

Žitný chléb podle Paula Hollywooda
Suroviny 1 bochník
- 500 g žitné mouky
- 350 ml vody pokojové teploty
- 10 g (2lžičky) soli
- 10 g (2lžičky) sušeného droždí
- 20 ml tekuté melasy (black treacle)
- olivový olej
Postup přípravy receptu
Mouku vsypeme do mísy, na jednu stranu přidáme sůl, na druhou droždí. Přidáme melasu a 2/3 vody a prsty začneme vypracovávat těsto. Je-li potřeba, přilijeme zbytek vody, ale není nezbytné spotřebovat všechnu vodu (záleží na savosti mouky). Směs má být měkká, ale ne vlhká.
Těsto přendáme z mísy na vál, který pokapeme trochou olivového oleje a hněteme 5-10 minut dokud těsto není hladké a elastické.
Poté jej vrátíme do mísy mírně vymazané olivovým olejem a necháme kynout nejlépe 4 hodiny na teplém místě.
Po vykynutí těsto přendáme na mírně pomoučený vál, propracujeme a vytvarujeme bochník.
Jemně posypeme moukou, zakryjmeme utěrkou a necháme další 2-3 hodiny kynout.
Poté vyhřejeme troubu na 220 stupňů, těsto přendáme na plech a pečeme na střední mřížce zhruba 30 minut. Do trouby je potřeba přidat mísku s vodou, aby se vytvořila pára. Po 30 minutách by chléb po poklepání na spodní část měl mít dutý zvuk znamení, že je dobře upečený. Necháme vychladit na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Do těsta jsem přidala i jemněji posekaná slunečnicová a dýňová semínka. Chléb je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Žitný chléb podle Paula Hollywooda
-
Kája: tenhle je pečený ve formě https://www.toprecepty.cz/recept/33553-zitny-zrnic...
A tento jako bochník na plechu https://www.toprecepty.cz/recept/46856-zitny-chleb... -
cathleen:
Dobrý den, byla by jste tak hodná a poslala mi váš recept na žitný chléb ? -
U žitného chleba je pro tvorbu správné žitné střídky naprosto nezbytné kyselé prostředí, které vytvoří většinou kvásek.
Jinak je střída gumová a sražená. Pokud je celožitný chleba kynutý jen droždím, místo části vody do těsta bych doporučila přidat podmáslí nebo kefír - prostě aspoň něco kyselého.
Přidám fotku mého celokváskového žitného, snad nebude vadit -
Žitná mouka celozrnná nebo chlebová?
-
Dobrý den, chléb jsem dneska upekla, dovolila jsem si přidat foto
. Místo melasy, kterou jsem neměla, jsem použila javorový sirup, směs nakynula krásně a chlebík je nadýchaný. Přidala jsem místo semínek trošku drceného kmínu. Celkově ale musím říct, že je s tím tolik práce a směs se tak úděsně lepí (a to jsem nepoužila všechnu vodu a a dosýpala mouku), že nevím, jestli ta námaha stojí za to, i kdyby to byl nejlepší chléb na světě. Přesto posílám bodík, alespoň jsem si vyzkoušela něco nového
-
Zajiste ano. Jsem si jista, ze jak s medem tak pripadne i s cukrem bude chutnat skvele. Ale neocekavejte pak takovou tmavou barvu chleba, ale spise svetlejsi.
-
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu místo melasy použít třeba med, jelikož melasu nemám a chléb bych ráda upekla.
-
Pajaja: to jsem si myslela taky, dokud jsem nevyzkousela tenhle chleba, kteremu jsem nejdriv taky moc sanci nedavala. Jestli na to ma vliv dlouha doma opakovaneho kynuti, nevim, ale i presto, ze nebyl tak nadychany jako bily chleb, byl mekky, vlacny a urcite ne dusivy
Co to nejdriv vyzkouset? -
Každý chléb "potřebuje" alespoň trochu bílé mouky, pak to není porovitý, ale dusivý. Každé celozrnné pečivo obsahuje i bílou mouku. Má víc lepku. Tohle nevím, nevím. . .