Pampeliškový med
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 2 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a odstraníme drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat.
Krok 2: Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou.
Krok 3: Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce.
Krok 5: Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu.
Krok 6: Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.
Zveřejněno 3. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
Moje poznámka
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
Nejnovější recepty
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno před 8 hodinami
Pečený hermelín s jablíčky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 9 hodinami
Andílek pro štěstí
Přidáno před 9 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z loveckého salámu
Přidáno před 9 hodinami
Mandlovo-čokoládová kolečka
Přidáno před 10 hodinami
Linecká barevná kolečka
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Boloňské špagety
jtrecepty před 7 hodinami
Lasagne s boloňskou omáčkou
Kristofer před 7 hodinami
Domácí kmínový chleba
boomgo před 9 hodinami
Křenová omáčka s uzeným
Sahula před 11 hodinami
Pomazánka ze zbylých bílků
Pecka před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Lucinka85 před 11 hodinami
Kuličky z medového těsta
jeklovav před 13 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Miky30 před 13 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Majkas před 14 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek,
vyroba pampeliskoveho medu,
med z pampelišek recept,
recept na med z pampelišek,
med s pampelišek,
recept med z pampelisek,
výroba medu z pampelisek,
jak dlouho vařit pampeliškový med,
pampeliškový sirup,
jak udělat med z pampelišek,
jak se dela pampeliskovy med,
jak vyrobit med z pampelisek,
jak se dela med z pampelisek,
recept na med,
panpeliškový med,
pameliškový med,
recept na med s pampelišek,
recepty na med,
pampeliskovýmed,
pampeliskový sirup recept
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr krystal
Komentáře (124)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Víte, že v kuchyni nemusíte zpracovávat z pampelišek pouze květy? Využít se dá celá rostlina. Kam, to poradí tento náš článek
Kdy je nejvhodnější doba ke sběru jednotlivých částí pampelišky a jak je zpracovat