Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos

V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 150 min

170 min (20 min příprava + 150 min tepelná úprava)

29. 11. 2008 20:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie25 395 kJ / 6 070 kcal
Bílkoviny571,63 g
Tuky364,12 g
Vláknina43,20 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 22,75 g
Sůl54,08 g
Sacharidy106,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Chambord

16. 10. 2012 19:34

Skvělý pokrm, dobře vypadající, pro mě patří mezi dlouhá jídla, třeba jako sarma, vždy jsem začal vait v pondělí a každý den jej dělal dvě hodiny. V pátek byl hotový, ale byla to pouze amorfní konzistence a rezidua masa se rozpadala....

spagetka spagetka

13. 10. 2012 14:51

Simona Kucerova:Simi, udělalas mi velkou radost, žes udělala a chutnalo. Pro pomalého frajera je to určitě ideální recept, přece jen nemáš tolik nádobí. Fotečky jsou primissima.:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Simona Skolakova Simona Skolakova

13. 10. 2012 11:49

Dlouho jsem se chystala spáchat tuto dobrotu a teď se podařilo;-)vařila jsem v PH,je to receptík na to jako stvořený;-)Upravila jsem si množství.Špagi je to výtečný:-p a všem kdo má PH doporučuji;-)Bodík už jsem dala,tak přidávám fotečky;-):yes:

magdalenka magdalenka

1. 6. 2012 18:58

spagetka: chcela som to utajiť, ale už ťa má rád aj môj muž...
spôsobil to, samozrejme, bigos!:-D:-D:-D

spagetka spagetka

1. 6. 2012 18:56

Děkuju moc všem:-K:-K a hlavně Magdalence, že mě má ráda :-D:-D;-);-), ale vážně, u tohohle receptu si cením univerzálnosti, dá se vcžborně mrazit a odležení v mražáku mu jen prosoěje ;-):-p:yes::yes::yes:

magdalenka magdalenka

1. 6. 2012 16:19

Už iba kvôli tomuto receptu ťa musím mať rada. Teraz som dovarila celý kotol, ochutnávka hlavou rodiny dopadla dobre, je spokojný. Na kapustu (zelí) je zaťažený, vlastne závislý...:-D

Jarouš

16. 3. 2012 12:07

Spousta lidí si plete pojmy.
Sterilace je druh konzervace, můžeme sterilovat zelí kysané - o to tu jde- nebo marinované. To samozřejmě do bigosu nepatří.cftzhjřtdžzjk

clupmi clupmi

27. 1. 2012 11:15

:yes::yes::yes:

spagetka spagetka

1. 1. 2012 22:48

janatka:díky, já ani chleba nemusím,chlapi jo no :-D;-):-p

janatka janatka

1. 1. 2012 21:31

Znám tento recept a jedla jsem ho přímo od Poláků a byl skvělý,má být hustší a chléb opravdu stačí!!:-p

spagetka spagetka

1. 1. 2012 13:38

Magdi - Prý skromné foto :-O, děkuju a mňááám ;-):-p:yes::yes:

magdalenka magdalenka

1. 1. 2012 12:51

V piatok uvarené, po polnoci náramne chutilo...pridávam skromné foto a ešte raz vďaka za recept!

spagetka spagetka

8. 12. 2011 15:39

magdalenka:děkuju moc a dobrou chuť ;-):-p:-K:-K

magdalenka magdalenka

7. 12. 2011 21:47

spagetka: Dovarené! Je to symfónia chutí! A to je ešte horúci, neuležalý...
Ďakujem ti, cestovinka, za skvelý recept!:-K

spagetka spagetka

7. 12. 2011 20:24

Majdi, vzhledem k našim hoodně společným chutím:-D, nemám strach:yes:;-);-), klidně nech i uležet, já odebírám i pro rodinu, neb teda gruntuju u našich a stojím si za tím, že čím uleželejší, tím lepší a klidně zbytek zamraz.Já i jednotlivé porce obměňuju. Zklamaná nebudeš.My budem mít návštěvu o vánocích z Polska6 rodin a každá uznává jiné doplňky :-)):-)):-)), tudíš 10 druhů bigosu, leč základ je stejný,takže přípravu mám už v mrazáku a zbytek dodělám až v reálu ;-):-p:-D:-D:yes::yes:

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy

Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6rK