Džuveč (djuveč) "Monastýr"
Pod názvem džuveč se skrývá recept inspirovaný bulharskou kuchyní. Jedná se o masové kuličky v omáčce plné zeleniny s rýží. Tento pokrm je plný chuti a opravdu vás zasytí po celý zbytek dne.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 062 kJ / 1 688 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 131,03 g |
| Tuky | 32,40 g |
| Vláknina | 20,04 g |
| Cholesterol | 584 mg |
| Sodík | 394 mg |
| Sůl | 0,77 g |
| Sacharidy | 211,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Lilek nakrájíme na kostky, posolíme a necháme na papírovém ubrousku vypotit.
Krok 2: Z nakládaných kapií slijeme nálev. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
Krok 3: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a smícháme. Pokud směs bude řídká, přidáme strouhanku dle potřeby.
Krok 4: Ze směsi vytvarujeme kuličky, velké jako játrové knedlíčky do polévky a osmažíme je v hrnci na malém množství oleje ze všech stran. Hotové kuličky přendáme do misky.
Krok 5: Na výpeku z kuliček orestujeme cibuli, necháme zpěnit, zalijeme 100 ml vývaru, přidáme rajčata, papriky, lilek s bramborami, vsypeme rýži (já měla zbytek uvařené) a dusíme do měkka asi 20 minut.
Krok 6: Poté zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, česnek, osolíme, opepříme, přidáme kuličky a vše promícháme a dusíme tak dlouho, až se nám zredukuje tekutina asi tak, jako mokřejší rizoto. Poté zasypeme pažitkou.
Krok 7: Na talíři ozdobíme a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.
Zveřejněno 19. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Džuveč (djuveč) "Monastýr"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wp1o
Moje poznámka
Džuveč (djuveč) "Monastýr"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wp1o
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 13 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 14 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 15 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 15 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 16 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Tématické fráze:
džuveč z mletého masa,
balkánský džuveč,
džuveč,
dzuvec s mleteho masa,
bulharský džuveč,
dzuvec recept,
rybí džuveč,
recept na džuveč,
djuvec,
masový džuveč,
džuveč konzerva,
džuveč z mletého masa recept,
recept džuveč,
džuveč s mletym masem,
vyborny dzuvec,
rybí džuveč recept,
bulharský džuveč recept,
recepty džuveč,
jídlo džuveč,
džuveč z mletého
Suroviny:
maso mleté mix,
cibule,
vejce,
kapie,
rajče loupané,
brambory,
česnek,
protlak rajčatový,
rýže,
lilek,
vývar hovězí,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
olej,
strouhanka,
pažitka,
sýr strouhaný,
sůl
Komentáře (22)
najdete je na www.i-keramika.cz
doufám že příspěvek nesmažou, nechci aby to vypadalo jako laciná reklama. já jen, že málokdo ví že se to dá u nás koupit a pak se s tím chudáci lidi tahaj z dovolený, je to velký, těžký a zabírá jim to místo - místo toho aby si raději z bulharska dovezli flašku rakije...
prubnu to, to si manžula pochutna
jo a po dlouhe dobe si ukladam