Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos

V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 150 min

170 min (20 min příprava + 150 min tepelná úprava)

29. 11. 2008 20:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie25 395 kJ / 6 070 kcal
Bílkoviny571,63 g
Tuky364,12 g
Vláknina43,20 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 22,75 g
Sůl54,08 g
Sacharidy106,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

vybusna vybusna

15. 3. 2009 19:06

spagetka..tak som sa pobavila pri citani mojho predosleho prispevku, ze ho dam asi zamrazit.. ..takymto tempom bude do zajtra prec...je jednym slovom vynikajuci

vybusna vybusna

15. 3. 2009 14:45

ja som ale...neprecitala som si komentare a usla mi rada bestickovej o tom cervenom vine. asi som mala prilis paprikove klobasy, pretoze ten moj bigos je cerveny:-8 a robila som ho iba s polovicnych davok....aj tak ho je hruza....neviem kedy to pojeme...mozno nieco dam do pohara a zamrazim....no ved uvidim..recept je vynikajuci a manzel si len nabera a nabera:-* spagetka dakujem a mas plusku

bestickova

8. 1. 2009 10:18

já nedávám majoránku,a maso podlívám vodou a 2 dcl červeného vína,dodá masu super chuť!§:-D

spagetka spagetka

1. 12. 2008 12:36

Papričko, píšu, že nejsou nutné - ono i to maso můžeš obměnit dle obliby - důležité je, aby toho zelí nebylo víc než masa a určitě nech trochu odležet a uvidíš, že ten odleželý zbytek bude nej...ať si Unie říká, co chce ;-)

Paprika Paprika

1. 12. 2008 12:04

:-O:-O:-O neznám a zírám. Určitě zkusím, už je v oblíbených. ;-) Jé, teď jsem si všimla - oni jsou tam houby. Lze je vynechat? Nebo mají pro recept zásadní význam?

Merylas Merylas (moderátorka)

30. 11. 2008 09:32

Špagetko, dala sis teda práci receptík napsat a bigos bude určitě :-p :yes: Máme taky příbuzenstvo v Polsku :-))

Lusinda79

29. 11. 2008 20:49

samo nezvracím

Lusinda79

29. 11. 2008 20:48

Samo za 1.

Lusinda79

29. 11. 2008 20:47

Můj muž kysané zelí miluje a já mám světlé dny, kdy nezvracít tak určitě zítra uvařím.;-)

spagetka spagetka

29. 11. 2008 20:40

;-);-):-p

maris maris

29. 11. 2008 20:37

Jéé, moc se omlouvám - nejsí špageta a špagetKa, promiň:-8:-8

maris maris

29. 11. 2008 20:29

spageto, to víš, že nevadí, vypadá to super :-p a dávám Ti jedničku za krásný a podrobný postup :yes::-))

spagetka spagetka

29. 11. 2008 20:22

Doufám, že nevadí, že jsem vybrala kategorii Jiná masa, ale je to ze směsi různých mas a jiná se nehodila

vybusna vybusna

29. 11. 2008 20:15

taaaaaaaaaaaaaak:yes:

1 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy

Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6rK