Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med

Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Hodnocení receptu je 4,7 (82×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vlajda Vlajda

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 24 hodin louhování

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a odstraníme drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat. Krok 2: Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou. Krok 3: Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat. Krok 4: Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce. Krok 5: Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu. Krok 6: Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.

TIP: Nejlepší recepty z pampelišek

Zveřejněno 3. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (127)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pěkně napsaný postup, med bude určitě skvělý.

Luxusní medík, jednoduchý, chutný, krásně ztuhnul. Děkuji za recept 👍🙂

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Luxusní medík

Pampeliškový med je skvělý, dělávala jsem ho každé jaro, dlouhá léta :-)

Víte, že v kuchyni nemusíte zpracovávat z pampelišek pouze květy? Využít se dá celá rostlina. Kam, to poradí tento náš článek

Přidávám foto i bodíky, je super, jiný už dělat nebudu <3:yes::-K

byl super :-):-):-):-):-):-):-)

Jednoduchý a naprosto výborný. <3

Danka777: Ta žlutá pěna se má zamíchat do toho, protože to je právě ta část s pylem. Když to vyhodíte, tak vám zbyde jenom ta obarvená cukrová hmota.;-(

Petrtwo: Děkuji za odpověď, ale ptala jsem se, co mám dělat s tím žlutým hustým škraloupem. Všechno jsem to lžící dala pryč.

helusa27: On zhoustne až po vychladnutí, jinak je tekutý. Lze to zkusit vylít lžičkou trochu na talířek a nechat zchladnout. Taky jsem si myslel, že to nebude husté a po zchladnutí ve sklenici se to táhne jako ten včelí.:-)

Petrtwo: Hm, už jsem ho vařila 1,5 h a nic. Všechny tyto postřehy z komentářů by nakonec měly být součástí kvalitního receptu :-)

Jen pro upřesnění. Nedoporučuje se vařit med moc dlouho až do zhoustnutí. Je z něj pak spíš karamel. Zhoustne sám po vychladnutí. Když se vaří déle až do zhoustnutí, tak už ztrácí na kvalitě. Pampeliškový med nemá být hustý jako pravý včelí.

Danka777: To je v klidu. On trochu zhoustne až vychladne. Hustý jako ten včelí nebude. :-Q

Tématické fráze:
med z pampelišek, vyroba pampeliskoveho medu, med z pampelišek recept, recept na med z pampelišek, med s pampelišek, recept med z pampelisek, výroba medu z pampelisek, jak dlouho vařit pampeliškový med, pampeliškový sirup, jak udělat med z pampelišek, jak se dela pampeliskovy med, jak vyrobit med z pampelisek, jak se dela med z pampelisek, recept na med, panpeliškový med, pameliškový med, recept na med s pampelišek, recepty na med, pampeliskovýmed, pampeliskový sirup recept

Suroviny:
květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu