píšete, ale fotku nikdo nepřidá;-(
Jinak díky všem na reakce a připomínky:-K

art

22. 8. 2012 10:14

2jahoda: tvrdit ze vsichni v uzbekistanu jedi veprove muze jen nekdo kdo tam v zivote nebyl. veprove se tam koupit da, ale ji ho jen mala mensina. predne ho nepovazuji za kvalitni maso a moc jim nejede, ale hlavne proto, ze vychazi cenove stejne nebo draz nez hovezi. tvrdit ze hlavnim masem je skopove a veprove je hovadina.
samozrejme ze kazdy dela plov jinak, ale lisi se to hlavne zpusobem pripravy, protoze v zakladu jsou ingredience a koreni v drtivem pripade stejne po cele centralni asii. plov je proste plov, ne rizoto.

David B.

21. 8. 2012 23:23

Mili: Souhlasím. Autorka tohoto receptu asi zřejmě plov nikdy nejedla. Mám uzbeckého přítele a ani mu nemohu ukázat tyto fotografie. Je neuvěřitelné jak češi vždy serou přímo recepty, kterým nerozumí. Příště má pojmenovat alespoň plov po česku ale rozhodně ne uzbecký plov. Opravdu hnus.

spagetka spagetka

23. 6. 2011 10:05

Pro: kat (neregistrovaný/á) - Přečti si poznámku autorky v receptu:-!:-! - já ti sem ještě zkopíruju (z netu, ale je to o tomtéž, co má autorka v POZN.) - "Je to jídlo rozšířené po střední Asii a jí se i při slavnostních příležitostech (svatby apod.). Nejlépe je použít skopové či jehněčí maso, ale běžně se dělá i z hovězího a dá se dělat i z vepřového."
Jinak, ty poznámky se číst musí, právě občas recept důležitě doplňují, pak nemusíš psát tento komentář;-);-)

kat

23. 6. 2011 09:51

Jak to může být uzbecký plov,když je z vepřového masa? pokut vím tak Uzbeci (Muslimové) nejedi vepřové maso...:-/

jahoda jahoda

13. 4. 2011 21:56

Mili:
Ahoj Mili, doufám, že si můj komentář přečteš.
Já ale vůbec netvrdím v receptu, že je to pravý plov, snažila jsem se přiblížit originálu, o kterém jsem se dočetla na netu. Než jsem ho sem dala, pročetla jsem více variant a dovolím si tvrdit, že neexistuje pouze jedna varianta plovu- jeden originál, jak píšeš.
Prostě jsem chtěla vyzkoušet tu jednoduchost s minimálním množstvím surovin a kdy se vaří společně rýže s masem, příp. zeleninou a chuť s použitým římským kmínem.
Chtěla jsem sem zařadit jednoduchý a surovinami levný recept.
Hlavním masem Uzbekistánu je skopové a vepřové a i přesto, že vepřové korán zakazuje, stejně jej jedí téměř všichni.
A co jsem se dočetla, existují stovky variant tohoto jejich národního jídla.
Budu jen ráda za Tvůj originál, ovšem pokud jej uděláš opravdu z tuku uzbeckých beranů, tak mi recept na nic nebude.
I přesto se na Tvůj pravý uzbecký plov těším. Z toho, co jsi popsala, si ale bohužel recept nedovedu představit.;-):-K
Zdraví jahoda

spagetka spagetka

13. 4. 2011 19:18

Mili (neregistrovaný/á) - zaregistruj se a vlož svůj recept ze své otčiny - nemyšleno ironicky:-!, nýbrž vážně. Mám totiž Velkou kuchařku z recepty původního SSSR a tam tenhle recept uvedený je taky, ovšem pravdou je, že je tam dalších 20 obměn plovu;-);-). Takže vážně - dej ho sem :yes:

Mili

13. 4. 2011 19:08

Proboha, chce mi jako říct, že tohle je plov vždyt\'to je rozvařená rýžová kaše(hodně nezdařený způsob rizota.Pocházím ze střední Asie(Kazachstán) a tohle nemá s pravým plovem nic společného!!!!!A žádné vepřové ani omylem:=)V postupu chybí tolik klíčových detailů!Pravý plov je natolik jedinečný a vynikající,že hodně jídel se může opravdu zahrabat!!!!Mrzí mě, že jídlo,jež je v těchto končinách neznámé se tady prezentuje tak zmrveným stylem!

jahoda jahoda

16. 2. 2011 12:26

lenco - ano pro nás způsob rizota. Já jen ukázka toho, že pro někoho nudné rizoto, ale pro velmi chudou zemi, jako je Uzbekistán základní pokrm, který se skládá z rýže a masa a který se dělá v různých obměnách.
Staré uzbecké přísloví praví: "Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov". 1. část přísloví pro ty, kdo má maso, 2. část pro ty, kdo maso nemá, dá alespoň zeleninu nebo houby.;-):-K

jahoda jahoda

16. 2. 2011 12:16

banjokid - beru:-D

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: plov plov recept plof recept plov recept na plov jidlo plov plov recepty plov jídlo plov jídlo recepty plov uzbecké rizoto koření na plov uzbecké národní jídlo houbový plov plov fotografii netkucharka.cz plof recept plov z jehněčího masa uzbecké přísloví jehněčí plov

Suroviny: maso, rýže, mrkev, cibule, česnek, římský kmín mletý, vývar, sůl, pepř, olej

TopRecepty.cz

Uzbecký plov (po česku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8Zv