Bigos
V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 25 395 kJ / 6 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 571,63 g |
Tuky | 364,12 g |
Vláknina | 43,20 g |
Cholesterol | 2,00 g |
Sodík | 22,75 g |
Sůl | 54,08 g |
Sacharidy | 106,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.
1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 3. 2009 19:06
15. 3. 2009 14:45
8. 1. 2009 10:18
1. 12. 2008 12:36
1. 12. 2008 12:04
30. 11. 2008 09:32
29. 11. 2008 20:49
29. 11. 2008 20:48
29. 11. 2008 20:47
29. 11. 2008 20:40
29. 11. 2008 20:37
29. 11. 2008 20:29
29. 11. 2008 20:22
29. 11. 2008 20:15
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 38 minutami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 14 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 14 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 15 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Klasické české rohlíky
Hanci166 uvařila před 3 minutami
Nejlepší stehna
jardas uvařil před 27 minutami
Nudle s mákem
ctomala uvařila před 1 hodinou
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 4 hodinami
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 12 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 13 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 13 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 13 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 13 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy
Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení
Bigos
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6rK
89 názorů