Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos

V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 150 min

170 min (20 min příprava + 150 min tepelná úprava)

29. 11. 2008 20:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie25 395 kJ / 6 070 kcal
Bílkoviny571,63 g
Tuky364,12 g
Vláknina43,20 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 22,75 g
Sůl54,08 g
Sacharidy106,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jahoda jahoda

13. 2. 2011 14:28

Potřebovala jsem navařit na dva dny, tak jsem si vybrala tento recept. A vybrala jsem moc dobře.:-p Vynechala jsem jen kuřecí a čerstvé zelí. Kysaného jsem dala méně, ale přidala chilli papričky. Knedlík mi doma neprošel, tak jsem měli opékané brambory. Výborná chuť a super pikantní. Doporučuji vyzkoušet:-p;-):-K:yes:21 a fotka

jura

15. 9. 2010 19:54

Jarouši marinované zelí je marinované a sterilované je sterilované.To je nebe a dudy popleto!

Jarouš

13. 9. 2010 17:50

Spagetko, nepleť si pojmy. Kysané zelí může být čerstvé, nebo sterilované, které má nesrovnatelně delší trvanlivost, ale pořád je to kysané zelí. Zřejmě jsi měla deda.pepa.prvni@centrum.cz na mysli zelí marinované, které se prodává pouze sterilované. Jinak v pořádku.

spagetka spagetka

15. 11. 2009 22:06

Pipre díky... :-8:-K já ho budu za pár dní zas kotel dělat, čeká mě docela velké gruntování v baráčku rodičů, u nás a i pečení a tohle je njvděčnější jídlo,které se při tom trošku větším shonu nikomu neomrzí...:-p Jo jinak dělám z dvojnásobného množství

pipre pipre

15. 11. 2009 22:01

Jej, já úplně zapomněla, že jsem tu nedala komentář k tomu, jak nám chutnal:-O...můžu říct jen stručně..doslova se všichni olizovali:-p:-p:-D takže musím opakovat:-D

pipre pipre

23. 10. 2009 21:08

Pavli, klidně, ale až v neděli .-)

Pejli Pejli

23. 10. 2009 20:49

špagetko, pro tebe boďka :-K:yes:

Pejli Pejli

23. 10. 2009 20:47

Pipre!!udělej toho hafo, zítra mám cestu a zrovna projdu kolem tvých dveří, tak klepnu :-D a koukej se vytáhnout, at ti to můžu pochválit :-*

magdalenka magdalenka

23. 10. 2009 20:19

Pipre, manžel bude určite nadšený. Ja som tu tento recept nevidela doteraz, ale vidím, že je krásne napísaný. Špagetka, skvelý recept, skvelý postup, skvelý bude aj bigos. Iba ľutujem, že som sem nenakukla skôr - práve som dovarila 8 litrový hrniec kapustnice...mohol to biť aj bigos. +

spagetka spagetka

23. 10. 2009 20:01

Děkuji,:-8 a věř, že zklamaní nebudete :-p:-p

pipre pipre

23. 10. 2009 20:00

Páni, manžel mne pořád uhání, ať uvařím něco z kysaného a syrového zelí s masem, že to jednou jedl a moc mu to chutnalo, jen neznal postup a ejhle, tady jsem objevila recept s ingrediencemi, o kterých hovořil a dokonce je na neděli nakoupil. Špagetko, ty jsi moje spása!! Ten bude koukat, jak jsem šikovná:-D:-D:-D:yes::yes:8.

spagetka spagetka

30. 6. 2009 21:16

A Jani, proč bych se měla zlobit? :-O,jen by mě zajímalo, proč jsi vytáhla zrovna tenhle recept :-D:-D:yes:

tejaja tejaja

30. 6. 2009 18:30

Jani, teda mňa recept oslovil, pretože presne takto ho poznám od Poliakov a je skutočne výborný. :yes: Ja ten bodík Laďke dám :-D:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 6. 2009 16:06

Milé dámy, které dnes kritizují chleba ve vajíčku od cathllen, všimněte si, tady toho receptu. Spagetku znám tady ze všech nejdéle a bod nedostala. Proč? Recept mne neoslovil. Spagi, že se nezlobíš?:-S

Martysek

13. 6. 2009 12:35

Teda zní to fakt zajímavě, určitě taky vyzkouším :yes:

1 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy

Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6rK