Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.

Hodnocení receptu je 5,0 (312×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

1. 10. 2008 15:46

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie15 926 kJ / 3 806 kcal
Bílkoviny196,03 g
Tuky286,37 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 2,90 g
Sůl7,15 g
Sacharidy104,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento postup se od jiných receptů na svíčkovou liší tím, že se výpek ochutí již na začátku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Svetlana Svetlana

2. 1. 2009 07:34

...svíčková je nejzamilovanější jídlo našeho synka, takže ji dělám opravdu často...protože taky zeleninu mixuju a omáčka je hlaďounká, těsně před podáváním podusím na trošce másla jednu jemně nastrouhanou mrkev a přidám do rozmixované omáčky...krásně "to" ještě dobarví a je to opravdu dobré...vyzkoušejte

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 1. 2009 21:14

maris- to máš fuk, to, co je zdravé, řekněme si na rovinu, není tak dobré. Můj syn má pravdu. Říká- no, buď ti to bude chutnat, nebo to bude zdravé a chutnat ti to zas tak moc nebude!:-)) tak si vyber!:-)) No, tohle bych si určitě vybrala před nějakým zdravým salátem!;-)

Lusinda79

1. 1. 2009 21:12

Jinak k zahušťování-ani já ji většinou nezahušťuji.Základ rozmixuji, rozředím mlékem a vmíchám smetanu.Ale vím, že někdo preferuje více omáčky a lehce pak dohustí.Jinak koukám, že i tady se kdosi vyřádil.;-)

Lusinda79

1. 1. 2009 21:03

Maruško máš ji nádhernou a mooc děkuji za fotečku.

maris maris

1. 1. 2009 19:42

Jani, máš pravdu, nádherná fotka, ale myslíš, že by svíčková prošla jako reklama na zdravou výživu:-?:-D:-D:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 1. 2009 18:51

Merylas, jak to jen děláš, že tvé fota vždy vypadají, jak reklama na zdravou výživu? Nádhera!!:yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

1. 1. 2009 17:12

Tento postup při přípravě svíčkové můžu jen a jen doporučit :yes: Luci, dovolila jsem si přidat foto :-8 Maso jsem tentokrát nešpikovala, protože to vadí synovi, ale jinak je lepší prošpikovat :yes:

Zuzka Zuzka

4. 12. 2008 10:46

Dane, když se dá dostatečné množství cibule a kořenové zeleniny (já ji osmahnu na anglické slanině a přidávám do základu i povidla a červené víno) tak není třeba zahušťovat moukou, je to zbytečné, naopak ještě ředím smetanou. ;-)

Dan

4. 12. 2008 01:17

Podělím se s Vámi o svůj recept.Základ si připravte z kořenové zeleniny(mrkev, celer, petržel), anglické slaniny, bobkového listu,cibule, tymiánu, jednoho oloupaného citronu a nového koření.Celý základ zprudka restujte téměř do spálení(barva záklau=barva omáčky).Jestli se vám povede základ spálit, tak jedno víčko octa vám odstraní hořkou chuť.Maso očistěte, osolte a opepřete a na oleji zprudka orestujte tak, aby se vám vytvořila jemná kůrka.Pred tím než dáte maso do základu tak ješte základ posypte cukrem přidejte trochu hořčice a krátce zarestujte.Potom tam dejte maso zalijte vodou, nebo vývarem a vařte tak dlouho dokud nebude maso poloměkké.Pak maso vyndejte a omáčku rozmixujte a pak ještě propasírujte.Zahustěte jížkou(máslo a hl.mouka), přidejte jížku do omáčky a důkladně provařte(odstraníte tak chuť mouky).Omáčku dochuťte podle chuti solí, cukrem, nebo citronovou šťávou popř.octem.Po dochucení ješte krátce povařte a nakonec zjeměte smetanou(smetanu vždy až nakonec, nebo se vám srazí).Pak do omáčky dejte ješte nachvilku maso a máte hotovo:-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 10. 2008 22:08

Lusinda :-))no,taky nevím,ale myslím,že svíčkovou už ochutnal každý z nás,nebo ne?;-)

Lusinda79

1. 10. 2008 18:30

Kdopak to za tu hoďku stihl uvařit a ohodnotit?:-(

Lusinda79

1. 10. 2008 17:02

Merylas ano, cibule přijde až po orestování zeleniny, dříve jsem také dávala o trochu více mrkve, ale nyní mi to s tím karamelem přijde sladké dost.děkuji za 1.:-))

Merylas Merylas (moderátorka)

1. 10. 2008 16:58

Taky dávám už vše na začátku a nedělám už jinak. Kořenovou zeleninu krájím nadrobno, dávám malinko více mrkve, restuji na oleji s trochou slaniny nakrájené na kostky, pak teprve přidám cibuli, zase vyrestuji, pak ten cukr na karamel, hořčici a nakonec ocet. Taky nejraději dělám v troubě. No prostě co dodat, kdo tak nedělá, ať opravdu zkusí a já můžu známkovat, jelikož receptík znám a vařím tak :yes:

1 15 16 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Suroviny: hovězí zadní, zelenina kořenová, petržel, cibule, hořčice plnotučná, cukr, ocet, olej, máslo, slanina uzená, mouka, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř, šťáva citronová, sůl, vývar masový

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkqB